Thk-Polota-2013

Van 19 tot 30 oktober 2013 organiseerde stichting Help UGanda (HUG) weer tandheelkundige hulp op 2 locaties voor de allerarmsten in de regio van Jinja, Uganda.
In de week voorafgaand hebben 4 tandartsassistentes en 2 bestuursleden Poetsinstructies verzorgd op 8 scholen met in totaal 6.000 kinderen. Deze scholieren kregen (voor velen de 1e in hun leven!) een tandenborstel en tandpasta en wij hebben ze geleerd hoe en wanneer deze te gebruiken.

In de Tandheelkundige week daarna hebben 5 Tandartsen en 5 Tandartsassistentes in onze 'tandheelkundige kliniek' in een kerk en school vele patiënten kiespijnvrij gemaakt. Wederom liep dit aantal op tot ruim 1.000 dankbare patiënten

Bent u geïnteresseerd om mee te doen?
Als u na het lezen van de informatie hieronder geInteresseerd bent om ook uw geweldige baan uit te oefenen in het Tandheelkundig Team in de sloppenwijk Polota van het prachtige Uganda, kijk dan op onze Vacature-pagina.

.

Het Tandartsenteam 2013
Werkweek van 19 t/m 30 oktober.

Lees ook: Verslag van Elly Meijer tijdens deze werkweken

Kijk ook bij HUG in Uganda 2013 voor het dagelijkse verslag met foto's van het Tandartsenproject.

Nadat de aktie Knuffels met een enorm succes is afgesloten, de tandheelkundige spullen in tientallen dozen werden afgeleverd, moest alles verpakt worden in de gereedstaande koffers.

Op 7 september kwamen alle teamleden bij elkaar voor de gezellige kennismaking en de laatste voorbereidingen.

Het reisschema werd overhandigd, de verdere administratieve afhandelingen werden gedaan en ieder ging met een HUG-koffer en met nog meer enthousiasme, om de grote klus in Uganda te klaren, de deur uit.

Er is weer een geweldig HUG-Tandheelkundig Team in de startblokken gezet. Zie hieronder ieder individueel, met foto en informatie.

Koffers pakken met Tandheelkundige materialen en heel veel knuffels

Het team rond de kaart van UgandaAlle gereedstaande koffers, voor ieder 1

Denise ArnoutDenise Arnout

In 2004 is Denise afgestudeerd als tandarts. Sindsdien deed zij ervaring op, deeltijd in verschillende reguliere praktijken, deeltijd als kindertandarts.
In 2007 is zij een eigen praktijk begonnen wat zij met plezier en passie doet. Denise houdt van reizen en bezocht verschillende continenten. Het idee van een vrijwilligersprojekt sluimerde altijd al. In 2012 is zij voor het eerst naar Afrika gegaan, een rondreis door Kenia en Tanzania en vanaf dat moment heeft het haar hart gestolen. Het landschap, de mensen, maar ook de armoede en de behoefte aan hulp.
Denise voelde dat het nu echt tijd wordt om het idee uit te gaan voeren. Afrika is voor haar de juiste plek en zij is blij dat dat nu werkelijkheid gaat worden met het tandartsproject van stichting HUG in Uganda.
Zie ook Aktie Denise, augustus 2013.

 

Mischa de JagerMischa de Jager

Mischa de Jager is 26 jaar en werkt nu ruim 2 jaar zelfstandig als tandarts. Momenteel werkt ze vier dagen in een praktijk in Rotterdam en daarnaast neemt ze regelmatig waar voor justitie op een tandartsbus verspreid door het land. Al lange tijd was zij geïnteresseerd in werken in een ontwikkelingsland en na een bezoek aan Zuid-Afrika lijkt het haar geweldig om naar Uganda te gaan. Zij kijkt er erg naar uit om met haar werk als tandarts de mensen in Uganda te kunnen helpen.
Zie ook Aktie Mischa, augustus 2013.

 

 

 

Sanne den Hertog-van der SpekSanne den Hertog-van der Spek

Sinds 2010 werkt Sanne vier dagen per week in een groepspraktijk in Woerden. De combinatie van praktisch werk en contact met veel mensen maakt het tandartsvak voor haar interessant en uitdagend. Al langere tijd heeft zij de wens om de kennis en vaardigheden die zij heeft opgedaan, ook in te zetten voor mensen voor wie deze hulp niet vanzelfsprekend is. In oktober wil Sanne zich dan ook met veel enthousiasme inzetten voor de mensen in Uganda en hoopt dat we veel mensen kunnen helpen.

 

 

 

Ronald BasRonald Bas

Met veel plezier werkt Ronald al geruime tijd als Defensie burger-tandarts bij de Land- en Luchtmacht.
Het werken in een grote organisatie, met een focus op de wereld om ons heen, spreekt hem erg aan.

Vanuit o.a. Defensie is hij gewend om zijn capaciteiten breed in te zetten.
Daarnaast is het serieuze tekort aan tandheelkundige hulp in Afrika, en Uganda in het bijzonder, een reden om mee te doen met het Tandartsenprojekt 2013 van Stichting Help Uganda (HUG).

Ronald heeft er veel zin in om met het enthousiaste team ingezet te worden in Uganda!

 

 

 

Brian RushajuBrian Rushaju

Brian heeft een Tandheelkundige opleiding genoten in Uganda, aangevuld met een cursus ART op de universiteit van Nijmegen St. Radboud (http://www.globaloralhealth-nijmegen.nl/) olv Dr. Ruud Karsten Hij is meerdere malen lid geweest van ons tandheelkundig team omdat hij een grote ervaring heeft in het werken in de sloppenwijken van Uganda.

Elly Meijer-PompElly Meijer-Pomp

Vanaf 1977 is Elly Mijer-Pomp werkzaam als tandarts-assistente. Eerst in een praktijk in Friesland en de laatste 18 jaar in Emmen, waarvan de laatste 9 jaar bij Dentis. Tevens heeft zij 4 jaar als docent les gegeven op het Alfa College in Hoogeveen bij de opleiding voor tandartsassistentes.
Vorig jaar ging Elly mee naar Uganda voor de poetsinstructieweek. Dit jaar doet zij ook de poetsinstructieweek, maar aansluitend verricht Elly ook haar werk als tandartsassistente.

 

Irma PaapIrma Paap

Sinds 1982 is Irma Paap werkzaam als orthodontie-assistente. Sinds 2011 in de Orthokliniek te Castricum. Het werken met voornamelijk kinderen verveelt haar nooit.
Omdat Irma regelmatig door Afrika reist, met een voorkeur voor Oost Afrika, heeft zij een cursus Swahili gevolgd, zodat zij met de lokale mensen een beetje kan communiceren.
Wij zijn wederom erg blij met Irma's bijdrage en hopen dat zij als eerste Nederlandse in onze tandheelkundige werkweken kan communiceren in de taal van de bevolking van Uganda.
Zie ook Aktie Irma, september 2013.

 

 

 

 

 

Ina Gortemaker-van EchtenIna Gortemaker-van Echten

Ina is sinds 1977 werkzaam als tandartsassistente en doorgegroeid naar preventie-assistente, paro-preventieassistente enz. Jarenlang heeft zij in 1 praktijk gewerkt, maar de laatste 3 jaar als invalkracht via uitzendbureaus met verschillende werkvelden en wisselende taken en functies. Maar nog steeds elke dag met veel enthousiasme.
Ze kijkt er ook dit jaar weer naar uit om mee te mogen als vrijwilliger met een hulpverleningsorganisatie.

Ina hield in april 2013 nog een actie voor HUG op de Oranjemarkt in Zuidwolde. Zie Aktie Ina, april 2013.

 

 

Miranda van den OeverMiranda van den Oever

Al een aantal jaren werkzaam als tandarts- en preventieassistente in Alphen aan den Rijn. Het werk is erg leuk, nog leuker vindt zij de combinatie van het adviseren/motiveren en behandelen van "eigen" patiënten en het assisteren bij de tandarts. Het is dan ook daarom, dat zij zich dolgraag wil gaan inzetten voor zoveel mogelijk mensen in Uganda, zowel bij de poetsinstructieweek als bij het Tandheelkundig Team 2013.
Zie ook Aktie Miranda, augustus 2013.

 

 

 

 

Anke HofAnke Hof

Sinds 2006 is Anke basisarts en heeft daar de opleiding tot Algemeen Militair Arts aan toegevoegd.
Zij versterkt ons team in de funktie van Tandartsassistente en zal op lokatie ook haar vaardigheden als arts zonodig toepassen.

Anke zet zich in voor mensen in ontwikkelingslanden. Eerder heeft zij gewerkt in Zambia en Afghanistan. Daar heeft zij veel tandheelkundige problemen gezien en was het gebrek aan preventie en voorlichting erg duidelijk. Kinderen hebben vaak wel een tandenborstel, maar weten niet dat door regelmatig te poetsen ze een slecht gebit kunnen voorkomen. Zij heeft dan ook heel veel zin om aan de slag te gaan voor het tandartsenproject!

Werkweek van 12 t/m 19 oktober.
In de week voorafgaand aan de tandheelkundige hulp zullen bovenstaande tandartsassistentes aangevuld met Dani Smith en Wilma den Breejen-Buhrs (zie hieronder) Poetsinstructies verzorgen op 8 scholen met in totaal 6.000 kinderen. Deze scholieren krijgen allen een tandenborstel en tandpasta en wij zullen ze leren hoe en wanneer deze te gebruiken.

Dani SmithDani Smith

Dani werkt als senior-medewerker bij een verzekerings-maatschappij en weet als geen ander haar team van de klantenservice te ondersteunen en te begeleiden.
Dani is al jarenlang een heel trouwe vrijwilligster binnen Stichting Help UGanda (HUG) en sinds 2012 ook bestuurslid (secretaris). Dani, die ook al in 2011 meeging naar Uganda, zal binnen het Poetsinstructieteam bij de 4.000 kinderen van de lagere scholen in Polota heel goed en warm haar 'mannetje' staan.

 

Wilma den Breejen-BuhrsWilma den Breejen-Buhrs

Het andheelkundig Team 2013 wordt weer gecompleteerd door Wilma den Breejen-Buhrs, voorzitter van onze Stichting Help UGanda(HUG). Zij treedt tijdens het Tandartsenproject op als algeheel coördinator. Zij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt, t.w. de logies, het transport, de maaltijden, de begin- en eindtijden handhaven, actie ondernemen bij calamiteiten, het aansturen van hulppersoneel en in overleg de prioriteiten stellen, etc.

Uiteraard bezoekt Wilma voor en na het Tandartsenproject ook de vier andere projecten van de Stichting HUG (klik hier voor een overzicht). Zij bezoekt elk project om te zien hoe de ontwikkelingen en vorderingen zijn en stuurt onze Projectcoördinatoren ter plekke aan bij nieuwe initiatieven. Wilma zal in totaal zo´n vier weken in Uganda verblijven. Dit jaar gaat zij voor de 13e keer in Uganda bovengenoemde klussen klaren.

We zijn er trots op dat we in de afgelopen 12 jaar zo'n ontwikkeling hebben mogen doormaken en dankzij de donateurs voor zoveel arme mensen in dit prachtige land op de evenaar zo'n verschil hebben mogen realiseren.

Zie voor Wilma's belevenissen menuknop HUG in Uganda. Vanaf het begin van het bezoek zullen we haar van dag tot dag op deze website volgen.

U kunt hieronder luisteren naar het HUG POETSLIED.

Of wanneer u dit lied wilt downloaden, gebruik dan onderstaande link:

HUG POETSLIED

WIMETINet zoals in 2012 nemen de dames van het Tandheelkundig team hun mascotte weer mee, klik hier: Even voorstellen, ik ben WIMETI.

Deel dit:

FacebookTwitterLinkedin
Terug naar boven