Vanmorgen vertrokken we voor onze eerste poetsinstructiedag in de sloppenwijk Polota.
Het is ongeveer 15-20 minuten rijden vanaf ons hotel. Het eerste stuk is gewoon over de asfalt weg maar al snel buigen we van de weg af en gaan een prachtige, donker rode, zeer hobbelige en ongelijke zandweg op. Hier begint de verwondering en het feest van de herkenning.... oh kijk, dat leuke huisje met die mooie gordijnen... Nee, die mooie boom is weg!! Heee, ze zijn aan de weg aan het werk en dat huisje is er nieuw bijgebouwd... Zo rijden we de sloppenwijk in en gaan direct door naar de eerste school van vandaag... St Thereza.

Bij aankomst beginnen de kinderen al enthousiast te juigen. Maar voor we in de klassen aan de slag kunnen moeten er eerst wat formaliteiten geregeld worden. Dus gaan we naar het kantoor van de hoofdmeester en moeten er enkele formulieren getekend worden. Waarna we dan echt van start konden.

foto01 200pxbfoto02 200pxbDe eerste poetsles is altijd weer even wennen... je verhaal in het Engels vertellen...
En natuurlijk ook het feit dat ons team dit jaar heel klein is...... Maar dit verliep dus eigenlijk direct vlekkeloos en in no-time stonden we als een geroutineerd team voor elke klas te zingen,foto03 200pxb ons instructie verhaal te vertellen, tandenborstels en tandpasta’s uit te delen, te poetsen en de kinderen te helpen om hun poetstechniek te verbeteren. En wat een mooie momenten zijn er op zo’n ochtend... Voor we het wisten was het lunchtijd... en hadden we de hele school al “gepoetst”.


Jimmy heeft ons toen naar een kraampje verderop in Polota gebracht en hier hebben we een rolex besteld. Dit is lokaal eten en bestaat uit een soort pannenkoek (chapatti) en een omelet. Waarbij dan deze omelet in de chapatti wordt gerold. Een heerlijke lunch die we met veel plezier en smaak hebben opgegeten.

 foto04 200pxbfoto05 200pxbNa ons kleine lunch uitstapje zijn we naar de volgende school gegaan. Dit is de school (St Stephen’s) waar ook de kerk ligt waar we volgende week onze tandheelkundige werkzaamheden zullen gaan uitvoeren. Na een warm welkom door Florence, de dame die ons al jaren helpt met allerlei dingen te regelen voor de Stichting, en de benodigde formaliteiten bij de hoofdmeester konden we ook hier aan de slag.foto06 200pxbDe grootste klas die we vandaag gedaan hebben was klas 4 op deze St Stephans’s school... hier zaten 191 kinderen in 1 klas ... Zoveel kinderen.... soms wel met z’n zessen op 1 bankje... hier zijn echt geen woorden voor....
Het leuke op deze school is wel dat er, als wij klaar zijn met onze poetslessen, er door de kinderen vaak een danklied voor ons gezongen wordt... dat blijft toch altijd een bijzonder en soms ook best een emotioneel moment.

foto07 200pxbUiteindelijk hebben we de klassen 4, 5, 6 en 7 op de St Stephen’s gedaan. Waarna we alle 3 bijna geen stem meer overhadden door het zingen en alle instructies van vandaag.

Behoorlijk moe maar zeer zeker voldaan zijn we terug gegaan naar ons hotel. Vandaag hebben we 1675 kinderen poetsinstructies gegeven... iets waar we zelf ook heel verbaasd over waren... want ja, we hebben heel hard gewerkt, en ja we waren best moe... maar wat hebben we ook een plezier gehad vandaag...en wat hebben we een super team... klein maar fijn is zeker van toepassing op ons team dit jaar!

Na ons avondeten hebben we de rest van de benodigde tandenborstels/tandpasta’s uitgepakt en klaar gezet voor de komende week.Tot slot nog een laatste foto voor vandaag ....van het kindje dat misschien wel de meeste indruk op ons heeft gemaakt.