Maandag 17 oktober

BusaanaBusaanaVandaag is de dag waarop we voor het eerst in Busaana gaan werken... Om 8 uur kwam Jimmy ons halen. Vanwege alle spullen (zoals o.a de generator) was er ook een vrachtwagen/lorry mee vandaag, bestuurd door Birra. Birra is multi functioneel inzetbaar in ons team want hij verzorgt naast het rijden ook de sterilisatie, samen met Vincent.   

het thk team op weg naar Busaanahet thk team op weg naar BusaanaWij mochten vandaag weer met de boot naar de overkant varen. Grappig detail is wel dat Ugandezen niet zo dol op water zijn.... Mede omdat de meesten niet kunnen zwemmen. Des te opvallender was het dus dat zowel Vincent als ook de beide Ugandese tandartsen besloten dat ze ook mee gingen (durfden) op de boot.

Iets wat voor ons heel vanzelfsprekend is, kost hier dus nog redelijk wat overredingskracht... Voor 1 van de Ugandese tandartsen was het de 3de keer in zijn leven dat hij in een bootje zat!

Bij aankomst op het schiereiland zijn we naar de school gelopen en hebben daar onze behandelkamer start-klaar gemaakt. We zijn begonnen met de kinderen uit de kleuterklassen (nursery) variërend in leeftijd van 3 tot 8 jaar ongeveer. Alle kindjes vonden het wel heel erg spannend... En als er dan 1 begint te huilen... Dan huilt de rest natuurlijk mee. Al met al dus best even een pittige start. Dag 1 van de werkweek...wat betekent dat het team ook nog geen "geoliede machine" is... En dan met al die kleintjes.... Maar al snel liep alles behoorlijk soepel door de super inzet en de flexibiliteit van alle teamleden! En voor de lunchpauze hadden we hierdoor alle kleine kinderen die kiespijn hadden behandeld en konden we na de lunch aan de bovenbouw beginnen (P4-P7).

Carmelita en MirandaCarmelita en MirandaFrank en IrmaFrank en Irmasoms behandelen we gewoon op een stoelsoms behandelen we gewoon op een stoel

Dan zie je toch dat als de kinderen wat ouder zijn ze beter Engels spreken en de behandelingen toch makkelijker en met minder gehuil gaan. Zoals we hadden gehoopt waren op een gegeven moment alle kinderen behandeld en was er ook nog tijd over om mensen met kiespijn uit het dorpje te behandelen!!

Margriet en Bianca hard aan het werkMargriet en Bianca hard aan het werkIna assisteert ta Kevin bij de behandeling van een patiëntje in the little Angel PSIna assisteert ta Kevin bij de behandeling van een patiëntje in the little Angel PSGrace en Carla en Kevin en InaGrace en Carla en Kevin en Ina

We zijn maar 1 dag hier in Busaana op de Litte Angels school van Jennie en Job dus moesten aan het einde van de dag alle spullen weer terug in de kisten. Konden we de stoelen weer invouwen en moest daarna alles achterin de lorry van Birra.

Margriet krijgt een pop, gemaakt van bananenblad, van een dankbaar patiëntjeMargriet krijgt een pop, gemaakt van bananenblad, van een dankbaar patiëntjeIeder kreeg zo'n mooie zelfgemaakte popIeder kreeg zo'n mooie zelfgemaakte popCarmelita was ook blij verrastCarmelita was ook blij verrast

Toen dat allemaal gebeurd was kregen wij van P2 een prachtig cadeau... Ze gingen voor ons zingen! Vol enthousiasme, mede door de super leuke en lieve juffrouw die aan deze klas lesgeeft, zongen de kinderen uit volle borst de door hen ingestudeerde liedjes. En daarna kregen we ook allemaal een, van bananenbladeren gemaakte, pop.

ook tandarts Graceook tandarts GraceNsommige patiënten klampen zich letterlijk aan je vastsommige patiënten klampen zich letterlijk aan je vasta dit bijzondere afscheid zijn we teruggelopen naar de boot en naar huis (ons guesthouse) gegaan.  

Vanavond tijdens het eten volop nagenoten van alle bijzondere en mooie momenten die deze dag ons gebracht heeft. Alles was super goed geregeld dankzij Jennie en haar team. Waardoor we een super mooie start hebben kunnen maken van deze tandheelkundige behandelweek! En als het aan ons ligt dan wordt dit bezoek aan de Little Angel's school volgend jaar herhaald! Waarbij we nu al nieuwsgierig zijn of de poetslessen dan al een zichtbaar resultaat zullen geven...namelijk dat er minder kiezen getrokken hoeven te worden bij deze kinderen....

Natuurlijk hebben we bijgehouden hoeveel kiezen er vandaag getrokken zijn. En ook hierin hebben we een super goede start gemaakt... Er zijn 149 kiezen verwijderd. Wat betekend dat we 99 mensen van hun kiespijn hebben kunnen afhelpen vandaag!

Moe maar voldaan kunnen we dus op een mooie dag terugkijken! Welterusten allemaal. Morgen gaan we naar Polota (terug)... En we kijken nu al uit naar alles wat ons daar te wachten staat!
.