Uganda als vakantiebestemming, maar natuurlijk altijd even aan het werk!

Het laatste bezoek aan Noah’s Ark van tandarts Laura was alweer even geleden en tijdens de kerstperiode begon het bij haar weer te kriebelen… Dus eind april ging zij terug om weer te genieten van het mooie Uganda. En bovenal het weerzien met alle kids, puberende studenten en het personeel op Noah’s Ark. En dan was daar natuurlijk ook de tandheelkundige unit op Noah’s Ark… hier had zij vorige keer een kapotte printplaat van mee terug naar Nederland genomen… dus hopelijk kon deze nu weer aan de functioneel gemaakt worden.

Helaas vielen de poets-preventielessen voor alle kinderen in het water door de aankomende schoolvakantie. Gelukkig wonen er veel kinderen op het terrein van Noah’s Ark en kennen ze Laura van haar eerdere bezoeken dus ook zonder witte tandartsoutfit werd zij herkend. En als een BN’er werd ze regelmatig aangesproken met de vraag of ze weer kwam helpen en wanneer het desbetreffende kind dan welkom was.

Voordat er kon worden gestart met behandelen was het hoofddoel dit keer een volledige kamer met wel twee behandelunits te realiseren. Dus na een paar dagen acclimatiseren zat Laura als een echte technieker met gebroken waterslangetjes en elektriciteitsdraden te knutselen. De units zijn inmiddels wel al wat jaren oud en hebben wel wat onderhoud nodig. Zo doneerde Dental International nieuwe waterfilters zodat het water weer door schone filters de hoekstukken koelt tijdens behandeling.

Het vervangen van de printplaat begon als een hoopvol proces….. Voorzichtig werd alles uit elkaar gehaald. De meegenomen onderdelen van Dental Health International Nederland (DHIN in Houten), een fantastische organisatie waar experts vrijwillig de oude materialen weer werkzaam maken, werden geplaatst en toen… Niks! Helaas bleek een onderdeel te missen op een van de units… Ergens in de drukke voorbereiding en het verzamelen van alle vervangende materialen is dit blokje verdwenen en dus niet retour naar Uganda gekomen.

Gelukkig was de andere unit wel compleet maar ook hier werkte niet alles helemaal soepel. Na wat gepuzzel met een toevallige bezoeker (en elektricien) uit Nederland bleek het probleem uit een van de hoekstukken te komen en bleken de sensoren gebroken. Deze sensor werd gesoldeerd en de onderdelen die vervangen moeten gaan werden netjes opgeruimd om mee naar Nederland te nemen, deze gaan weer terug naar DHIN voor onderhoud. Hopelijk volgende keer dan echt twee complete units…? Laten we het hopen!

2023 05 na 012023 05 na 022023 05 na 032023 05 na 04

In de vijf volgende dagen werd er hard gewerkt en weer veel behandeld. Dit keer met een Nederlandse verpleegkunde studente als assistente. Zij twijfelde al eens of ze geen tandartsassistente wilde worden en kon hierdoor een leuke snuffelstage lopen. Ze was al een tijdje op Noah’s Ark en bleek de perfecte combi met Laura. Samen kenden ze heel wat van de kids en ook het personeel waardoor tijdens de behandelingen goed gecommuniceerd kon worden met de patiënten. Uiteindelijk zijn weer veel kinderen gecontroleerd, behandeld en voorzien van een mooie vulling of pijnlijke kies armer.

2023 05 na 052023 05 na 062023 05 na 07

Behandeld:

150 controles
30 vullingen
20 kiezen verwijderd