Tandartsenpraktijk Noah's Ark: 2018 oktober

Deze dag kenmerkte zich met chaos, maar met een redelijk goede afloop. Het is een behoorlijke zoekpartij om uit te vinden hoe alles werkt, hoe de Ugandese cultuur is, hoe je met de Ugandese mannen om moet gaan die leiding krijgen van, in dit geval, een vrouw (dat is een behoorlijke uitdaging).

foto02 200pxbEerst heeft Sabine buiten de unit opgesteld en de tandsteenmachine weer aan de praat gekregen. Een verlengsnoer ergens geregeld en de afzuigmachine, die stuk was gerepareerd en werkend gekregen (deze was hopeloos vervuild), aan het einde van de dag helemaal schoongemaakt.

foto03 sabione 200pxbEn toen ze wilden starten met de behandelingen hadden ze een luchtlek in de stoel. Kapotte leiding. De boel opengeschroefd en diagnose gesteld en ergens een slangetje gevonden en samen met Kevin, die dit nog nooit gedaan had, gerepareerd.

De tandartsen zijn nu dentalmonteurs geworden!

De hele ochtend is er door hen buiten gewerkt en heel veel controles gedaan en poetsinstructies. Dat is een lastige, want een Ugandees kind zal altijd zeggen, “I have cleaned very well” en dan kijk je ze in de mond en de plak straalt je vervolgens tegemoet. Dat is een cultuurverschil: in Nederland vinden we: schoon is schoon en in Uganda geldt: geen gaatjes en toch plak, weldone! Nu is Sabine gelukkig eigenwijs en probeert de kinderen toch echt goed aan het poetsen te krijgen. Dat is een uitdaging: leer een Ugandese puber poetsen en je vindt alle verpakkingen overal terug. Leermoment: geen verpakking geven, want anders kan je de hele campus schoonmaken. Dat moeten ze echt nog leren.

Middagprogramma werd opgestart, helaas maar waar, stoel weer helemaal stuk, grote inwendige luchtslang lek.

Chaos: how to solve this one? Overschakelen met het gehele team op plan twee en dat is een uitdaging. Krijg het maar weer op de rit met een niet getraind team!!

Controles doorknallen! Nou dat hebben ze gedaan! Voor de hulpjes onmogelijk dus Sabine is heel streng geweest en heeft ze heel streng aangestuurd en uitleg gegeven. Gelukkig was daar ook Jacquelina die van onschatbare waarde is. Zie al deze chaos maar eens te handelen als right hand! foto01 200pxbChapeau! Kevin, de Ugandese tandarts, raakte ook langzaam aan wat oververhit, al zie je dat niet aan zijn donkere gezicht, maar ook hij wist mee te gaan in het switchen. Grote groepen pubers naar de tandarts krijgen en in het gareel krijgen is dan echt lastig. Maar het is toch gelukt. Daar kwam nog bij dat het computersysteem geupdate moet worden en dat is de achillespees voor de tandarts. Sabine weet niets van computers, dus ze heeft er iemand erbij weten te krijgen en hij heeft uitleg gegeven. Uitbesteed en gauw weer aan het werk. Man klaar en ra ra ra: computer werkt nu nog minder!

foto04 veranda 200pxbHopelijk morgen een betere dag voor dit dappere team!

Uiteindelijk aan het einde van de dag, de hulpjes waanzinnig gecomplimenteerd omdat ze zo hun best hebben gedaan! Patricia heeft heel goed geholpen om de administratie uit te pluizen en Birra de techneut heeft de stoel totaal gedemonteerd en veel slangen vervangen nadat hij de opdracht had gekregen om slangmateriaal mee te nemen. En....... nu werkt hij weer als een zonnetje.


Eind goed al goed!!

 

 

 

Module BgMax heeft geen inhoud
Naar boven