Als u na het lezen van de informatie hieronder geïnteresseerd bent om ook mee te helpen in Uganda,
kijk dan op onze Vacature-pagina

kaartbuluba

Wat is Lepra?

Lepra is een besmettelijke ziekte die in twee varianten voorkomt.
Lepra wordt veroorzaakt door de leprabacterie. De leprabacterie is een bijzonder organisme. Zo deelt hij slechts eens in de twee weken. Mede hierdoor kunnen er jaren voorbij gaan zonder dat een patiënt het vermoeden krijgt dat er iets mis is.
Een nare eigenschap van de leprabacterie is dat hij zich graag ophoudt in zenuwweefsel dat daardoor beschadigd kan raken. Wanneer behandeling uit blijft kan dit ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat de symptomen snel herkend worden.
Meer informatie over lepra vind u op de site van de Lepra stichting.

lepra ziekenhuis

Het lepraziekenhuis St. Francis is door Nederlandse Franciscanen opgericht. Het algemene ziekenhuis heeft aan het eind van het ziekenhuisterrein 2 barakken voor de leprozen: 1 voor de mannen en 1 voor de vrouwen. Beide groepen bestaan uit patiënten op leeftijd. De gemiddelde leeftijd is 70 jaar. Dit komt omdat in de tijd dat deze mensen de eerste verschijnselen van lepra (te laat) opmerkten, er nog geen middel voor handen was om hen mee te behandelen. Ze werden buiten hun familie- en dorpsgenoten verwezen, omdat onbehandelde lepra besmettelijk is. Vaak stierven ze de hongerdood, omdat ook betaalde arbeid niet meer tot de mogelijkheden behoorde.

Beide barakken worden niet of slecht bezocht door familie van de leprozen, omdat men nog altijd angstig is voor besmetting.
Doordat het ziekteproces gestopt is en de patiënten, voor Ugandese maatstaven, goed gevoed worden, is hun levensverwachting flink gestegen. Daar staat tegenover dat ze erg eenzaam en beperkt zijn; hun tijd uitzitten is het enige dat hen rest.

Stichting HUG brengt hen ieder jaar een bezoek. We nemen brood, boter en jam mee om 1x per jaar voor 1 week hun iedere dag terugkerend menu van 2x maispap en bonen op te fleuren. Tevens nemen we hun lievelingsgerecht mee: matoake en peanutsauce ( bananengerecht en pindasaus), een oud traditioneel gerecht wat bij iedere feestelijke gelegenheid gegeten wordt..
En we verbeteren daar waar mogelijk is hun woon- en leefsituatie o.a. d.m.v. het renoveren van de oude barakken of het herinrichten van hun slaapkamers (zie ook Archief).

 

mary en verpleegkundigeZr. Mary en één van de verpleegkundigen.