Thk-Polota-2017

Ook in 2017 organiseert stichting Help UGanda (HUG) weer tandheelkundige hulp voor de allerarmsten in de regio van Jinja, Uganda. In de week voorafgaand zullen alle tandartsassistentes en de teamleider Thérèse Elkerbout (die mondhygiëniste is) Poetsinstructies verzorgen op alle scholen in Polota, met in totaal 6000 kinderen. Deze scholieren krijgen een tandenborstel en tandpasta (voor velen de 1e in hun leven!) en wij zullen ze leren hoe en wanneer deze te gebruiken.

In de Tandheelkundige week daarna zullen de Tandartsen en de Tandartsassistentes in onze 'tandheelkundige kliniek' in een kerk vele patiënten kiespijnvrij helpen. Meestal loopt dit aantal op tot ruim 1.000 dankbare patiënten.

Heeft u interesse om hier als tandarts en assistente(s) ook een keer uw kwaliteiten in Uganda aan te bieden om daar te helpen?
Vul dan het aanmeldingsformulier in.

Volg het werk van het team in de werkweken tussen 9 oktober en 20 oktober op deze website.
Klik hier voor de verslagen.

Bent u geïnteresseerd om mee te doen?
Als u na het lezen van de informatie hieronder geInteresseerd bent om ook uw geweldige baan uit te oefenen in het Tandheelkundig Team in de sloppenwijk Polota van het prachtige Uganda, kijk dan op onze Vacature-pagina.

Poetsinstructieweek van 9 oktober tot en met 13 oktober.

Aan deze week werken tevens mee: Irma Paap, Lucy Snijders en Nienke de Jong (zie hieronder) en verder:

Therese 250pxbMondhygiënist Thérèse Elkerbout (Teamleider)

Thérèse is dit jaar al 25 jaar mondhygiënist en werkt met veel plezier in haar eigen Mondhygiëne praktijk en is daarnaast bezig met een promotietraject bij de ACTA. Tevens is zij in 2015 uitgeroepen tot Mondhygiënist van het jaar! Dit wordt haar 2de bezoek als teamleider aan Uganda voor de Stichting Help Uganda (HUG). Thérèse hoopt samen met het team van dit jaar een super tijd te hebben zodat weer veel kinderen poetsinstructies en een tandenborstel en tandpasta kunnen krijgen en dat alle pijnklachten verholpen kunnen worden.


Monique Joubij Rijnsburger 2Mondhygieniste Monique Joubij-Rijnsburger

Monique is al ruim 30 jaar mondhygiëniste en werkt sinds 2012 bij Tandheelkundig Centrum Vitalis in Alphen aan den Rijn.
Zij is enthousiast gemaakt door de verhalen en foto’s van enkele collega’s die al een aantal keren mee zijn gegaan naar Uganda.
Voor haar wordt het de eerste keer dat ze meegaat!
Zij kijkt er enorm naar uit om mee te mogen gaan als vrijwilliger voor stichting HUG.


Siham Haireche 250pxhMondhygiëniste Siham Haireche

Siham Haireche heeft in 2011 haar Mondhygiënist Bachelor of Health diploma behaald in Utrecht. Ze werkt bij twee tandartspraktijken: tandheelkundig centrum Vitalis in Alphen aan den Rijn en tandartspraktijk Knol in Utrecht. Haar werk doet ze met passie en plezier. Het geeft haar voldoening om de patiënten goed te helpen met de (mond)gezondheid zodat ze weer lachend de praktijk kunnen verlaten.

Siham zet zich al in voor andere goede-doel-projecten in de mondzorg binnen Nederland, maar ze heeft ook altijd al haar steentje willen bijdragen in een ontwikkelingsland waar deze hulp hard nodig is. Toen een aantal collega's van TCV hun ervaringen en foto's met haar deelden was haar interesse gewekt en heeft ze besloten om met Stichting Help Uganda mee te gaan.
Ze hoopt hierbij veel te kunnen betekenen aan de verbetering van de mondgezondheid bij deze kinderen en ze te kunnen verblijden met de tandenborstel die ze van de stichting krijgen.
Tandheelkundige werkweek van 16 tot en met 20 oktober

Frank Groeneweg 250pxhTandarts Frank Groeneweg

Frank is in mei 1977 op de VU afgestudeerd en heeft daarna 2 jaar in Suriname gewerkt.
Vanaf 1998 is hij  iedere 2 jaar voor 1 tot 4 weken vrijwilliger geweest in Kenya of in  Midden-Amerika.
Nu gaat hij voor het eerst naar Uganda met de Stichting Help Uganda.
Hij heeft er erg veel zin in!Nathan Kinket 250pxhTandarts Nathan Kinket

Nathan is 8 jaar geleden afgestudeerd als tandarts en heeft daarna een 4-jarige postdoctorale opleiding reconstructieve tandheelkunde aan het Radboudumc in Nijmegen gevolgd. Hiermee heeft hij  zich gespecialiseerd in de parodontologie, implantologie en prothetische tandheelkunde. Hij werkt in diverse praktijken (oa. in Nijmegen, Vught, Breda en Heerhugowaard).

Al lang speelde bij Nathan het idee om  vrijwilligerswerk te doen dus toen een collega zich voor dit project wilde inzetten, heeft ook hij zich aangemeld. Hij kijkt er erg naar uit om veel mensen van de tandpijn af te helpen en om het land en de cultuur beter te leren kennen.


Jaume E RocaTandarts Jaume E. Roca

Jaume is in 2000 in Barcelona afgestudeerd als tandarts. Daarna heeft hij de specialisaties CMD (Cranio Mandibulaire Dysfunktie -> kaakgewrichtsklachten) (2002) en endodontologie (2012) gedaan. In 2015 heeft hij in België gewerkt en sinds 2016 werkte hij in Nederland in Sliedrecht, Breda en Oudenbosch. Nu gaat hij voor het eerst vrijwilligerswerk doen en kijkt hij uit naar de werkzaamheden in het mooie en bijzondere Uganda.Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu

In 2013 heeft Kevin zijn diploma Public Health Officer-Dentistry behaald.
Sindsdien heeft hij gewerkt voor Rotary Uganda, Rotary International en Hope Smiles International. Tevens heeft hij voor Stichting Help UGanda (HUG) al eerder in Polota, alsook in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah's Ark, gewerkt. We zijn heel blij dat Kevin ook dit jaar weer met ons mee kan werken!
Jardel MwesigwaTandarts  Boaz Jardel Mwesigwa

In 2007 heeft Boaz zijn diploma Public Health Officer-Dentistry behaald. Sindsdien heeft hij gewerkt voor verschillende organiasaties waaronder het Medicare Health Professionals College. In 2015 was hij er ook bij om ons team in Polota te versterken en we zijn blij dat hij ook dit jaar weer van de partij is.

Irma Paap 2Tandartsassistente Irma Paap

Na de opleiding voor tandartsassistente (1981/1982) is Irma Paap sinds 1982 werkzaam als orthodontieassistente. Ze werkt sinds 2011 bij Orthocenter Castricum. Het werken met voornamelijk kinderen verveelt haar nooit. Omdat Irma regelmatig door Afrika reist, met een voorkeur voor Oost Afrika, heeft zij een cursus Swahili gevolgd, zodat zij met de lokale mensen een beetje kan communiceren.
Wij zijn wederom erg blij met Irma's bijdrage en zijn er trots op dat zij in onze tandheelkundige werkweken kan communiceren in de taal van de bevolking van Uganda. Na de mooie ervaringen in voorgaande jaren is zij ontzettend blij dat zij ook dit jaar weer mee kan en mag, met zowel de poetsinstructie- als de tandartsenwerkweek in de sloppenwijken dicht bij Jinja. Zo kan zij zich weer helemaal inzetten voor de mensen aldaar, die het zo hard nodig hebben. De voldoening die zij daarvan krijgt, is met geen pen te beschrijven.
"Dat moet je gewoon ervaren." zegt Irma.Lucy Snijders 250pxhTandartsassistente Lucy Snijders

Lucy Snijders werkt sinds 2008 met veel plezier als tandarts/preventie assistente in Helmond.
Nadat ze in 2013 naar Kenia is geweest om daar te werken voor een tandheelkundig project, begon het in 2016 weer te kriebelen om nogmaals zo’n indrukwekkende reis te maken.
Dat het deze keer Uganda is geworden, is voor haar en haar familie zeer speciaal omdat haar tante Ton Snijders 25 jaar heeft gewoond en gewerkt in het Lubaga Hospital in Kampala.
Geboeid door de mooie Afrikaanse mensen, het prachtige land en het voorrecht om iets te kunnen betekenen voor de medemens, wil ze zich ook deze keer, wederom 100% inzetten voor de stichting Hug.Nienke de JongTandartsassistente Nienke de Jong

Nienke de Jong wist op de basisschool al dat ze tandartsassistente wilde worden en in de tussentijd heeft ze haar passie voor dit vak nooit verloren. Ook is ze inmiddels doorgegroeid als preventieassistente. Ze vindt het belangrijk om patiënten goede uitleg te geven, op deze manier zie je de patiënten minder angstig worden. Nieuwe uitdagingen pakt ze met beide handen aan. Zij kijkt er heel erg naar uit om mee te mogen als vrijwilliger met de hulpverleningsorganisatie Stichting Help UGanda (HUG).

Els jonker 250pxhTandartsassistente Els Jonker - van Hooijdonk

Els Jonker - van Hooijdonk werkt sinds haar 18de al in de tandheelkunde in diverse functies. Ze werkt inmiddels al 18 jaar als tandartsassistente. Tussendoor heeft ze ook diverse commerciële banen  gehad en heeft ze les gegeven aan het ROCMB bij de opleiding tandartsassistente. Heel lang geleden droomde ze er ooit van om vrijwilligerswerk te gaan doen in de derde wereld. Daar is nooit iets van gekomen. Daarom vindt ze het nu helemaal geweldig om mee te gaan met de tandartsenweek  in oktober. Het lijkt haar een super ervaring en ze wil heel graag iets betekenen voor de mensen in Oeganda op het gebied van mondzorg. Helemaal leuk vindt ze het om de kindjes te leren poetsen en te assisteren bij de behandelingen. Ze heeft er heel veel zin in!Maroeschka Willems 2350pxhTandartsassistente Maroeschka Willems

Maroeschka Willems werkt sinds 2011 als tandartsassistente bij Gezonde Mooie Tanden in Breda.
Na haar loopbaan als militair mocht ze een opleiding volgen en dat is tandartsassistente geworden.
Tijdens haar studie kon ze al aan de slag en vooral de omgang met patiënten en helpen van mensen spreekt haar aan.
Het lijkt Maroeschka enorm interessant om straks in Uganda preventielessen aan de kinderen te geven en samen te werken met de tandartsen.
 

Deel dit:

FacebookTwitterLinkedin
Terug naar boven