foto01 200pxbVanmorgen vertrokken Betty Ann, Margo, Monique en Sonja van Schiphol. Zij zullen zaterdagavond in Entebbe aankomen en daar slapen en dan op zondag via Noah’s Ark naar Jinja komen. Zij hadden veel koffers mee want ook nu waren er weer 3 extra koffers door Piloten zonder Grenzen toegezegd

Op deze zaterdag vertrokken Irma, Carolyn en Thérèse op het gebruikelijke tijdstip richting Kakira... zoals afgesproken stond daar een pan met matoke (gestoofde bananen) en pindasaus klaar. Hiermee vertrokken we naar Buluba om een bezoek aan het leprahuis te brengen. foto02 200pxbTot onze verbazing was een gedeelte van de weg onderweg geasfalteerd en enorm goed begaanbaar. Relatief snel waren we dus bij het huis waar de lepra dames wonen.foto03 200pxb Helaas was er op dit moment geen non aanwezig om ons te begeleiden maar we hadden de eer om nu door pastoor Joseph ontvangen te worden. Iets wat toch wel weer een extra dimensie aan het hele moment gaf... zeker toen de pastoor zijn mobiele telefoon pakte en vroeg of hij een foto met ons mocht maken....

Hierna was het moment daar om onze spullen uit te delen. Helaas was dit ook de dag van de “ Oh, nee... momentjes” ... alsof onze hersenen er net niet helemaal bij waren... maar gelukkig kunnen we ook melden het wel een “eind goed - al goed” dag geworden is... We kwamen er namelijk achter dat we onze broden en stroopwafels voor de lepra mensen vergeten waren... dus we hebben de dames alleen zeep, jam en boter gegeven. Daarna hadden we voor iedereen een tandenborstel en tandpasta en een speltje van St. Franciscus, de beschermheilige van de mensen met lepra. Heel bijzonder om te zien wat dit voor deze mensen betekende!   foto05 200pxbfoto04 200pxbAansluitend was het tijd voor zang en dans (voor diegene die dat nog konden).... wat een blijdschap op de gezichten van de dames! Tot slot werden de borden volgeschept met Matoke en pindasaus..... en werd er heerlijk gesmikkeld van het eten.

foto06 200pxbBuiten hebben we aan de kinderen die daar liepen wat kleding en natuurlijk een tandenborstel/tandpasta gegeven waarna we doorgereden zijn naar de mannen. Ook hier werden we vol enthousiasme ontvangen en konden we onze cadeau’s uitdelen.

Het ziekenhuis was onze volgende bestemming. Carolyn en Irma gingen met 2 tassen en een koffer vol baby kleding naar de gynaecologie afdeling. Alle moeders die net bevallen waren kregen een pakketje met een slaapzakje, rompertjes, sokjes, kleding etc.
foto07 200pxbOok voor de zieke kinderen was er kleding beschikbaar.
Thérèse was samen met Jimmy en een koffer vol verband materialen naar de artsenkamer gegaan. Via allerlei donaties waren de materialen beschikbaar gekomen en de HUG stichting heeft de taak op zich genomen dit in Uganda op een goede plek te brengen.foto08 200pxb Helaas bleek het cijferslot van de koffer verschoven en was de code niet bekend... niet bij ons en niet bij mensen in Nederland. Dus uiteindelijk heeft Jimmy zijn gereedschap gepakt en het slot geforceerd. Alle materialen konden toen aan de verpleegkundigen overhandigd worden en ze waren er zichtbaar blij mee! foto09 200 pxb

De lepra mensen hebben een verzorger die in het huis woont en hen helpt met huishoudelijke taken etc. De verzorger van het mannenhuis is met ons meegereden naar Jinja (waarbij we onderweg vergeten zijn om de lege bakken van de Matoke en pindasaus af te geven bij het restaurant) Bij het hotel hebben we het brood en de stroopwafels opgehaald en zijn we met de verzorger naar Jinja gereden waar we nog 4 klamboes hebben gekocht (waren we al 2 of 3 x voor op pad geweest van de week > maar nu was het dan eindelijk gelukt) Hierna is Jimmy naar Kakira terug gereden om de lege schalen terug te brengen en vanaf daar is de verzorger met lokaal vervoer (matatu) teruggereden naar Buluba.

Vanaf dat moment zat ook onze werkdag en onze eerste week er op en waren toch alle projecten van deze dag met een goed en tevreden gevoel afgerond. Morgen gaan we lekker een dagje uitrusten en ons klaar maken voor de 2de week.