de behandeling van de cystes 200pxhIeder half jaar is stichting Help UGanda (HUG) voornemens een tandarts en een tandartsassistente uit te zenden naar dit prachtige projekt met haar eigen medische- en tandheelkundige kliniek.

Heeft u interesse om hier als tandarts en assistente(s) ook een keer uw kwaliteiten in Uganda aan te bieden om daar te helpen?
Vul dan het aanmeldingsformulier in.

Vacatures:

Voor de invulling van de vacatures in oktober 2020 klikt u op:
Klik hier voor de vacature: Tandarts
En tevens zoeken wij voor deze werkweken ook een Tandarts-assistente
Klik hier voor de vacature: Tandarts-assistente

 

Het tandheelkundig team en de verslagen van hun werk op Noah's Ark

Van half juli t/m september 2021 is er een tandarts actief in het Tandheelkundig centrum van Noah's Ark.
Hieronder vindt u de verslagen van de dagen dat zij op Noah's Ark werkt.
Het meest recente verslag staat bovenaan.

.
2021 09 08 02 200De 2-3 jarigen mochten ook bij tandarts Laura komen2021 09 08 01 250De laatste werkweek (alweer) in Noah’s Ark is voorbij. De kleuters en peuters van de playclass (2-3 jaar) zijn op bezoek geweest en er werd bij een aantal volwassenen een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.
De afgelopen weken heeft Laura samen met assistent Mabel met succes in de kliniek gewerkt: in totaal zijn bijna 450 patiënten gezien waarbij slechts 50 kiezen/tanden/wortelresten getrokken werden en vooral preventieve instructies werden gegeven en veel laagjes op kiezen werden geplaatst om te voorkomen dat er in de toekomst gaatjes zullen ontstaan.
Duidelijk is wel dat er veel toename is van armoede door de corona-crisis. Veel ouders zijn hun banen kwijt geraakt en het is lastig nieuw werk te vinden. De scholen zijn nog steeds gesloten en hierdoor zijn veel kids die op het terrein van Noah’s Ark naar school gingen terug naar hun dorpen gegaan. Hopelijk kunnen zij tijdens een volgende uitzending van Nederlandse tandartsen in de kliniek van Noah’s Ark wel weer gecontroleerd en evt behandeld worden.

Nawoord

Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) bedankt tandarts Laura Zweers en haar assistent Mabel van harte voor het vele en goede werk dat zij hebben verricht!
De kinderen en hun aunties en uncles kunnen er tandheelkundig gezien weer tegen.
Wij hopen dat we over een half jaar weer een volgend team mogen uitzenden die met net zoveel enthousiasme en doorzettingsvermogen deze best wel grote klus zullen gaan klaren!
Veilige thuisreis Laura!

2021 08 30 01 300pxAfgelopen week werd er niet veel behandeld. Er bleek miscommunicatie te zijn geweest tussen de mobilisatie in de omliggende dorpen en de organisatie hier.
Daardoor stonden Mabel en Laura op maandagochtend voor een lege kliniek buiten de poort.
2021 08 30 02 300pxChange of plans dus! We konden aan de slag met wat reparaties en lekkages in de tandheelkundige kamer.
Natuurlijk gaat dat op zijn Ugandees en een dag later kwam er een specialist die de tweede behandelstoel weer aan de praat kreeg en werd de lekkage op het dak gerepareerd.
Meteen getest door een aantal flinke regenbuien en een paar dagen later hebben we de kliniek weer werkbaar gemaakt om zo de komende week weer verder te kunnen met behandelingen.

na 2021 08 23 01 250pxDeze week deed tandarts Laura alle controles voor de externe sponsorkids en hun familieleden!
De afgelopen weken zijn de sponsorfamilies in meerdere omliggende dorpen gemobiliseerd om langs te komen voor een check en een poetspakket.
Sommige dorpen zijn heel betrokken en komen in grote getalen, andere dagen ziet ze amper kids en families.
na 2021 08 23 02 250pxZij en haar assistentie hebben een mobiele stoel meegenomen naar het externe schoolterrein en daar een klaslokaal ingericht als controleruimte.
Voor behandeling nemen ze de patiënten dan mee naar de kliniek.
Duidelijk is wel, dat bijna alleen ouders met kids komen die pijnklachten ervaren.
Maar dat geeft vervolgens wel dankbare patiënten.
Zeker een succesvolle eerste week, op naar nog zo’n week!
2021 08 16 01 250pxbNa 3 weken heeft Tandarts Laura bijna alle bewoners van Noah’s Ark behandeld.
De afgelopen week vloog voor haar voorbij. Inmiddels zijn bijna 250 kids behandeld en ook loopt er geen personeelslid van het kindertehuis meer rond met kiespijn. Het is vooral leuk om te horen hoe de zorg gewaardeerd wordt.
Ineens komt er een kind op haar af gerend dat trots vertelt dat hij/zij zijn of haar tanden alweer heeft gepoetst, een puber die geen kiespijn meer heeft of het tandvlees dat niet meer bloed tijdens het poetsen.
Komende weken zullen de kinderen uit het sponsorprogramma van Noah’s Ark langskomen. Deze kinderen krijgen via het programma een kans op onderwijs en indien nodig worden hun families ook ondersteund met voedselpakketten. Dus nog een pittige klus te gaan.
Laura laat weten dat iedereen van Noah’s Ark vanaf 18 jaar sinds vandaag gevaccineerd kon worden en dat de meesten daar gebruik van maken.

Wat een fantastische week was het. In deze tweede week hebben we voornamelijk controles uitgevoerd, her en der nog een paar pijnklachten behandeld maar bijna geen invasieve behandelingen hoeven uit te voeren en vooral veel prachtige witte gebitten mogen bewonderen.
Het preventieprogramma dat jaren geleden is opgezet heeft opnieuw zijn effect bewezen! Om dat voort te zetten heeft Laura zo veel mogelijk kids een laagje over hun blijvende kiezen gegeven om zo te voorkomen dat ze gaatjes ontwikkelen.

2021 08 09 012502021 08 09 03 2502021 08 09 04 2540

Deel je kennis!

2021 08 09 02 250Elke woensdagmiddag komt al het medisch personeel van de Noah’s Ark Family Clinic samen voor na- en bijscholing. Wegens een gat in de planning mocht Laura invallen en een presentatie geven over tandheelkunde en adviezen geven zodat zij de lokale bevolking juist kunnen informeren en een duur bezoek aan een lokale tandarts kunnen voorkomen. Ze hebben gesproken over algemene tandheelkundige zaken maar vooral gefocust op preventie zoals het geadviseerd aantal voedingsmomenten, medicatie en tandbederf en het nut van fluoride in tandpasta. Duidelijk werd dat de dames veel te vragen hadden en de intensieve vragenronde leek oneindig. Het was een zeer succesvolle toevoeging van Laura’s verblijf binnen Noah’s Ark!
Hopelijk kunnen we dit blijven doen tijdens komende werkreizen!

 

Omdat Laura gedurende de hele zomer aanwezig is, was er vanuit het lokale medische team de vraag of we voorrang konden geven aan pijnklachten. Er kwamen veel kids met losse wiebeltanden langs voor een controle, er blijkt toch nog veel onduidelijk over het wisselen, dubbeltanden en de natuur die soms op zich laat wachten. Daarna zijn Laura en haar assistente huis voor huis de controles uit gaan voeren om zo veilig corona-proof te kunnen behandelen.
Dit om te voorkomen dat wanneer er een corona-uitbraak zou zijn, er nog steeds behandeld kan worden en het betreffende huis in quarantaine kan gaan. En met succes! Tijdens de eerste week hebben ze al 60 spoedbehandelingen uitgevoerd!!
Op naar een nieuwe week vol gezonde gebitten…

thumb HUG 01Gezelligheid en belangstelling van dr Tamar in de tandartspraktijkthumb HUG 02Voorbeeld van een mooie reparatiethumb HUG 03Met een spiegel kan de patiënt zelf zien hoe het gebit er nu uitziet

 

week 2 kleinNa een week van quarantaine is er ontzettend veel gebeurd. De tandheelkundige kamer is omgetoverd van een opslaghok naar een prachtige werkkamer.
Na 1,5 jaar was er een flinke laag stof en zand neergedaald en was het tijd voor een schoonmaakbeurt.
Twee technici hebben eerst de oude stoel ontmanteld en alle niet (meer) functionerende apparatuur verwijderd.

Vervolgens zijn er maar liefst twee werkplekken gecreëerd.
Ook is de volledige voorraad geteld en gereorganiseerd.
Er blijkt meer dan genoeg aanwezig voor de komende tijd!

Binnenkort gaat de eerste behandelweek beginnen met hopelijk een groot feest van mooie gebitten!

Na een goede vlucht is Laura inmiddels aangekomen op Noah’s Ark en zit nu een week in zelf-quarantaine, een van de regels die gelden tijdens de lockdown op het terrein. Tijdens de eerste week kunnen er helaas nog geen werkzaamheden plaatsvinden in de tandheelkundige kamer en dus wordt het een periode van voorbereidingen treffen op de computer en plannen maken om de opgestuurde nieuwe unit te installeren! Volgende week mag ze dan eindelijk kijken hoe alles er na 1,5 jaar bij staat en de hele ruimte waarschijnlijk een goede schoonmaakbeurt geven om alles klaar te maken om alle kids en personeel te kunnen voorzien van een controle en evt behandeling!

Aankomst 400pxAankomst op Entebbe airporthuis 400pxHaar huis op het terrein van Noah’s Ark

LauraLaura Zweers, tandarts
Laura, is een enthousiaste tandarts en werkt momenteel in Amsterdam en omgeving. Na vele reizen en verschillende vormen van vrijwilligerswerk is zij in 2019 voor het eerst afgereisd naar Noah’s Ark. In 2020 ging zij opnieuw mee als tandarts voor een korte periode. Dit jaar heeft zij een lange tijd vrij genomen om de hele zomer op Noah’s Ark te kunnen zijn. Dit keer zal zij niet alleen de gebitten controleren, maar ook ervaren hoe er geleefd wordt op Noah’s Ark.

 

 

Deel dit:

FacebookTwitterLinkedin
Terug naar boven