Maandag 10 oktober

Om 7:15 zaten we vanmorgen allemaal aan het ontbijt en klokslag 8 uur gingen we op pad. Door Jinja, een stukje snelweg en dan ... De dirt road op.... Hobbelend verdwijnen we steeds verder van de normale beschaving richting Polota, de sloppenwijk waar we aan de slag gaan. Schuin achter ons glinstert het Victoriameer terwijl de grond onder ons diep rood van kleur is, de kuilen steeds dieper worden en de weg hobbeliger....

We rijden door Polota en er zijn al verschillende kinderen die langs de kant juichend met ons mee rennen.
Onze eerste bestemming vandaag is de St. Thereza school.
Toen we daar aan kwamen waren de docenten even in overleg maar al snel was de headmaster zover dat hij de benodigde papieren kon tekenen en stempelen. En konden wij in de klassen starten met de poetslessen.  

MirandaMirandaHeel leuk om te zien hoe snel de 2 "nieuwe" meiden, Carla en Bianca, de werkwijze in de klas oppakten! In het kort zullen we even vertellen hoe ons programma per klas er uit ziet. We komen binnen, de kinderen staan op uit hun bankjes en begroeten ons.

Wij danken hen voor de begroeting en vragen of ze weten waar we voor komen.
De meeste kinderen zijn erg verlegen en durfen hier geen antwoord op te geven.
Maar na wat gekke dingen en vragen van ons komt er dan toch het gewenste antwoord....
We komen poetslessen geven....

Het poetsliedHet poetsliedDe poetsinstruktieDe poetsinstruktie
We starten hierna met het poetslied
De kinderen hebben dit lied allemaal geoefend en zingen zachtjes met ons mee.

Hierna delen we de tandenborstels en tandpasta uit, halen we de tandenborstel uit de verpakking en doen we een (klein) beetje tandpasta op de borstel.

Carla helpt een kindje met poetsenCarla helpt een kindje met poetsen1 van ons staat voor de klas met het poetsmodel en geeft de poetsinstructies hierop. Ondertussen moeten de kinderen meepoetsen met dat wat we vertellen en op het poetsmodel laten zien.
De rest van ons staat ergens in de klas en helpt de kinderen bij wie het poetsen moeilijk gaat, zodat ze extra goed voelen hoe ze moeten poetsen en het zo ook beter kunnen leren.

Ondertussen heeft Miranda op het bord geschreven welke dagen er in de week erna de tandartsen, assistentes en het hulppersoneel aan het werk gaan in de kerk (die wij dan tijdelijk ombouwen tot tandarts kliniek) en dit wordt nog even duidelijk aan de kinderen verteld. Daarna verlaten we het klaslokaal.

Bianca geeft poetsinstructieBianca geeft poetsinstructie(Ter info... sommige klassen hebben 150 leerlingen....dus we kunnen onze energie goed kwijt en zijn best even bezig om dit allemaal naar wens te laten verlopen....)

Na de St Thereza school hebben we s'middags nog 3 klassen van de St Stephens school gedaan. Moe maar voldaan waren we daarna klaar voor vandaag.  

We hebben vandaag 1500 kinderen voorzien van een tandenborstel, tandpasta en poetsinstructie. En iedereen verteld dat ze volgende week kunnen komen als ze kiespijn hebben. Voldaan met dit resultaat vonden we dat we dit, en de eerste werkdag van ons allemaal, en van Carla en Bianca in het bijzonder, wel even moesten vieren.... En dus zijn we in de stad een heerlijke cappuccino wezen drinken (bij Flavours).

Achterop de Boda Boda (een brommer alias taxi) terug gereden naar ons Guesthouse. Ook weer een bijzondere ervaring om met 2 man (vrouw) achterop zo'n brommer door de stad te rijden.... En omdat wij natuurlijk blank en blond zijn en ook nog eens in onze gele HUG t-shirt rondlopen vallen we behoorlijk op... zo achterop zo'n brommer!

Genoeg bekijks dus....

Om 19:30 gingen we lekker eten nadat iedereen even gedoucht en schone kleding aangetrokken had. Na het eten moesten er nog (heel veel) tandenborstels en tandpasta's uitgepakt en gesorteerd worden.... En terwijl dit verslag geschreven is hebben Miranda, Bianca, Ina, Carla en Irma heel hard gewerkt en alle resterende (3500!!!) tandenborstels en tandpasta's uitgepakt en gesorteerd. Respect voor deze waanzinnige, actieve, productieve lieve meiden!!

Het is inmiddels bijna 23 uur en iedereen is weer naar zijn eigen kamer vertrokken voor een welverdiende nachtrust!  

Welterusten allemaal!
.