thk-na-2014

Ieder half jaar is stichting Help UGanda (HUG) voornemens een tandarts en een tandartsassistente uit te zenden naar dit prachtige projekt met haar eigen medische- en tandheelkundige kliniek.

Van 25 oktober tot 8 november 2014 is onderstaand andheelkundig Team aanwezig geweest op deze lokatie en alle kinderen poetsinstruktie gegeven, tandheelkundige checkups en -behandelingen verricht bij de NA-kids, de schoolkinderen en de patiënten vanuit de omliggende dorpen.

Bent u geïnteresseerd om mee te doen?
Als u na het lezen van de informatie hieronder geïnteresseerd bent om ook te werken in de Tandheelkundige praktijk van Noah's Ark in Uganda, kijk dan op onze Vacature-pagina.

 

Drs. A. van den Akker en M. van den Oever  

Conclusie

Werken in Afrika  is echt "different  cook"... De eerste dagen dacht ik echt waar ben ik aan begonnen.  Maar na enige  tijd went  dit. Je past je aan de onmogelijkheden  en beperkingen.  Ik heb kwalitatief  goede tandheelkunde  kunnen  doen, doch beperkt van   omvang.  Echter  niet  minder zinvol!  Het lijkt  een druppel  op een gloeiende  plaat, maar je kunt  voor een aantal  mensen  een
enorme  relief  betekenen.  Hun kwaliteit  van leven  neemt  met een paar simpele  ingrepen behoorlijk  toe.
Door dit voorbeeld  te geven,  hopen we dat ze het overnemen  en doorgeven.  Daarbij  zien  we op Noah’s Ark nu echt een verschil   optreden met de mensen  buiten  de muur.  Elke keer een klein stapje beter.
Nu een keer niet  gewerkt  voor geld,  maar voor dank en betekenis.  Het voelde  goed.
 
Met dank aan Wilma  (Stichting  HUG) voor de organisatie  en verzorging!;  dank aan collega  Henk (echtgenote  Wilma)  voor de  bijstand!;  dank aan Miranda  voor de goede assistentie!  Dank aan Ruth  en Sarah voor hun  hulp  en dank aan Piet en Pita voor hun   gastvrijheid.
Last but not least: Dank aan de firma's  Henry  Schein,  Ivoclar  Vivadent  en Voco voor de door hen beschikbaar  gestelde   materialen  voor deze twee weken. Het was absoluut  zinnig  en we zijn  door de materialen  heen.

We verwijderden 64 elementen, maakten 103 vullingen en 72 sealants, deden 4 endo's, en 40 gebitsreinigingen, gaven 15  poetsinstructies; deden 453 controles en 3 preventieve beslijpingen. Er werd 1 operculum vrijgelegd en 1 antrumperforatie gesloten.
Er waren 4 esthetische cases en we maakten 10 x rays. Genoeg gedaan dus.
 
Aldus,  Miranda  van  den Oever en Arend van den Akker.

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 25 oktober t/m 8 november 2014.

arend2014Arend van den Akker

Arend heeft een praktijk in Alphen aan den Rijn. (Tandheelkundig Centrum Vitalis)
Al dertig jaar is hij tandarts en zijn grote passie is de esthetiek.
Op dat gebied geeft hij lezingen, cursussen en publiceert met enige regelmaat.

Een nieuwe passie op tandheelkundig gebied is vorig jaar ontstaan toen hij in Uganda meedeed met het uitvoeren van controles bij de kinderen van Noah's Ark.
Hij was overgehaald door zijn vriendin Miranda van den Oever om daar ook eens een kijkje te komen nemen.
Wat zijn oog zag, zit nu in het hart en met plezier zal hij eind oktober afreizen naar Uganda om daar twee weken tandheelkundige zorg te leveren, geassisteerd door Miranda van den Oever.

miranda2014Miranda van den Oever

Miranda van den Oever is vanaf 2004 werkzaam in de tandheelkunde. Ze is tandarts-en preventie assistente. Het leuke aan dit werk werk vindt zij dat geen enkele behandeling en geen enkel persoon hetzelfde is, dat maakt het werk elke dag weer verrassend. Vorig jaar is Miranda voor het eerst mee naar Uganda geweest voor poetsinstructie en asssistentie bij het HUG-tandheelkundig team. Het was zo bijzonder dat zij ook dit jaar weer heel graag mee gaat en daarna nog 2 weken in de Tandheelkundige kliniek van Noah's Ark wil helpen, samen met Tandarts Arend van den Akker. Daar kunnen de mensen "echt" behandeld worden, poetsinstrukties, sealen, vullen, en als het echt nodig is ook extracties. Ook dit jaar weer een grote uitdaging voor Miranda, zoveel mogelijk mensen helpen!!

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 22 maart t/m 5 april 2014.

Bekijk hier ook het verslag van Marianne, Anne & Berthelle tijdens hun werkweek

Berthelle PasschierBerthelle Passchier

Berthelle is 28 jaar werkzaam als tandarts in haar algemene praktijk. Mensen van 2 tot 90 jaar en in het bijzonder angstige mensen maken haar werk dagelijks boeiend. Tevens werkt ze reeds 16 jaar met heel veel plezier als tandarts voor verstandelijk beperkte mensen, thuiswonend en op de Willem van den Berg te Noordwijk.
Ze heeft 6 keer deelgenomen aan teams van de Stichting Tandheelkunde Kenia in de regio Ukunda, waarvan 2 jaar als bestuurslid. Vorig jaar is ze , samen met Nettie de Best, voor het eerst naar Noah's Ark gegaan......... Het werk aldaar is zeker niet klaar , dus gaat ze met heel veel goede zin in maart , samen met Anne Meijers en Marianne Dikkers, weer aan de slag!.

marianneMarianne Dikkers

Marianne Dikkers is 48 jaar en heeft 27 jaar ervaring als tandartsassistente. Een groot deel van haar carrière heeft ze gewerkt in de tandheelkundige zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Ook heeft ze veel ervaring met kindertandheelkunde en angstbegeleiding.
Marianne is in oktober 2013 ook voor de stichting HUG bij Noah's ark geweest en is toen zo enthousiast geworden over dit project dat ze niet kon wachten om opnieuw naar Uganda te gaan.

"Het geeft mij een goed gevoel om iets voor deze mensen te mogen betekenen."

annemeijers2014Anne Meijers

Anne is 24 jaar, werkzaam als intensive care verpleegkundige en heeft ruim 3 jaar werkervaring als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Ook heeft zij stage- en werkervaring in andere facetten van de gezondheidszorg, zoals thuiszorg en zorg voor verstandelijk beperkte mensen. Werken in het buitenland heeft haar interesse en daarom volgt zij momenteel een tropencursus.

Voor haar is dit de eerste keer dat ze aan een project in het buitenland meedoet en ze heeft heel veel zin om dit samen met Berthelle Passchier en Marianne Dikkers te gaan doen..

Berthelle Passchier en haar assistentes Marianne Barnsteen en Anne Meijers hebben de primeur om met de door stichting HUG nieuw aangeschafte tandheelkundige unit te werken.
Zij zijn van 22 maart tot 5 april in Uganda en na de controle en poetsinstrukties van alle huis- en school-kinderen zullen zij allen, ook volwassenen, met kiespijn behandelen.

Ieder half jaar (maart en oktober) zendt stichting Help UGanda (HUG) een Tandheelkundig Team naar het kindertehuis Noah's Ark om in deze prachtig geoutilleerde kliniek controle te houden op de gebitsstatus van de kinderen, het personeel en de mensen uit de belendende dorpen.

We zijn er trots op dat we op deze wijze meehelpen aan het verbeteren van de algehele gezondheid van bovengenoemde groep.

Nieuwe tandheelkundige unitNieuwe tandheelkundige unit

Deel dit:

FacebookTwitterLinkedin
Terug naar boven