Thk-Polota-2014

Van 18 tot 28 oktober 2014 organiseert stichting Help UGanda (HUG) weer tandheelkundige hulp op 2 locaties voor de allerarmsten in de regio van Jinja, Uganda. In de week voorafgaand zullen 3 tandartsassistentes, 1 mondhygiëniste en een vrijwilliger Poetsinstructies verzorgen op 8 scholen met in totaal 6.000 kinderen. Deze scholieren krijgen (voor velen de 1e in hun leven!) een tandenborstel en tandpasta en wij zullen ze leren hoe en wanneer deze te gebruiken.

In de Tandheelkundige week daarna zullen de Tandartsen en de Tandartsassistentes in onze 'tandheelkundige kliniek' in een kerk en school vele patiënten kiespijnvrij maken. Meestal loopt dit aantal op tot ruim 1.000 dankbare patiënten.

Lees ook: Verslag van Thérèse Elkerbout tijdens deze werkweken

 
Bent u geïnteresseerd om mee te doen?
Als u na het lezen van de informatie hieronder geInteresseerd bent om ook uw geweldige baan uit te oefenen in het Tandheelkundig Team in de sloppenwijk Polota van het prachtige Uganda, kijk dan op onze Vacature-pagina.

Frank van der LindeFrank van der Linde

Frank studeerde af in 2000 te Amsterdam (ACTA) en voert sinds 2002 zijn eigen praktijk in Assen.
Al langer was er bij Frank de wens om zijn kennis en kunde in te zetten in een land waar de bevolking niet zo vanzelfsprekend tandheelkundige zorg tot z’n beschikking heeft.
Na geïnformeerd te zijn over het mooie en vooral nuttige werk van de Stichting Help Uganda, was zijn besluit snel genomen.
Frank kijkt uit naar de werkweek in Uganda.
Zie ook Aktie Frank, juni 2014.

 

 

 

thijsesser2014 1Thijs Esser

Vanaf het moment dat Thijs afstudeerde aan de Rijks Universiteit Groningen en eigenlijk ook al tijdens zijn studie, had hij het idee iets meer te willen dan alleen geld te verdienen met zijn vak. Hij haalt veel voldoening uit het feit dat hij mensen kan helpen zonder pijn in de mond door het leven te gaan, in de praktijken waar hij nu werkt. Daarnaast vindt hij het belangrijk de bewustwording van mondgezondheid over te kunnen brengen om zo quality of life te verbeteren. ‘Toen Frank (van der Linde, zie boven) me over Stichting HUG vertelde was ik direct verkocht!, zo zegt hij.

Thijs ziet mogelijkheden een steentje bij te kunnen dragen als onderdeel van het tandheelkundig team dat dit jaar naar Uganda gaat en kijkt er erg naar uit.
Zie ook Aktie Thijs Esser, juli 2014.

 

Tycho van EssenTycho van Essen

Tycho studeerde af aan de ACTA in amsterdam in 2010. Voor zijn studie had hij al geruime tijd in het buitenland doorgebracht. Momenteel is Tycho werkzaam in een praktijk in Heemskerk. Voor hem is het fantastisch om zijn beroep te kunnen combineren door mensen te helpen en daarbij een ander land mee te maken door de ogen van de locals. Een vrijwilligersproject als tandarts is sinds het afstuderen van Tycho altijd al een droom van hem geweest.

Tycho hoopt op een leerzame en bijzondere tijd met de mensen daar en zijn collega's en hoopt dat hij zijn steentje hiermee kan bijdragen voor een betere wereld met Stichting Help Uganda.
Zie ook Aktie tandarts Tycho van Essen

 

Julius Ssengobajulius2014

Januari 2014 is Julius afgestudeerd aan de Makerere University in Kampala. Sindsdien heeft hij veel ervaring opgedaan in de zgn Outreach-projekten.
Julius is blij dat hij de kans krijg om met ervaren tandartsen en assistenten uit Nederland te werken. Hij hoopt dat we als team veel patiënten in de sloppenwijk Polota kunnen helpen.

Ina Gortemaker-van EchtenIna Gortemaker-van Echten

Ina is sinds 1977 werkzaam als tandartsassistente en doorgegroeid naar preventie-assistente, paro-preventieassistente en heeft in 2013 haar opleiding voor tandheelkundige behandelingen bij kinderen afgerond.
Zij heeft haar werkzaamheden verricht in heel veel praktijken, met verschillende werkvelden en wisselende taken en functies.
Ina werkt nog steeds elke dag met veel enthousiasme. Voor de 3e keer mee naar Uganda is echt geweldig! Zij kijkt er enorm naar uit weer mee te mogen als vrijwilliger met de hulpverleningsorganisatie Stichting HUG.
Met kindertandheelkunde in de pocket kan zij daar heel veel kinderen en ook volwassenen haar hulp aanbieden.

 

Irma PaapIrma Paap

Sinds 1982 is Irma Paap werkzaam als orthodontie-assistente. Sinds 2011 in de Orthokliniek te Castricum. Het werken met voornamelijk kinderen verveelt haar nooit.
Omdat Irma regelmatig door Afrika reist, met een voorkeur voor Oost Afrika, heeft zij een cursus Swahili gevolgd, zodat zij met de lokale mensen een beetje kan communiceren.
Wij zijn wederom erg blij met Irma's bijdrage en zijn er trots op dat zij in onze tandheelkundige werkweken kan communiceren in de taal van de bevolking van Uganda.

Na de mooie ervaringen in 2012 en 2013, is zij ontzettend blij dat zij ook dit jaar weer mee kan en mag, met zowel de poetsinstructie- als de tandartsenwerkweek in de sloppenwijken dicht bij Jinja. Zo kan zij zich weer helemaal inzetten voor de mensen aldaar, die het zo hard nodig hebben. De voldoening die zij daarvan krijgt, is met geen pen te beschrijven. "Dat moet je gewoon ervaren." zegt Irma. Zie ook Actie Irma Paap 2014

 

Thérèse ElkerboutThérèse Elkerbout

Thérèse is al meer dan 20 jaar mondhygiënist en werkt met veel plezier in haar eigen Mondhygienepraktijk en in een Tandheelkundig Centrum . Dit wordt haar tweede bezoek aan Uganda voor de Stichting Help Uganda (HUG) en zij hoopt weer veel kinderen Poetsinstructies en een tandenborstel en tandpasta te mogen geven. Daarnaast zal zij dit keer ook gaan assisteren bij de tandartsen.
Een nieuwe ervaring waar zij erg naar uitkijkt. Thérèse hoopt dat we een super tijd zullen hebben met veel bijzondere momenten en dat we met elkaar weer veel en nuttig werk kunnen doen. Zie ook Actie tandarts-assistenten Miranda & Thérèse.

 

Miranda van den OeverMiranda van den Oever, preventie-assistente

Miranda van den Oever, is sinds 2006 werkzaam als tandarts-, en paropreventie assistente bij Tandheelkundig Centrum Vitalis in Alphen aan den Rijn. Erg leuk vindt zij het werken met mensen en met name kinderen. Alweer voor de 2e keer gaat zij ons team versterken. Ze kijkt er erg naar uit om de ongeveer 6000 kinderen in Uganda weer poetsinstructie te mogen geven, en de tandartsen te mogen assisteren bij de vele behandelingen. Zie ook Actie tandarts-assistenten Miranda & Thérèse.

 

 

 

Inge van der Linde - TopInge van der Linde - Top

Na 8 jaar werkzaam te zijn geweest als Radiodiagnostich laborant heeft Inge in 2006 een overstap gemaakt naar de tandheelkunde. Na de opleiding tot praktijkmanager in 2007 gevolgd te hebben en in 2010 de cursus tot preventieassistente is Inge allround inzetbaar.
Momenteel is Inge werkzaam als praktijkmanager in Assen maar zal dit jaar het HUG-team versterken als tandartsassistente.
Ze kijkt uit naar een bijzondere werkweek waarin een lach en een traan elkaar wellicht zullen afwisselen maar waarin de zorg voor de medemens, die het zo hard nodig heeft, bovenaan staat.
Zie ook Aktie Inge, juni 2014.

Werkweek van 11 t/m 18 oktober 2014.
In de week voorafgaand aan de tandheelkundige hulp zullen 4 bovenstaande tandartsassistentes (Ina, Irma, Miranda en Thérèse) aangevuld met Wilma Silvius, Wilma den Breejen-Buhrs en Jeanette Silvius (zie hieronder) Poetsinstructies verzorgen op 8 scholen met in totaal 6.000 kinderen. Deze scholieren krijgen allen een tandenborstel en tandpasta en wij zullen ze leren hoe en wanneer deze te gebruiken.

Wilma SilviusWilma Silvius

Wilma Silvius, die in 2007 voor het eerst met stichting HUG naar Uganda ging, heeft uit die reis en werkperiode zoveel positieve gevoelens en ervaringen meegenomen, dat Uganda., en met name de HUG projecten daar, haar nooit meer hebben losgelaten.

Zelf is zij veelzijdig geinteresseerd en heeft met haar 61 jaar op een heleboel gebied ervaring. Ze ging als antropoloog naar Ierland en heeft daar gewerkt in onderzoek, onderwijs, als kaasboerin en beroepskeuzeadviseur. Verder actief meegewerkt aan haar man’s politieke loopbaan en naast het grootbrengen van 4 kinderen, onder meer vrijwilligerswerk gedaan met de ontwikkeling van boerenvrouwengroepen.

Zij kijkt ernaar uit om de mensen in Uganda weer te zien (zij is en was erg onder de indruk van hun volharding in zeer moeilijke omstandigheden, in het creëren van mogelijkheden voor hun kinderen en hun land) en hoopt als ‘manusje van alles’ iets aan de werkweken komende oktober te kunnen bijdragen.

 

Jeanette SilviusJeanette Silvius, arts

In 2007 is Jeanette voor het eerst mee geweest naar Uganda en heeft zij gezien dat de steun van Stichting HUG bij een aantal projecten hard nodig is. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat in een land met veel problemen, zegt zij, maar deze druppel is in de loop der tijd niet geslonken, maar juist aangekomen. "Degenen die van deze, intussen grote, druppel een druppeltje meekrijgen zijn er als personen zeer mee geholpen en door de continuïteit tot nu toe heeft dat hun leven zeker verrijkt."
Het resultaat hiervan hoopt zij binnenkort met eigen ogen te aanschouwen. M.n. is Jeanette benieuwd hoe het Sure Prospects Institute veranderd is door de verbouwing door stichting HUG en de school bij Noah's Ark. Tevens wil Jeanette graag weer een klein steentje in dit hele project bijdragen.

 

 

wilmadenbreejenbuhrs2014Wilma den Breejen-Buhrs

Het andheelkundig Team 2014 wordt weer gecompleteerd door Wilma den Breejen-Buhrs, voorzitter van onze Stichting Help UGanda(HUG). Zij treedt tijdens het Tandartsenproject op als algeheel coördinator. Zij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt, t.w. de logies, het transport, de maaltijden, de begin- en eindtijden handhaven, actie ondernemen bij calamiteiten, het aansturen van hulppersoneel en in overleg de prioriteiten stellen, etc.

Uiteraard bezoekt Wilma voor en na het Tandartsenproject ook de vier andere projecten van de Stichting HUG. Zij bezoekt elk project om te zien hoe de ontwikkelingen en vorderingen zijn en stuurt onze Projectcoördinatoren ter plekke aan bij nieuwe initiatieven. Wilma zal in totaal zo´n vier weken in Uganda verblijven. Dit jaar gaat zij voor de 18e keer in Uganda bovengenoemde klussen klaren.

We zijn er trots op dat we in de afgelopen 13 jaar zo'n ontwikkeling hebben mogen doormaken en dankzij de donateurs voor zoveel arme mensen in dit prachtige land op de evenaar zo'n verschil hebben mogen realiseren.

Zie voor Wilma's belevenissen menuknop HUG in Uganda. Vanaf het begin van het bezoek zullen we haar van dag tot dag op deze website volgen.

Deel dit:

FacebookTwitterLinkedin
Terug naar boven