Dinsdag 11 oktober

CarlaCarlaNa een nachtje slaap gingen we vanmorgen om 8 uur weer op pad. Onze bestemming was St Stephen Primary school om de resterende klassen te leren poetsen. We hadden een kleuterklas en klas 1 en 2 te poetsen. Zo schattig.... die kleine hummeltjes in de kleuterklas...de andere 2 klassen waren erg groot (qua aantal leerlingen die er in de klas zaten).  Maar ook zij deden goed mee met poetsen! Toen klas 6 en 7..... Omdat de kinderen hier naar school gaan als er geld is.... is dat soms pas op veel oudere leeftijd. Dus in klas 7 zitten "kinderen" tussen de 12 en de 20....

Daar kwam bij dat ze een examen hadden vandaag. Toen ze om 10:30 hun examen klaar hadden (en het eigenlijk pauze was) moesten ze in de klas blijven voor onze poetsinstructies. Vanwege de leeftijd (en het feit dat ze officieel pauze hadden) besloten wij om deze keer maar niet ons poetslied te zingen. En dus hebben we gelijk tandenborstels uitgedeeld. Meepoetsen is op die leeftijd soms even een dingetje... maar als je dan achterin de klas gaat staan en zelf meepoetst... dan gaat uiteindelijk de meest stoere puber wel meepoetsen! Dus dat viel niet tegen!

InaInaNa de poetsles wilden we afscheid nemen toen de leraar van de klas het woord nam. We werden zeer lovend bedankt voor onze poetsles en inzet. Waarna de hele klas ... het poetslied voor ons begon te zingen... Wauw! Hoe bijzonder is dat... brok in de keel en zo een mooi moment!  

Kinderen Mnt Ararat PSKinderen Mnt Ararat PSWe waren klaar met poetsen op de St Stephen school en zijn toen naar de Mount Ararat school gereden. Dit is een klein schooltje met maar 2 klaslokaaltjes. Inmiddels bleken er zelfs nog maar zo weinig kindjes op school te zitten dat er nog maar 1 lokaaltje in gebruik was. We mochten bij de tafeltjes van de kinderen gaan zitten en hebben zo heel individueel poetsles aan deze kinderen kunnen geven! Hierna was er pauze voor deze kleintjes en heeft de juf op de trommel muziek gemaakt en werd er gezongen en gedanst! Hartverwarmend!

IrmaIrmaHierna was het "Children care" schooltje aan de beurt. Een klein (moslim)schooltje waar we ook al jaren komen. Ook hier waren de kinderen erg enthousiast en deden vol enthousiasme mee met het poetsen!

Inmiddels was het al ver in de middag en besloten we dat het voor vandaag weer mooi geweest was. Omdat we nog wat specifieke (papieren kralen) kettingen zochten zijn we naar een andere sloppenwijk gegaan (Masese). Deze sloppenwijk is nog ietsje slechter dan Polota. Hier ligt echt het riool open en stroomt het zo door de wijk heen...  

Best confronterend... Maar als je dan bij het huisje komt waar de dames buiten op een mat hun kettingen maken... En als je dan geleerd wordt hoe je van papier een kraal maakt.... En als de kindjes uit de buurt bij je komen staan en lekker meezingen..... Dan is het toch weer zo'n heel bijzonder moment!!

Mnt Ararat PSMnt Ararat PSEen tevreden poetserEen trotse poetser
Omdat alle tandenborstels en tandpasta's uitgepakt waren besloten we om in een (vlakbij) gelegen restaurant te eten. Na dit uitje en deze enerverende dag was het alweer bedtijd. Lala Salama! (Slaap lekker in het Swahili)
.