de behandeling van de cystes 200pxhIeder half jaar is stichting Help UGanda (HUG) voornemens een tandarts en een tandartsassistente uit te zenden naar dit prachtige projekt met haar eigen medische- en tandheelkundige kliniek.

Heeft u interesse om hier als tandarts en assistente(s) ook een keer uw kwaliteiten in Uganda aan te bieden om daar te helpen?
Vul dan het aanmeldingsformulier in.

Het Tandheelkundige Team voor Noah's Ark vertrekt in september 2019 om in de tandheelkundige praktijk van Noah's Ark alle kinderen te screenen en te behandelen. 
Tevens kan het personeel en de mensen uit de villages ook voor hun pijnklachten bij hen terecht.

Bent u geïnteresseerd om mee te doen?
Als u na het lezen van de informatie hieronder geïnteresseerd bent om ook te werken in de Tandheelkundige praktijk van Noah's Ark in Uganda, kijk dan op onze Vacature-pagina.

Het team en verslagen van hun werk op Noah's Ark

Van 21 september t/m 5 oktober 2019 is er een tandheelkundig team actief in het Tandheelkundig centrum van Noah's Ark.
Hieronder vindt u (vanaf september) de verslagen van de dagen dat zij op Noah's Ark hebben gewerkt.
Het meest recente verslag staat bovenaan.
Onder de verslagen vindt u het team dat deze periode op Noah's Ark aan het werk is.


.
.

Vandaag is het poetsdag. De praktijk wordt weer spik en span achtergelaten voor het team van februari 2020.

Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) bedankt dit team voor hun geweldige inzet, hun grote workflow en de geweldige tandheelkundige prestaties die geleverd zijn bij jong en oud.
We wensen hen nog een goede reis naar Entebbe en een fijn tussenverblijf in de heerlijke ambiance van het Airport Guesthouse om vannacht de vlucht naar Nederland te nemen.
Goede thuisreis kanjers!
Heel veel dank voor jullie liefde voor dit prachtige land op de evenaar!

Vandaag is het de laatste dag voor het team. Partir c'est mourir un peu. Het is een spreekwoord dat er níet om liegt.
Zij hebben de intensiteit ervan aan den lijve ervaren. Er zijn nog een paar cliënten behandeld. Daarna soppen en poetsen.
Ze willen alles schoon en georganiseerd achter laten, opdat het nieuwe team in een gespreid bedje terecht komt. Charles overweldigd met een cadeau dat bij hem aan kwam.
Emoties zijn op zo'n moment niet te onderdrukken. Vanessa weer stevig in de schoenen gezet.
Al met al een uitermate zorgvuldig team met veel aandacht en waardering voor elkaar. Zo reizen zij af. Het warme Noah's Ark verruilen zij voor het kille en herfstige Nederland.
Boordevol indrukken straks op het vliegtuig.
Het was goed, ook cijfermatig.

 

01 hele team 200pxbHet complete tandheelkundige teamVandaag was de laatste officiële behandeldag. Nog niet heeft het team zo hard gewerkt en zo veel lijstjes kunnen afstrepen!
De dag begon met bezoek van Piet en Pieta aan de praktijk.
Na een overleg over de mogelijkheden en gebreken van de praktijk is de geoliede machine weer gestart.
Jan is vervolgens bij de pubers langs geweest om te vragen of ze nog behandeld wilden worden. En met succes!
Nog een heleboel seniors hebben ze kunnen behandelen.
Tussendoor een aantal interessante pijnklachten en veel personeelsleden die toch nog even voor een check wilden komen.
Om alle docenten te bedanken voor hun inzet en de onrust die we veroorzaakt hebben in de afgelopen weken hebben Bertelle, Marianne en Jan een ronde gelopen langs de school.

02 afscheid 200pxbAfscheid03 laura vanessa 200pxbLaura bedankt Vanessa met een Letter of Recommendation04 berthelle charles 200pxbBerthelle bedankt Charles met een Letter of Recommendation

04 vanessa verdriet 200pxbVoor Vanessa is het verdrietig dat de groep vertrekt...

Het team heeft de dag afgesloten met een borrel om te proosten op de topprestatie in deze twee weken en het bedanken van de hulpjes en de Ugandese tandarts Kevin voor hun inzet.

 

 

 

 

 

 

Vandaag is het team begonnen met een paar volwassenen waar veel tandheelkundige reparaties aan moesten gebeuren. Om 9.45 uur kwamen de peuters langs voor een bezoek aan de praktijk.

01 marianne kleuterrs 200pxbMarianne onderwijst de aunties hoe ze moeten poetsen02 wachtende kleuters 200pxbEen rij wachtende kleuters03 berthelle 200pxben toen.... naar tandarts Berthelle
Buiten heeft Marianne de poetsinstructie gegeven aan de Aunties om te laten zien hoe je het beste de tandjes van de kleintjes kunt poetsen.
04 blij met knuffel 200pxben toen.... naar tandarts BerthelleL05 patient jan 200pxbVanessa en Charles ‘controleren’ ‘patiënt’ Janater zijn alle peuters nog in de praktijk geweest en zijn met een tandenborstel en knuffel naar huis gegaan.
Daarna zijn er nog veel kinderen van de Primary (lagere school) behandeld. Deze zijn op een paar na klaar.
Ondanks vele stroomstoringen die er vandaag waren heeft het team hard doorgewerkt.
Als laatste hebben de hulpjes Charles en Vanessa nog een ‘angstige patiënt’ ‘gecontroleerd’ (Jan).
Het team heeft daarom de dag met een stralende glimlach afgesloten.

 

 

01 jan administratie 300pxbJan achter de computer en Berthelle met Marianne en hulpje Charles achter de patiënt.Het team zit mooi in het ritme met elkaar en op 2 kamers wordt volop gewerkt.
Een geolied team, waarbij Jan alles nauwgezet administreert, Yolanda en Marianne zorgen dat de tandartsen zorgeloos alles in handen krijgen om te werken.

De studenten van de Secondary zijn uitermate gemotiveerd om behandeld te worden en wachten netjes hun beurt af.
Alle 27 kinderen van de nursery die terug moesten komen voor behandeling zijn dankzij en met grote inzet van teacher Harriet liefdevol behandeld.
En ze gaan door....

 

Het weekend heeft het team veel gebracht. Een deel vergaapte zich aan aantrekkelijke Boda-boda (taxi-brommers)-bestuurders, een ander deel verwonderde zich over de souplesse van 3 ton wegende neushoorns. Kortom, de batterijen zijn weer volledig opgeladen.
Vandaag veel werk verzet. De kinderen van de nursery vergen tijd, aandacht en veel mentale ondersteuning. Een aantal van hen gedroeg zich heldhaftig, terwijl anderen ruim baan gaven aan hun emoties. In de andere kamer kregen veel leerlingen uit de secundary hun behandeling. Opvallend is de motivatie om de tandartsen te bezoeken. Sommige leerlingen komen uit zichzelf - zonder enige vorm van dwang - hun pijnklachten delen, met het verzoek om tot behandeling over te gaan. Prachtige ontwikkeling. Aan het eind van de middag een aantal stafleden behandeld. Tot grote tevredenheid overigens.
Dankzij de bruisende energie van de teamleden stijgt het aantal controles en behandelingen tot grote hoogten. Qua controles staat de teller inmiddels op 600. Een prestatie van formaat!

01 laura yolanda 200pxbTandarts Laura en assistente Yolanda behandelen een secundairy leerling02 kleutertje 200pxbEen kleutertje krijgt alle aandacht en zorg03 troostkadootje 200pxbEen prachtig troostkadootje

 

Vanmorgen is het team begonnen met een paar senior leerlingen voor de tandheelkundige behandeling.
Daarna hebben ze bij de leerlingen van Primary 7 controles gedaan. Helaas konden ze hen niet afbehandelen want ze hadden een toets.
Rond 12.30 uur hebben ze de praktijk schoongemaakt en gereed gemaakt voor maandag. Ze beginnen dan met de controles van de kleuters. De kleuters die een behandeling moeten ondergaan krijgen een knuffeltje( van de waslijn die ze hebben opgehangen in de praktijk)
Vanmiddag hebben ze bezoek gehad en was het tijd voor wat drinken en kadootjes.
De drie meiden (ta Lsura en de 2 assistentes Yolanda en Marianne)hebben het prima gered vandaag met hun drietjes en hun geweldige hulp Charles!
Wat een toppers!

01 knuffelslinger 200pxbBlij met de knuffel-slinger02 yolanda charles 200pxbYolanda en Charles03 laura 200pxbLaura en 2 patiëntjes

Vandaag was het een spannende dag! Het team begon met 1 werkende unit, die het halverwege de dag ook begaf en ze zijn geëindigd met 2 werkende units en 3 afzuiginstallaties. Dankzij de geweldige monteurs werkt het allemaal weer! Tijdens het ochtendspreekuur hebben ze veel schoolkinderen tussen 8-10 jaar behandeld, maar duidelijk is dat de mondhygiëne bij de kinderen van het kindertehuis aanzienlijk verbeterd is!
In de middag begonnen ze met een ingewikkelde casus betreffende een extractie van een voortand die volgende week in een autologe etsbrug omgebouwd zal worden.
Ze sloten de middag af met een aantal pijnklachten en uitgebreide behandelplannen. Meestal is de uitkomst een extractie maar ze proberen toch alles te redden! De kanjers!!

 01 jan 200pxbJan controleert de klassenlijsten met een leerling02 laura yolanda 200pxbOftewel Laura en Yolanda03 hutspot 200pxbZe sloten de dag af met een Hollandse hutspot...

...op de veranda van hun mooie huis op het terrein van NA waar de aapjes regelmatig over het dak dartelen.

 

Het team was al om acht uur aanwezig. De maatschappelijk werkster van Noah’s Ark Juanitha is de eerste cliënt van Berthelle. Laura en Yolanda beginnen met de controles van P4 en P5 op Kamer 2, S5 volgt daarna, maar daar zat geen volgorde in, het liep hectisch door elkaar.
Het team heeft vandaag in totaal 132 controles gedaan, waarvan ook al een aantal afbehandeld zijn.
Berthelle heeft veel chirurgische extracties gedaan. Vanavond zijn Berthelle en Laura nog naar de praktijk geweest, er zou een monteur komen voor de mobiele afzuiger, maar deze lieve man liet het afweten helaas. Het technisch inzicht van Berthelle en Laura gaf ook geen geluk helaas. Berthelle, Jan en Charles waren op lunch uitgenodigd door de Secundary school, dit was een romantisch moment. (Zie foto)
Marianne, Laura, Yolanda en Vanessa waren uitgenodigd om vier uur voor een diner, dit is uiteindelijk thuis gebracht. Het waren heerlijke momenten met zalige gerechten met liefde gemaakt.
Zo verdiend!!

01 kinderen p4 200pxbKinderen van P4 ondersteunen elkaar02 200pxbYolanda en Laura03 berthelle charles jan 200pxbBerthelle, Charles en Jan aan de verrassingslunch

04 heerlijk diner 200pxbHet heerlijke diner voor Marianne, Laura en hulpje Vanessa05 heerlijk diner 2 200pxbEn een prachtige schaal fruit

01 scherm 300pxb05 jan kijkt mee 200pxbJan kijkt met plezier toeDe Ugandese tandarts Kevin werkte vandaag met het team mee.
Het complete team begon met de poetsinstructie bij de leerlingen van de Primary school. In groepjes werkten ze vandaag en zo kregen alle kinderen een tandenborstel, tandpasta en de leer hoe hier mee om te gaan. Laura, Kevin en Charles kijken bij elkaar.
Alle kinderen van de nursery (kleuterschool) worden buiten gecheckt en krijgen poetsinstructie in de klas. Het was weer een groot feest!
De middag doet het team checks bij de studenten van de Secundairy school.
In de grafiek hierboven het totaal aan verrichtingen alleen van vandaag!
Geweldig werk kanjers!

 

02 barthelle marianne 200pxbBerthelle en Marianne controleren een secundairy student03 kevin poetsinstructie 200pxbKevin doet de poetsinstruktie in een primary klas04 hulpje kevin 200pxbHulpje Charles leert de kleuters hoe ze moeten poetsen

06 controle in tuin 200pxbDe allerkleinsten worden in de tuin gecontroleerd07 beetje bang 200pxbSoms zijn ze een beetje bang08 aandacht 200pxbVolle aandacht van de kleutertjes

 09 200pxb10 200pxb11 200pxb

En als laatste voor deze dag drie foto's waarop het team hard aan het werk is.

 

Het tandheelkundig team heeft een indrukwekkende dag achter de rug.
Ze hebben geparticipeerd in de maandagse assembly (weekopening) van de secundary school.
Berthelle kreeg het woord en heeft het team onder groot applaus voorgesteld aan de leerlingen en de leerkrachten.
Een aantal technische problemen zijn met grote inzet van medewerkers van Noah's Ark opgelost.
Veel leerlingen hebben inmiddels de praktijk bezocht. Bijna 170. De mondhygiëne is ingrijpend verbeterd.
De DFMT rato* (decayed, filled or missing teeth) is aanzienlijk omlaag gegaan.
Kortom, tandheelkundig ligt NA op koers. Iedere avond houdt het team een teamevaluatie.
De uitkomsten ervan zijn beloftevol en bemoedigend voor de komende periode.

01 naar de praktijk 650pxbOp weg naar de tandartspraktijk

02 secundary school 200pxbIn de ochtend werden de leerlingen van de secundairy school gecontroleerd03 laura yolanda 200pxbLaura aan het werk geassisteerd door Yolanda04 berthelle charles 200pxbBerthelle geassisteerd door Charles controleert een basisschool-leerling

05 berthelle charles 200pxbBerthelle en Charles06 laura kamer2 200pxbLaura in kamer 207 opgelucht meisje 200pxbEen opgelucht meisje

Vandaag werd het team opgehaald in Entebbe en door de files naar de supermarkt geloodst en daarna door naar het kindertehuis in Mukono.
Verder stond deze dag in het teken van thuiskomen in hun heerlijke huis op het terrein van Noah’s Ark en de praktijk schoonmaken en met de meegebrachte materialen weer inrichten.
De kindertjes dromden samen om het team een warm welkom te heten.

2019 09 22 bijzondere bezoekerDeze inwoner van het bos rond NA kwam ook kijken naar de nieuwe bewoners.

Het tandheelkundig team had een goede reis en waren opgelucht en blij dat alle koffers zonder problemen door de douane kwamen op Entebbe Airport in Uganda.
We hadden voor hen een reservering gemaakt in Guesthouse Blue Monkey waar het glaasje passionfruitjuice en het Nile biertje goed smaakte voordat ieder zijn hutje opzocht.

aankomst 300pxbAankomst Entebbe Airportkoffers door douane 300pxbLaura is erg blij dat haar 3 koffers door de douane zijn

berthelle kleinBerthelle Passchier, tandarts

In 2013 reisde ze samen met assistente Nettie naar het kindertehuis Noah’s Ark om de kasten in de tandartskamer te voorzien van instrumentarium en materialen. Alle kinderen en personeel aldaar werden tandheelkundig gecontroleerd en zonodig behandeld. Tevens werd er poetsinstruktie gegeven in iedere klas. Het was de eerste ervaring in Uganda, nadat zij in de jaren ervoor 6 keer in Kenia heeft gewerkt als tandarts-vrijwilliger en in 2018 in Nicaragua.

Na 2014 en 2017 is het in september de 4e keer dat ze met een mooi team 2 weken aan de slag gaat.

Berthelle zegt: “Het is prachtig om op een bijzondere plek te werken elders in de wereld en samen met assistenten, leerkrachten in korte tijd zoveel mogelijk pijn te kunnen verhelpen en samen te werken om monden gezond te maken.”

De voldoening kennen zij: blije kinderen, gezonde monden en weten, dat er in Noah’s Ark regelmatig tandheelkundige hulp is en blijvend aan de motivatie wordt gewerkt!

Na 30 jaar algemene tandheelkunde is Berthelle nu werkzaam bij CBT Zuid-Holland in Noordwijk en Leiderdorp. De meest patiënten hebben een verstandelijke beperking, diversiteit is er ook met dementie, fysieke handicaps, angst, etc.

Zij vindt:”Elk mens is uniek en het is zo mooi om zoveel kinderen en volwassenen te mogen ontmoeten en met een geweldig team een bijdrage te mogen leveren aan wel-zijn!”

 

 

2019 10 Laura Zweers tandartsLaura Zweers, tandarts

Laura is een jonge, enthousiaste tandarts en werkt momenteel in Amsterdam.

Na vele reizen en verschillende vormen van vrijwilligerswerk gaat zij komende herfst voor het eerst als tandarts naar Uganda. Zij hoopt er veel te leren en te ervaren hoe het is om tandheelkundige zorg te verlenen aan de kinderen en het personeel in het kindertehuis Noah’s Ark!

 

 

 

2019 10 Yolanda Olijve tandartsassistenteYolanda Olijve, tandartsassistente

Yolanda woont met haar 15-jarige zoon in de hoofdstad van Drenthe: Assen.
Zij werkt sinds 10 jaar bij Dental Clinics in Rolde als tandartsassistente.
Het is voor haar de eerste keer dat ze met een tandheelkundig team mee gaat naar Uganda.
Haar collega Marianne Dikkers kwam geregeld na een uitzending terug met enthousiaste verhalen en Yolanda werd aangestoken met het ‘Uganda-virus’.
Zij verheugt zich dat zij hulp kan bieden aan onze arme medemens samen met dit enthousiaste team.

 

 

2019 10 Marianne Dikkers tandartsassistenteMarianne Dikkers, tandartsassistente

Marianne is 54 jaar en woont met haar echtgenoot en zoons in Borger.
Zij werkt al geruime tijd bij Dental Clinics in Rolde.
In 2013 is Marianne voor de eerste keer door stichting Help UGanda (HUG) uitgezonden naar het kindertehuis Noah’s Ark in Mukono, Uganda.
De oprichters Piet en Pita, de kinderen en het personeel hebben een speciaal plekje in haar hart, waardoor zij voor de 6e keer zal afreizen naar Uganda.
Marianne heeft er weer veel zin om de vele patiënten weer een BIG SMILE te mogen bezorgen

 

 

2019 10 Jan de VreugdJan de Vreugd, rechterhand/secretaris van het tandheelkundig team

Jan is de echtgenoot van tandarts Berthelle Passchier.
Samen woonachtig in Noordwijk.
Al ruim 30 jaar is Jan organisatie-adviseur, procesbegeleider en docent ethiek.
Samen met Berthelle is hij vorig jaar op missie geweest in Nicaragua en mocht daar het tandheelkundig team administratief en logistiek ondersteunen.
De weeshuiskinderen noemden hem daardoor ‘El Secretario’.
Ook in Uganda hoopt Jan zich op dit vlak nuttig te kunnen maken en met plezier binnen het team en met de kinderen een fijne tijd te hebben!

 

Deel dit:

FacebookTwitterLinkedin
Terug naar boven