foto01 200pxbVanmorgen was het best een beetje fris toen we uit ons hotel vertrokken maar gelukkig hadden we allemaal een vestje mee... en al snel warmde het op en was het weer Ugandees warm en aangenaam. Onze eerste bestemming vandaag was de Hopeland school. De school waar we vorig jaar voor het eerst waren. De kleintjes (nursery) werden in een kring buiten in het gras neergezet. Helaas waren de docenten vandaag niet zo oplettend... de kinderen mogen hun tandpasta niet uitspugen maar moeten het doorslikken > iets waar we altijd in alle klassen een heel ritueel voor hebben..... we roepen: Swallow- Mira- Mesa (Engels-Swahili-Ugandees) en maken dan een slik beweging... om maar vooral duidelijk te maken wat de bedoeling is. Maar die kleintjes.... die laten alles lopen en spugen er rustig op los. Het is echt jammer dat er dan 10 docenten staan die niets doen.... Maar goed... we hebben ons er doorheen geslagen! Hierna hebben we natuurlijk ook de rest van de lagere school gepoetst (klassen 1-7) en dat ging gelukkig prima!

foto02 200pxbfoto3 200pxbIn het begin van deze week hadden we ergens in Polota kindjes in knal roze shirtjes zien lopen... dus we zijn vandaag weer op onderzoek uit gegaan en al snel vonden we een soort zeecontainer die dienst deed als schooltje. Deze nursery heeft de prachtige naam: Hope of Destiny. Er bleken 3 klasjes te zijn. Elk klasje was klein maar super georganiseerd met prachtige posters aan de muren. En opvallend vonden wij het ook dat de kinderen het Engels als behoorlijk goed begrepen ondanks dat ze nog zo klein waren! De docenten waren super enthousiast en we hebben hier dus 100 (nieuwe) kinderen blij gemaakt met een tandenborstel, tandpasta en poetsinstructies!

foto04 200pxbHierna zijn we naar Kakira gereden naar de Madhvani school. Onderweg hadden we een enorme plensbui maar de (zand)weg bleef gelukkig goed begaanbaar. Gisteren hebben we op deze school de grote klassen (3-7) op het “schoolplein” gedaan. Vandaag de kleuters en de klassen 1 en 2. Gelukkig konden de kinderen in de klassen blijven zitten... (mede door de regen) iets wat toch met die kleintjes voor ons veel overzichtelijker is... en ja natuurlijk kost het per klas zingen van ons poetslied en het poetsen zelf ons meer tijd.... maar het is veel effectiever en het resultaat telt! Want dat is voor ons het allerbelangrijkste!

Na deze laatste poetslessen in de sloppenwijk Polota zijn we naar Jinja gereden waar we de boodschappen voor zaterdag gedaan hebben (als we naar de lepra dames en heren gaan nemen we altijd wat eten en ander spullen mee). Uiteindelijk was het bijna 15 uur toen we aan aan onze lunch begonnen. Terug in het hotel zijn we gestart met het uitpakken en klaar zetten van de sterilisatie apparatuur. Helaas bleek het gedistilleerde water wat we hadden niet meer goed te zijn... er dreven dingetjes in... en het risico dat er hierdoor iets niet goed zou gaan wilden we toch niet lopen...
Overigens waren we wel alle 3 enorm verbaasd... want wat kan er nou misgaan met gedestilleerd water zou je zeggen.... maar goed, het was dus wel zo. Irma is even op de boda boda bij een benzine station nieuwe wezen halen.

foto05 200pxbfoto06 200pxbOndertussen hadden Carolyn en Thérèse de nieuwe mobiele unit uitgepakt en klaar gezet. Jimmy was het slachtoffer/proefkonijn.... het was alweer een tijd geleden dat zijn tandsteen was verwijderd en een mooiere gelegenheid om de unit hier in Uganda uit te proberen was er niet! De unit werkte echt fantastisch! Voor Jimmy was het wel even een flinke uitdaging.... daar hij best veel tandsteen had en Therese er wel 1,5 uur mee bezig is geweest. Maar daarna was hij helemaal blij met zijn schone gebit!

Na het (vertraagde) avondeten ....want het was voor het eerst deze week dat het niet op het afgesproken tijdstip kwam.....werden de laatste dingen voor de volgende dag klaar gezet en was het al snel weer tijd om even een paar uurtjes te slapen.