foto01 200pxbDeze maandag stond in het teken van onze eerste tandheelkundige werkdag maar zeker ook in het teken van de verjaardag van Carolyn. Zodra ze opstond werd ze toegezongen door haar kamergenoten (Irma en Thérèse) en bij het ontbijt trof zij een versierde eettafel en stoel aan met een cadeautje en een leuke kaart.

foto02 200pxbNadat we de laatste dingen in de truck van Birra gezet hebben heeft Jimmy ons, en Eline die ons weer kwam helpen, naar de boot gebracht. Wij waren al iets aan de late kant en helaas had 1 van de Ugandese tandartsen vertraging opgelopen... . En toen we dan eindelijk aan het varen waren hadden we tegenwind en veel golven. Daar we met veel mensen en spullen in de boot zaten konden we dus ook niet doorvaren.... al met al waren we dus best laat op Busaana.

Eenmaal in Busaana zijn we gestart met het inrichten van onze praktijk. Dit kost altijd even tijd. Want wat ligt waar en hoe leggen we het neer.....
Ook is er geen stroom in de Little Angel school dus moest de generator aangeslingerd worden. Maar voordat dat zover was en voordat we een groot verlengsnoer hadden en deze op de mobiele unit aangesloten hadden waren we wel een uurtje verder...
Vol enthousiasme waren we gestart met klas 4, dit omdat we vorig jaar geleerd hebben dat starten met de kleuters en een nieuw team wat nog niet op elkaar is ingespeeld geen goede zet was.... maar in klas 4 zaten best wel wat kinderen waar we een vulling bij wilden maken... maar de unit deed het dus nog niet.... dus moesten die kinderen wachten.... best wel een beetje chaotisch allemaal.... maar rond een uurtje of 11 liep alles redelijk soepel.

foto05 200pxbWe hebben tot een uurtje of 1 doorgewerkt waarbij Eline de kinderen steeds uit de klas haalde. Daarnaast nam zij een deel van de taken van Thérèse over door de deur-uitgang in de gaten te houden en steeds als er een kindje klaar was met de behandeling van een hamsterbollie te voorzien. Dit liep echt super goed op deze manier. Als je dan Eline voorbij liep en in onze “praktijk” kwam was de ochtendindeling: Kevin en Carolyn >> vullingen, Margo en Sonja >> extracties, Arthur en Betty-Ann deden de intake en het verdoven maar wisselen dit soms ook af met extracties en Boaz en Monique deden ook intake en verdoven. Daar waar er ruimte was deed Thérèse intake/verdoven of tandsteen weghalen en Irma was de vliegende kiep... daar waar een extra hand of liefhebbend woordje nodig was, daar waar iets aangegeven moest worden, daar waar schone instrumenten opgeruimd moesten worden.... overal en onvermoeibaar was Irma inzetbaar!!

foto03 200pxbfoto04 200pxbfoto06 200pxb

Na de lunchpauze waren alle kinderen van de school waar kiezen getrokken moesten worden behandeld alleen de kinderen waar nog vullingen bij gedaan moesten worden moesten nog voor een groot gedeelte behandeld worden. Er hadden zich inmiddels redelijk wat leraren, ouders van de schoolkinderen en mensen uit het dorp verzameld...
foto07 200pxbDus op 1 stoel werden er fanatiek vullingen gemaakt en op de andere stoelen werden er kiezen getrokken bij de mensen uit het dorp.
Rond 16:45 was alles klaar en opgeruimd en werden we getrakteerd op zang en dans van de klassen 1 en 2 en kreeg iedereen een poppetje gemaakt van een bananenblad. Zo lief en bijzonder.....

Hierna zijn we in de boot gegegaan en naar de “Source of the Nile” gevaren .... de plek waar de Nijl ontstaat en van daaruit helemaal naar Egypte gaat. Ook al zie je alleen wat water borrelen het is toch altijd een leuke plek om even heen te varen.
foto08 200pxbTerug in het hotel had Carolyn taart geregeld en hebben we daar met veel plezier met zijn allen van gegeten.

Glijdend het avondeten hebben we kort geëvalueerd wat er goed ging of beter kan... en natuurlijk gegeken naar... wat hebben we nu gedaan vandaag....
Wij zijn zelf best tevreden... voor een eerste dag met een late start... we hebben 160 mensen behandeld waarbij we 124 tanden/kiezen getrokken hebben, 23 vullingen hebben gemaakt en bij 8 mensen tandsteen hebben weg gehaald.

Behoorlijk moe maar zeker voldaan kijken we terug op een prachtige dag met een super mooie start van onze mobiele unit.... want wat een feest is dat..om daarmee te werken!!