tamarAl ruim 3,5 jaar, waarvan 2,5 jaar als Nederlands afgestudeerd arts is Tamar Waiswa Goossens werkzaam op het terrein van het kindertehuis Noah’s Ark in Mukono (Uganda) waar ze enerzijds dienst draait in de kliniek van Noah’s Ark (die ook een regio-functie heeft) en tegelijkertijd alle 200 kinderen uit het kinderhuis monitort qua gezondheid. In het bijzonder de meest kwetsbare, de babies en kinderen met HIV/AIDS, TB etc.

Maar al snel realiseerde zij zich dat een kliniek voor de mensen uit de dorpen belangrijk is, maar dat het nog belangrijker is om ze voor te lichten aangezien een heleboel aandoeningen voorkomen kunnen worden. Vandaar dat ze met haar stichting ‘The Rob Foundation’ in samenwerking met het personeel van de kliniek van Noah’s Ark iedere week op outreach gaat naar de omliggende dorpen. De outreach begint meestal met voorlichting over gezondheidgerelateerde onderwerpen, HIV, voeding, hygiene, malaria, vaccinaties etc.

ondervoeding 320pxbgevaccineerd 320pxb

Na de voorlichting is het tijd voor een ondervoedingsscreening, waarbij alle kinderen een voor een worden gescreend en een ontwormingstabletje krijgen. Degene die ernstig ondervoed blijken, worden vervolgens apart genomen met hun ouders voor extra voorlichting en begeleiding die vervolgens vanuit de kliniek wordt vervolgd.

jonge meiden 320pxbNaast de bezoeken aan de dorpen, worden er ook specifiek bezoekjes gebracht aan de scholen welke zich in het bijzonder richten op jonge meiden, die gevaccineerd worden tegen tetanus en baarmoederhalskanker.
Tamar is getrouwd met Peter Daniel Waiswa en woont op het terrein van het kindertehuis Noah's Ark.

 

 

 

tamar met mensen uit dorp