Een bezoek aan Uganda vraagt veel van je emoties. Veel heftige emoties van diep verdriet tot uitbundigheid en blijdschap, van de prachtige natuur en verdriet bij het zien van de ontzettende armoede. En wat de mensen betreft gaat het van loyaliteit en betrouwbaar zijn tot onbetrouwbaarheid en corruptie.
Fijne momenten worden dan ook gekoesterd.

Hoofdstad KampalaHoofdstad Kampala
Personenvervoer per boda-boda (fiets- of brommer-taxi)Personen-vervoer per boda-boda (fiets- of brommer-taxi)Personen-vervoer per boda-boda (fiets- of brommer-taxi)
Openbare wegOpenbare wegOpenbare weg
Groentetuin bewerken is het werk van de vrouwen in Uganda.Groentetuin bewerken is het werk van de vrouwen in Uganda.Taxipark in KampalaTaxipark in Kampala

In Uganda zijn meerdere vormen van vervoer mogelijk: naast de "privat-taxi" (= gewone personenauto), is er de Matatu. De Matatu is een volkswagenbusje waar 14 passagiers in kunnen en de Coaster is een grote bus.

Ook wordt er door de lokale bevolking veel gebruik gemaakt van de Boda-boda-brommer en boda-boda-fiets-taxi. Vooral op het platteland waar de Matatu's in het ruige landschap vast komen te zitten in de modder, zijn beide boda-boda taxi's een ideale manier om je bestemming te bereiken.

Om borstvoeding te kunnen geven, neemt de moeder de baby tijdens haar werk altijd mee.Om borstvoeding te kunnen geven, neemt de moeder de baby tijdens haar werk altijd mee.Om borstvoeding te kunnen geven, neemt de moeder de baby tijdens haar werk altijd mee.

Wilma: 'De Ugandezen vinden het maar niks als je in de zon zit 'veel te warm', 'auntie krijgt vast malaria'(?) etc. Eén man vroeg heel direct waarom ik in de zon zat. Ik vertelde hem dat ik daar een mooie bruine huid van zou krijgen (een klein beetje minder 'Msungu'*). Nou, daar begreep hij niets van 'Je huid kan toch niet verkleuren'. Nadat ik hem het een en ander over pigment uitgelegd had, nam hij het schoorvoetend van me aan, maar had nog één vraag die hem (misschien al lange tijd) op de lippen brandde: 'Hebben jullie msungu's dezelfde kleur bloed als wij'? Mijn 'ja' kon hij bijna niet geloven; het ging me te ver om hem dat te bewijzen'.

* Msungu = blanke

Gras kortwieken gebeurt met een mes in Uganda.Gras kortwieken gebeurt met een mes in Uganda.ZoZo woon je op het platteland
(omgeving Buluba).
Omgeving MpigiOmgeving MpigiDe drum-makers in MpigiDe drum-makers in MpigiHet UgandagevoelHet Ugandagevoel
Openbare kooksterOpenbare kooksterKinderverzorgsterKinderverzorgsterGroentekraam Groentekraam Familiebedrijf: stenenmakerijFamiliebedrijf: stenenmakerij

Uganda heeft nog veel meer te bieden

Natuur

Natuur

Website adressen over Uganda:

www.landenweb.com

  • Uganda
  • Geografie, klimaat, planten en dieren
  • Geschiedenis
  • Bevolking, taal en godsdienst
  • Samenleving, economie en toerisme
  • Links

Ook dit is UGANDA!

Het is opvallend hoe een derde-wereld-land als Uganda zich in de jaren dat Sichting HUG daar actief is, zich al heeft ontwikkeld. Supermarkten, grote warenhuizen, eetgelegenheden, tankstations: we hebben ze allen zien ontstaan in de hoofdstad Kampala en ze lijken zich goed te ontwikkelen. Zuid Afrika heeft veel gedaan en doet veel voor de ontwikkeling van Uganda!

Ook de lokale bevolking doet veel om hun eigen leefsituatie te verbeteren. Door middel van voorlichting t.a.v. allerlei zaken worden kinderen die een school bezoeken, op de hoogte gebracht.

Door grote billboards worden de volwassenen voorgelicht over bescherming t.a.v. HIV/Aids, hygiëne en family-planning. Ten behoeve van de vele analfabeten worden opera's en musicals opgevoerd, opdat ook zij de noodzaak inzien van voorkoming van ziekten als aids en genoemde family-planning.

Uganda heeft toekomst als industriële partner. Men verbouwt op grote schaal suikerriet, allerhande vruchten, groenten, bloemen (diverse Nederlandse bloementelers hebben zich reeds gevestigd in Uganda). Er komt een dag dat men in de westerse wereld vol vertrouwen zaken gaat doen met de Ugandesen. Wij als bestuur van Stichting HUG wensen de Ugandese bevolking toe dat deze dag in alle opzichten snel mag naderen.

Meer en meer komt Uganda ook op de toeristenkaart. Onderstaand vindt u een opsomming van toeristische trekpleisters.

Mbale, Mount Elgon:
Prachtige tocht door de bergen met een gids naar de mooie watervallen.

 

Onder Masaka, Lake Nabugabu:
Leuke 'Banda's' (ronde huisjes) te huur aan het prachtige meer Nabugabu.

 

Namugongo:
Monument voor de martelaren.

 

Jinja:
  • Bujagali-falls: mooi verval en stroomversnellingen in de Nijl
  • Rondvaart over Lake Victoria naar de plek waar de Nijl ontspringt, alwaar ook het John Speke Monument zich bevindt (ontdekker van de oorsprong van de Nijl).

 

Op weg van Kampala naar Masaka:
  • Passeren van de evenaar, die aldaar over de weg loopt.
  • In Mpigi bezoek aan de drummakers

 

Ssese-Islands:
Vanuit Masaka oversteken naar het grootste eiland: Kalangala.

 

Queen Elizabeth Parc:
Wild/safari-park: Ingang via Kesese

 

Ssezibwa Falls:
Tussen Nderu en Kampala

 

Gorilla safari:
Bwindi National Parc

 

Kasubi Tombs in Kampala:
Paleis van de koning van de Muwanga's

 

Botanical Garden in Entebbe:
Botanische tuinen

 

Murchinson falls:
Enorme waterval in de rivier de Nijl omringd door een natuurpark, waar men safari's kan maken.

Op de pagina Links vindt u ook de website van Harabi Travel, dé Uganda-specialist. Habari Travel sponsort overigens ook onze stichting.