×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Noah's Ark

2022 08 11 250pxAfgelopen twee weken is tandarts Laura Zweers opnieuw terug geweest naar het kindertehuis Noah’s Ark in Mukono, Uganda. Dit keer ruim twee weken en toevallig net voor de sluiting van de scholen, waardoor alle schoolgaande kinderen in elk geval allemaal gecontroleerd konden worden en zoveel mogelijk voorzien van een vulling of het verwijderen van een tand of kiesje.


2022 08 03 250pxDe laatste preventieles werd voor de schoolsluiting in maart 2020 gegeven. Tijdens de assembly op maandagochtend werd het tandheelkundig team geïntroduceerd. Ugandese tandarts Kevin was uitgenodigd en heeft met veel plezier alle kleuter- en basisschoolklassen voorzien van instructies. Aan zijn zijde de hulpjes Christy, Brian en Charles die aan alle kids borstels en tandpasta uitdeelden.

2022 08 04 250px2022 08 05 250px

2022 08 02 250px2022 08 07 250px2022 08 06 250px

Na de eerste preventie dag werd er op de volgende dag met succes gecontroleerd en werden uiteindelijk ruim 350 kinderen gecontroleerd op de schoolbankjes of in een leeg klaslokaal. Snel, effectief en bij twijfel toch een briefje mee naar huis om voor behandeling te komen. Het briefjes systeem werkt sinds enkele jaren erg goed en zorgt ervoor dat er veel ouders mee naar de behandeling komen. Hierdoor is er voor hen ook een kans om voor controle of pijn gezien te worden en kan er eventueel advies of behandeling gegeven worden.

Tijdens de daaropvolgende dagen werden de kinderen en studenten die buiten het terrein van Noah’s Ark wonen met prioriteit behandeld. De week erna zouden zij immers vertrekken vanwege de vakantiesluiting van de school.

2022 08 08 250px2022 08 09 250px2022 08 10 250px

Helaas was het deze keer niet alleen maar feest! De gedoneerde behandelunits bleken het een voor een te begeven, van lekke water- en luchtleidinkjes tot gesprongen zekeringen… Het zorgde voor oponthoud en heel voorzichtig werden de machines ontmanteld en kwamen de oorzaken naar boven. Inmiddels is er een unit weer helemaal gerepareerd en hopen we dat stichting DHIN de andere unit kan repareren zodat er volgend jaar weer twee volledig werkende werkplekken kunnen ontstaan.

2022 08 12 250pxIn de tweede week werden alle kinderen van Noah’s Ark behandeld waarbij dokter Tamar Goossens graag ondersteunde om ook de allerkleinste kinderen met grote glimlach de stoel weer uit te zien wandelen. Ook de special needs kids werden niet overgeslagen en uiteindelijk zijn de behandelweken afgesloten met een resultaat van: ongeveer 450 controles, 70 vullingen, 2 wortelkanaalbehandelingen en werden er ongeveer 30 kiezen getrokken. Een groot succes en hopelijk komt er volgend jaar weer een team dat met net zoveel plezier het werkt voort zet!

Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) bedankt Laura van harte voor haar geweldige inzet om, ondanks de technische tegenslagen, zoveel werk verzet te hebben! Een big hug voor deze geweldige kanjer!

2021 2022 dec jan 01 300pxTandarts Laura Zweers was weer even bij Noah’s Ark:

Op vakantie en toch weer even de praktijk in!

Tijdens mijn vrije dagen rond de kerst kon ik het niet laten en was een ticket naar Noah’s Ark snel geboekt. De eerste dagen heb ik vooral veel vriendinnetjes en vrienden terug zien. Veel verbazing: “Auntie Laura, is it really you? Thank you for coming back“ Met een mondkapje is het soms goed kijken, maar is de blik van blijdschap des te groter.
Na een paar dagen komen er ook wat onbekenden om te vragen of ik ook kom werken. Na een week hebben we een paar dagen gepland en komen er verschillende medewerkers en kids langs met pijnklachten en worden er verschillende behandelingen uitgevoerd. Helaas maar kort tijd dit keer, maar toch weer succesvol! Hopelijk komt er snel weer een mogelijkheid om terug te gaan nu de scholen weer open zijn. Er zijn veel nieuwe studenten en die verdienen ook de juiste mondzorg!
2021 09 08 02 200De 2-3 jarigen mochten ook bij tandarts Laura komen2021 09 08 01 250De laatste werkweek (alweer) in Noah’s Ark is voorbij. De kleuters en peuters van de playclass (2-3 jaar) zijn op bezoek geweest en er werd bij een aantal volwassenen een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.
De afgelopen weken heeft Laura samen met assistent Mabel met succes in de kliniek gewerkt: in totaal zijn bijna 450 patiënten gezien waarbij slechts 50 kiezen/tanden/wortelresten getrokken werden en vooral preventieve instructies werden gegeven en veel laagjes op kiezen werden geplaatst om te voorkomen dat er in de toekomst gaatjes zullen ontstaan.
Duidelijk is wel dat er veel toename is van armoede door de corona-crisis. Veel ouders zijn hun banen kwijt geraakt en het is lastig nieuw werk te vinden. De scholen zijn nog steeds gesloten en hierdoor zijn veel kids die op het terrein van Noah’s Ark naar school gingen terug naar hun dorpen gegaan. Hopelijk kunnen zij tijdens een volgende uitzending van Nederlandse tandartsen in de kliniek van Noah’s Ark wel weer gecontroleerd en evt behandeld worden.

Nawoord

Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) bedankt tandarts Laura Zweers en haar assistent Mabel van harte voor het vele en goede werk dat zij hebben verricht!
De kinderen en hun aunties en uncles kunnen er tandheelkundig gezien weer tegen.
Wij hopen dat we over een half jaar weer een volgend team mogen uitzenden die met net zoveel enthousiasme en doorzettingsvermogen deze best wel grote klus zullen gaan klaren!
Veilige thuisreis Laura!

2021 08 30 01 300pxAfgelopen week werd er niet veel behandeld. Er bleek miscommunicatie te zijn geweest tussen de mobilisatie in de omliggende dorpen en de organisatie hier.
Daardoor stonden Mabel en Laura op maandagochtend voor een lege kliniek buiten de poort.
2021 08 30 02 300pxChange of plans dus! We konden aan de slag met wat reparaties en lekkages in de tandheelkundige kamer.
Natuurlijk gaat dat op zijn Ugandees en een dag later kwam er een specialist die de tweede behandelstoel weer aan de praat kreeg en werd de lekkage op het dak gerepareerd.
Meteen getest door een aantal flinke regenbuien en een paar dagen later hebben we de kliniek weer werkbaar gemaakt om zo de komende week weer verder te kunnen met behandelingen.

na 2021 08 23 01 250pxDeze week deed tandarts Laura alle controles voor de externe sponsorkids en hun familieleden!
De afgelopen weken zijn de sponsorfamilies in meerdere omliggende dorpen gemobiliseerd om langs te komen voor een check en een poetspakket.
Sommige dorpen zijn heel betrokken en komen in grote getalen, andere dagen ziet ze amper kids en families.
na 2021 08 23 02 250pxZij en haar assistentie hebben een mobiele stoel meegenomen naar het externe schoolterrein en daar een klaslokaal ingericht als controleruimte.
Voor behandeling nemen ze de patiënten dan mee naar de kliniek.
Duidelijk is wel, dat bijna alleen ouders met kids komen die pijnklachten ervaren.
Maar dat geeft vervolgens wel dankbare patiënten.
Zeker een succesvolle eerste week, op naar nog zo’n week!
2021 08 16 01 250pxbNa 3 weken heeft Tandarts Laura bijna alle bewoners van Noah’s Ark behandeld.
De afgelopen week vloog voor haar voorbij. Inmiddels zijn bijna 250 kids behandeld en ook loopt er geen personeelslid van het kindertehuis meer rond met kiespijn. Het is vooral leuk om te horen hoe de zorg gewaardeerd wordt.
Ineens komt er een kind op haar af gerend dat trots vertelt dat hij/zij zijn of haar tanden alweer heeft gepoetst, een puber die geen kiespijn meer heeft of het tandvlees dat niet meer bloed tijdens het poetsen.
Komende weken zullen de kinderen uit het sponsorprogramma van Noah’s Ark langskomen. Deze kinderen krijgen via het programma een kans op onderwijs en indien nodig worden hun families ook ondersteund met voedselpakketten. Dus nog een pittige klus te gaan.
Laura laat weten dat iedereen van Noah’s Ark vanaf 18 jaar sinds vandaag gevaccineerd kon worden en dat de meesten daar gebruik van maken.

Wat een fantastische week was het. In deze tweede week hebben we voornamelijk controles uitgevoerd, her en der nog een paar pijnklachten behandeld maar bijna geen invasieve behandelingen hoeven uit te voeren en vooral veel prachtige witte gebitten mogen bewonderen.
Het preventieprogramma dat jaren geleden is opgezet heeft opnieuw zijn effect bewezen! Om dat voort te zetten heeft Laura zo veel mogelijk kids een laagje over hun blijvende kiezen gegeven om zo te voorkomen dat ze gaatjes ontwikkelen.

2021 08 09 012502021 08 09 03 2502021 08 09 04 2540

Deel je kennis!

2021 08 09 02 250Elke woensdagmiddag komt al het medisch personeel van de Noah’s Ark Family Clinic samen voor na- en bijscholing. Wegens een gat in de planning mocht Laura invallen en een presentatie geven over tandheelkunde en adviezen geven zodat zij de lokale bevolking juist kunnen informeren en een duur bezoek aan een lokale tandarts kunnen voorkomen. Ze hebben gesproken over algemene tandheelkundige zaken maar vooral gefocust op preventie zoals het geadviseerd aantal voedingsmomenten, medicatie en tandbederf en het nut van fluoride in tandpasta. Duidelijk werd dat de dames veel te vragen hadden en de intensieve vragenronde leek oneindig. Het was een zeer succesvolle toevoeging van Laura’s verblijf binnen Noah’s Ark!
Hopelijk kunnen we dit blijven doen tijdens komende werkreizen!

 

Omdat Laura gedurende de hele zomer aanwezig is, was er vanuit het lokale medische team de vraag of we voorrang konden geven aan pijnklachten. Er kwamen veel kids met losse wiebeltanden langs voor een controle, er blijkt toch nog veel onduidelijk over het wisselen, dubbeltanden en de natuur die soms op zich laat wachten. Daarna zijn Laura en haar assistente huis voor huis de controles uit gaan voeren om zo veilig corona-proof te kunnen behandelen.
Dit om te voorkomen dat wanneer er een corona-uitbraak zou zijn, er nog steeds behandeld kan worden en het betreffende huis in quarantaine kan gaan. En met succes! Tijdens de eerste week hebben ze al 60 spoedbehandelingen uitgevoerd!!
Op naar een nieuwe week vol gezonde gebitten…

thumb HUG 01Gezelligheid en belangstelling van dr Tamar in de tandartspraktijkthumb HUG 02Voorbeeld van een mooie reparatiethumb HUG 03Met een spiegel kan de patiënt zelf zien hoe het gebit er nu uitziet

 

week 2 kleinNa een week van quarantaine is er ontzettend veel gebeurd. De tandheelkundige kamer is omgetoverd van een opslaghok naar een prachtige werkkamer.
Na 1,5 jaar was er een flinke laag stof en zand neergedaald en was het tijd voor een schoonmaakbeurt.
Twee technici hebben eerst de oude stoel ontmanteld en alle niet (meer) functionerende apparatuur verwijderd.

Vervolgens zijn er maar liefst twee werkplekken gecreëerd.
Ook is de volledige voorraad geteld en gereorganiseerd.
Er blijkt meer dan genoeg aanwezig voor de komende tijd!

Binnenkort gaat de eerste behandelweek beginnen met hopelijk een groot feest van mooie gebitten!

Na een goede vlucht is Laura inmiddels aangekomen op Noah’s Ark en zit nu een week in zelf-quarantaine, een van de regels die gelden tijdens de lockdown op het terrein. Tijdens de eerste week kunnen er helaas nog geen werkzaamheden plaatsvinden in de tandheelkundige kamer en dus wordt het een periode van voorbereidingen treffen op de computer en plannen maken om de opgestuurde nieuwe unit te installeren! Volgende week mag ze dan eindelijk kijken hoe alles er na 1,5 jaar bij staat en de hele ruimte waarschijnlijk een goede schoonmaakbeurt geven om alles klaar te maken om alle kids en personeel te kunnen voorzien van een controle en evt behandeling!

Aankomst 400pxAankomst op Entebbe airporthuis 400pxHaar huis op het terrein van Noah’s Ark

Dank aan de tien Nederlandse leden van dit, in 2-en, opgesplitst team!
Dank voor jullie inzet, het kopen en verzamelen van alle tandheelkundige materialen!
Dank voor het prachtige werk dat jullie verricht hebben onder vaak moeilijke omstandigheden (storingen van de apparatuur, de warmte, de taal, de andere cultuur, niet de vertrouwde assistentie, indeling van de praktijk, etc) en
Last but not least Dank voor de lange, dure reis die jullie over hadden voor de kinderen van Noah’s Ark!
Zij kunnen het jullie niet goed vertellen, maar hun gave gebitjes spreken boekdelen en wat is er mooier dan hun blijdschap bij het weerzien ?

 

Vandaag is het alweer de laatste dag van ons tandheelkundig team. Eigenlijk kwamen er vandaag vooral volwassenen, teachers en aunties die er behandeld werden.
Een meisje kwam voor haar voortanden die erg aangetast waren agv cariës en erosie. Gelukkig kon de tandarts met composiet restauraties haar weer een mooie smile geven.
Ze hebben afscheid genomen van hun assistentes (hulpjes) en hebben de kliniek opgeruimd en schoongemaakt. Daarna tevens de inventarislijst weer up to date gemaakt.
Het team kijkt terug op een intensieve maar super leuke werkweek. Het was heel bijzonder om dit zo met z’n vieren te kunnen doen.
Ze komen zeker een keer terug.

2020 03 06 01 270Voor ....2020 03 06 02 270.......en na de behandeling2020 03 06 03 270Nog 1 gezamenlijke foto en daarna afscheid nemen!

 

2020 03 05 01 270Prachtige zonsopkomst in Mukono2020 03 05 02 270In haar badje was ze ontspannen en konden haar tandjes goed gecontroleerd wordenVandaag was het toch weer een hele drukke dag, terwijl het team dacht dat ze alle klassen al hadden gezien. Er kwamen nog veel oudere kinderen voor behandeling, en ook alle medewerkers van de kliniek hebben ze gecontroleerd en behandeld.

Het team heeft ook drie special need kinderen gecontroleerd, waarvan er een heerlijk in het zwembadje lag.
Hun gebitjes waren redelijk goed. Ze hebben de aunties die hen verzorgen nog uitgelegd hoe ze de tanden van deze kinderen het beste kunnen poetsen.
Aan het einde van de middag kwamen er ineens heel veel kinderen die nog heel graag een mooie pen wilden hebben.
Het was kortom weer een heerlijke drukke werkdag vandaag!

2020 03 05 03 270Veel belangstelling voor de pennen2020 03 05 04 270Blij en trots met hun pen

2020 03 04 01 2702020 03 04 02 270Vanochtend kreeg het team de allerkleinsten van de play class (2-jarigen) op bezoek. Nadat de eerste stoere jongen op de stoel had gezeten en een knuffel had gekregen wilden ze allemaal heel graag even bij hun op de stoel zitten. De kindjes hadden op een na allemaal mooie melkgebitjes.

Op het zelfde moment werden op de kamers binnen nog de kinderen van twee klassen van de primary en secondary gecontroleerd en behandeld.
Tussendoor kwamen nog kinderen binnenlopen die vorige week niet geweest waren en een aantal volwassenen die hadden gehoord dat de dentists uit Holland er waren.

Kortom weer een drukke werkdag. Vanavond werd het team door Charles uitgenodigd , en mochten ze gezellig met hem en zijn zus mee eten.

 

 

Toen het team vanochtend bij de kliniek aankwam waren de drie assistenten (hulpjes) er al. Vandaag hebben ze alle kinderen van P6 ( =een na laatste groep van de primary school) gecontroleerd en behandeld en de oudere kinderen (17-18 jaar)uit de hoogste klas van de secondary school.
Het team heeft weer op drie plekken kunnen werken, de veranda -kamer en op kamer 1 en 2.
Het is echt heel mooi om te zien dat het preventieprogramma van de afgelopen jaren nu echt zijn vruchten afwerpt en er veel kinderen geen behandeling nodig hebben. Daardoor is het ook mogelijk bij begeleiders en teachers die dit willen een checkup te doen.
Net thuis van het werk zien ze een hele apenfamilie op het dak van hun huis. Dat maak je in je Nederlandse praktijk niet vaak mee.....!

2020 03 03 01 270Irma doet de controles en het tandsteen verwijderen op de veranda, altijd met nieuwsgierige snoetjes om je heen2020 03 03 02 270Evenals Joost die nauw in de gaten gehouden wordt terwijl hij samen met Charles een kindje uit P6 behandelt2020 03 03 03 270Aapjes op het dak van het huis

De eerste werkdag van groep 2 zit erop. Gistermiddag hebben ze hun spullen naar de kliniek gebracht en alvast even het computer programma bekeken. Vanochtend zijn ze vroeg begonnen met het controleren van de kinderen van P4, dit konden ze heerlijk buiten op de veranda doen. Als het nodig was om te behandelen dan moesten de kinderen naar binnen naar een van de twee behandelkamers.
Het team heeft veel poetsinstructies en fluoride gegeven en sealants gelegd.
De hulpjes Charles,Vanessa en Kristy hebben hen goed geholpen vandaag.

2020 03 02 01 270Patricia en Irma doen de controles op de veranda2020 03 02 02 270Erik, geassisteerd door Charles, doet de behandeling2020 03 02 03 270Evenals Joost, geassisteerd door Kristie, in behandelkamer 2

Frédérique Zweers, arts.

Een unieke ervaring was mijn verblijf als arts in Noah’s Ark . Een week mocht ik meelopen met Tamar Waiswa Goossens , arts . Spreekuren met veel malariapatiënten. Zwangeren en kinderen met een ernstiger malariabeloop werden opgenomen.
Ik zag HIV-controles, luchtweginfecties , ooginfecties , wondcontroles, ongelukjes, en veel sociale problematiek .

2020 medisch 01 270Gesprek met de maatschappelijk werkster in het dorp waar de baby gevonden werd2020 medisch 02 270Overdracht van het gevonden kindje2020 medisch 03 270In de bus terug naar Noah’s Ark waar het babietje gebaad en gevoed werd

2020 medisch 04 270Outreaches op scholen2020 medisch 05 270VaccinerenWe gingen op onderzoek uit op een soort maatschappelijk/politiebureau om een in een steegje gevonden pasgeborene op te nemen in Noah’s Ark .Tamar eiste dat ook de jonge moeder , die gelukkig opgespoord werd samen met haar baby in de kliniek werd herenigd om de moederband te herstellen. Heel fijn dat moeder later in de kliniek haar kindje borstvoeding wilde geven.
Verder bezochten we een gespecialiseerd kinderziekenhuis in Kampala ter controle van 6 kinderen met Hiv / ondervoeding . Tamar kan tevreden zijn over haar goede beleid !
Ook de vaccinatiecampagnes op scholen in de outreaches waren heel nuttig en boeiend ! Dank aan Tamar , een fantastische , gedreven en kundige arts !

 

Vandaag was alweer de laatste werkdag van de eerste week. De allerkleinste leerlingen kwamen voor behandeling!
Begeleid door hun ouders kregen zij vooral poetsinstructies en werden er veel sealants gelegd om cariës te voorkomen.
In de middag werden de laatste geïndiceerde behandelingen uitgevoerd en werd team 1 verrast door het volgende team.
Na een uitgebreide overdracht behandelden ze de allerlaatste patiënt.

2020 02 28 03 270Overdracht mbt de apparatuur van Arjen naar Erik2020 02 28 04 270Overdracht van Klaas naar Joost, terwijl Syl nog een laatste patiënt behandeld, samen met hulpje Charles2020 02 28 05 270Overdracht van de administratie van Janine naar Irma en Patricia

Wat een succesvolle, effectieve maar vooral ontzettend gezellige week met een fantastisch team was het!

2020 02 28 01 270De onmisbare hulpjes2020 02 28 02 270Team 1 (met HUG-polo), de hulpjes en team 2 nog even samen

 

2020 02 27 01 270De mondhygieniste Syl doet ook veel en goed werk!2020 02 27 02 270De special needs kidsVanochtend begon de dag voor het team met een kleine onderhoudsbeurt van de unit, waarbij een luchtslang van de unit sprong. De mannen Arjen en Klaas gingen met hun gereedschap in de weer en binnen no-time konden ze beginnen met controles.
Ze kregen speciaal bezoek van een grote groep special-needs kinderen (zie foto). Geen van de kinderen had een behandeling nodig en ook kregen de lieve begeleidsters van deze kinderen een check en verlieten ze de praktijk weer met allemaal gezonde gebitten!
Daarna volgde een nieuwe uitdaging; dit keer een grote groep pubers... Opvallend is dat het preventieprogramma zijn vruchten heeft afgeworpen en er amper behandelingen nodig waren!! Ze maakten hun laatste behandelingen af van de klassen welke al geweest waren voor een controle en inmiddels staat de teller op bijna 400 gecontroleerde leerlingen.
Klasse team!

Ps Het 2e team is inmiddels onderweg en komt vanavond aan in Uganda

2020 02 27 03 270Erik en Irma2020 02 27 04 270Joost en Patricia2020 02 27 05 270Het vliegtuig

Na de drukke werkdag van gisteren werd het team uitgenodigd voor een African night. Een fantastische avond vol geschiedenis, cultuur en dans uit Uganda. Gepresenteerd door de kinderen van Noah’s ark!
Vandaag hebben ze weer een effectieve, efficiënte en goeie dag gehad! Hun multifunctionele werkplekken zijn weer fantastisch en met hun nieuwe hulpje Christie erbij zijn ze een grote familie!
Mondhygieniste Syl heeft ook haar eerste mondhygiëne patiënten behandeld (zie foto’s). Samen met dr. Tamar ziet dr. Frederique veel lokale patiënten. Zelfs een 1 dag oude baby die werd herenigd met haar jonge moeder. Hoe mooi is dat?!
Aan het eind van de dag werd het team door hulpje Charles meegenomen naar zijn zus en zijn ouders. Daar hebben ze de gedoneerde teamshirts in actie gezien.
Ze sluiten een geweldige dag af met ontzettend veel indrukken!

 2020 02 26 01 270De African Night2020 02 26 02 270Syl wordt geassisteerd door Charles2020 02 26 03 270Klaas en Christie behandelen een jonge patiënt

2020 02 26 04 270Kleine nieuwsgierige hoofdjes kijken mee2020 02 26 05 270Blij om maar de tandarts te mogen2020 02 26 06 270Twee teams gekleed en blij met prachtige shirts!

Weer een ontzettend succesvolle dag voor het team!
Vandaag hebben ze alle schoolklassen preventielessen gegeven en daarnaast ontzettend veel controles uitgevoerd. Van de allerkleinsten tot aan het oudste personeel. Dit samen met de Ugandese tandarts Kevin die hen een dagje kwam ondersteunen. Tijdens de controles van de allerkleinsten was er zelfs af en toe een klein angstplasje of een natte gele vlek voelbaar en zichtbaar op de schone witte tandarts-broeken. Tot hilariteit van het team!
Janine en Syl hebben zich inmiddels ontpopt tot fantastische assistenten en op de verschillende gecreëerde werkplekken wordt erg hard gewerkt. Ondertussen komen er steeds stagiaires, verpleegkundigen en andere vrijwilligers buurten om even te assisteren of te kijken hoe het gaat. Ontzettend gezellig en heel nuttig!
Het team geniet enorm en ze gaan vol vertrouwen op naar de volgende dag!

2020 02 25 01 270Alle 400 kinderen krijgen poetsinstrukties met een nieuwe tandenborstel en eigen tandpasta2020 02 25 02 270Controle bij de kleuters2020 02 25 03 270Dit kleine schatje wijst tandarts Arjen haar pijnlijke kiesje aan

2020 02 25 04 270Janine springt bij waar ze nodig is2020 02 25 05 270Als assistentie bij de computer-invoer2020 02 25 06 270In de kinderunit

 

 

Na een goede vlucht en prettige douane-passage is het team, na een heerlijk verblijf in het AirPort Guesthouse in Entebbe, begonnen aan de tandheelkundige werkweek in het kindertehuis Noah’s Ark

Vandaag zijn de teamleden begonnen met hun werkweek! Vroeg in de ochtend hebben ze zichzelf eerst gepresenteerd tijdens de assembly van de studenten en nadat ze alle units weer aan de praat hadden gekregen en alle spullen op de juiste plek waren gelegd konden ze op zelfs 3 plekken aan het werk! Een snelle controle en indien nodig gelijk een behandeling om zo effectief mogelijk te werken! De eerste kinderen zijn alweer geweest voor hun halfjaarlijkse controle. Op naar een succesvolle werkweek voor het eerste tandartsenteam!

2020 02 24 01 270pxOverleg2020 02 24 02 270pxControle door tandarts Arjen en assistente Janine, op de veranda2020 02 24 03 270pxBehandeling door tandarts Laura in kamer 2

2020 02 24 04 270pxBehandeling door tandarts Arjen met assistentie van Charles in kamer 12020 02 24 05 270pxTandarts Klaas, Mondhygieniste Syl en assistente Janine voeren de gegevens van de patiënten in2020 02 24 06 270Het tandheelkundig team vlnr Syl (MH), Arjen (Ta), Klaas (Ta), Laura (Ta)

De laatste team-bijeenkomst in Nederland om de voorbereidingen voor de uitzending af te stemmen

team 2020 02

Van 21 februari t/m 7 maart 2020 zullen de tandartsenkamers weer bemand worden met een tandartsteam dat door stichting HUG wordt uitgezonden.

In de eerste week van 21 - 28 februari a.s. zullen de volgende tandartsen en assistenten de kinderen en hun verzorgers met liefde van hun kiespijn afhelpen en middels poetsinstrukties en sealen helpen te voorkomen dat er gaatjes gaan ontstaan:


Arjen Gelders 250pxhArjen Gelders, tandarts
Arjen is in 1987 afgestudeerd aan de rijksuniversiteit van Groningen.
Vanaf 1987 is hij werkzaam als algemeen practicus in de eigen praktijk in Twello.
De gedachte om ontwikkelingswerk te gaan doen en eens buiten de gebaande paden te gaan, was al langer aanwezig maar het kwam er nooit echt van.
Mede door het enthousiasme van de teamleden ging het in 2018 en 2019 echt gebeuren.
Om dit, met een goed uitgerust team, te kunnen doen was echt geweldig en voor herhaling vatbaar!

 

 LauraLaura Zweers, tandarts
Laura is een jonge enthousiaste startende tandarts en werkt momenteel in Woerden. Na vele reizen en verschillende vormen van vrijwilligerswerk gaat zij in februari a.s. opnieuw mee als tandarts naar Uganda. Na een geweldige ervaring vorig jaar is zij heel benieuwd hoe het iedereen op Noah’s Ark vergaat.

 

 

 

 
KlaasKlaas van Aken, tandarts
Klaas is in 1985 afgestudeerd aan de rijksuniversiteit van Utrecht.
Vanaf 1985 is hij werkzaam als algemeen practicus in de eigen praktijk in Holten.
De afgelopen 10 jaar heeft hij ook gewerkt op het Centrum Bijzondere Tandheelkunde te Enschede
Ontwikkelingswerk heeft altijd z’n aandacht gehad en afgelopen jaren heeft hij gewerkt in Kenia en Nepal om patiënten van hun pijn af te helpen
Om dit te kunnen doen, samen met z’n zus Sylvia die Mondhygiëniste, is echt geweldig.

 

 Ssylyl van Zadelhof-van Aken, mondhygiëniste
Verheugt zich er erg op om in februari te komen werken voor onze stichting in Uganda. Hierbij een korte introductie:
Syl is 58 jaar oud en woont met haar man (kinderen zijn de deur al uit) in Bussum. Sinds 2 jaar is zij werkzaam als mondhygieniste bij de tandheelkundige kliniek in Blaricum. In 1985 is zij afgestudeerd in Utrecht en heeft daarna vele jaren gewerkt als mondhygieniste oa als praktijk docent aan de Universiteit in Bern Zwitserland. Met een tussenpoze van 18 jaar, waarin zij met haar gezin in het buitenland heeft gewoond (Hongarije, Polen en Singapore) , is zij nu wederom werkzaam in de tandheelkunde. Syl is verzorgend van aard want ze heeft ook 5 jaar in een hospice haar bijdrage gegeven en verheugt zich er enorm op om een steentje te kunnen bijdragen aan ons goede werk in Uganda.

 


FrederiqueFrédérique Zweers-Talsma (arts)
Frédérique heeft in 2019 afscheid genomen van haar eigen huisartsenpraktijk in Holten, maar neemt nog in diverse praktijken waar. Daarnaast is ze als Rotarydoctor uitgebreid werkzaam in Kenia en Ethiopië.
Tijdens het verblijf in Noah’s Ark hoopt ze als arts mee te lopen met de arts van het kindertehuis Tamar Waiswa-Goossens.

 

 

 
JanineJanine Vergroesen-Dieudonnée, assistente
Soms is het leven verrassend en komt er een mooie uitdaging op je pad! Janine, moeder van 4 kinderen, docente Frans en op de achtergrond werkzaam geweest in de huisartsenpraktijk van haar wijlen echtgenoot, is eigenlijk altijd wel met kinderen bezig geweest.
Al 10 jaar geeft Janine les op een middelbare school en doet dat met enorm veel plezier!
Door een bijzondere ontmoeting kwam zij in aanraking met tandartspraktijk de Gelder en ging in 2019 een lang gekoesterde droom in vervulling; vrijwilligerswerk in een land waar je echt hulp kunt verlenen aan kinderen die je nodig hebben. Dit smaakte naar meer.
Samen met de overige teamgenoten hoopt zij, ook dit keer, op een liefdevolle wijze te kunnen bijdragen aan de verzorging, het welzijn van de kinderen, al is het maar door hun handje vast te kunnen houden op weg naar de tandarts….

 

 
Het team van de 2e week

In de 2e week van 28 februari - 7 maart zullen de volgende tandartsen en mondhygiëniste de taken overnemen:


joost patriciaJoost Weijler en Patricia Weijler-Swart, tandartsen
Beiden zijn ze afgestudeerd in 1992 aan de KU Nijmegen.
Patricia is in 1993 met een eigen praktijk in Gorssel gestart en Joost na wat omzwervingen in 1998. Sinds 2001 hebben ze een gezamenlijke praktijk in Gorssel, waar ze nu met een groot team werkzaam zijn.
Toen ze hoorden dat er nog tandartsen nodig waren voor de periode februari-maart 2019 aarzelden ze geen moment en was een en ander snel geregeld.
Ze hadden een geweldige tijd in de tandheelkundige kliniek van Noah's Ark en besloten om dit jaar weer hun diensten in te zetten en leveren weer graag hun kennis tbv de mondgezondheid van de kinderen en hun verzorgers in het kindertehuis Noah's Ark.

 

 erikErik van Os, tandarts
Erik is afgestudeerd in 1991 als tandarts aan de ACTA in Amsterdam . Daarna heeft hij als algemeen practicus in diverse praktijken gewerkt en sinds 1994 in de Maatschap van de Hoge Hond tandartsen te Deventer. Erik heeft er al vaak aan gedacht om zich in te zetten voor patiënten in ontwikkelingslanden. Een bijdrage leveren aan de mondgezondheid van de kinderen bij Noah’s Ark lijkt hem een uitstekende gelegenheid om dit in praktijk te brengen.

 

 
irmaIrma van Os-van Vliet, mondhygiëniste
Irma is in 1986 afgestudeerd aan de Hogeschool in Utrecht als Mondhygiëniste. Daarna heeft zij 5 jaar gewerkt bij een orthodontist in Haarlem en korte tijd bij een algemene praktijk in Hoofddorp.
In 1992 zijn zij en haar man Erik naar het oosten van het land verhuisd. Daar is zij gaan werken bij de Orthodontistenpraktijk in Zutphen en daar werkt zij nog steeds met heel veel plezier. Irma vindt het leuk om met kinderen te werken en door de enthousiaste verhalen van Joost, Patricia en Arjen heeft zij veel zin om in februari/maart 2020 ook naar Uganda te gaan en daar te kunnen helpen.

 

LauraLaura Zweers, tandarts
Laura, is een enthousiaste tandarts en werkt momenteel in Amsterdam en omgeving. Na vele reizen en verschillende vormen van vrijwilligerswerk is zij in 2019 voor het eerst afgereisd naar Noah’s Ark. In 2020 ging zij opnieuw mee als tandarts voor een korte periode. Dit jaar heeft zij een lange tijd vrij genomen om de hele zomer op Noah’s Ark te kunnen zijn. Dit keer zal zij niet alleen de gebitten controleren, maar ook ervaren hoe er geleefd wordt op Noah’s Ark.

 

 

Vandaag is het poetsdag. De praktijk wordt weer spik en span achtergelaten voor het team van februari 2020.

Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) bedankt dit team voor hun geweldige inzet, hun grote workflow en de geweldige tandheelkundige prestaties die geleverd zijn bij jong en oud.
We wensen hen nog een goede reis naar Entebbe en een fijn tussenverblijf in de heerlijke ambiance van het Airport Guesthouse om vannacht de vlucht naar Nederland te nemen.
Goede thuisreis kanjers!
Heel veel dank voor jullie liefde voor dit prachtige land op de evenaar!

Vandaag is het de laatste dag voor het team. Partir c'est mourir un peu. Het is een spreekwoord dat er níet om liegt.
Zij hebben de intensiteit ervan aan den lijve ervaren. Er zijn nog een paar cliënten behandeld. Daarna soppen en poetsen.
Ze willen alles schoon en georganiseerd achter laten, opdat het nieuwe team in een gespreid bedje terecht komt. Charles overweldigd met een cadeau dat bij hem aan kwam.
Emoties zijn op zo'n moment niet te onderdrukken. Vanessa weer stevig in de schoenen gezet.
Al met al een uitermate zorgvuldig team met veel aandacht en waardering voor elkaar. Zo reizen zij af. Het warme Noah's Ark verruilen zij voor het kille en herfstige Nederland.
Boordevol indrukken straks op het vliegtuig.
Het was goed, ook cijfermatig.

 

01 hele team 200pxbHet complete tandheelkundige teamVandaag was de laatste officiële behandeldag. Nog niet heeft het team zo hard gewerkt en zo veel lijstjes kunnen afstrepen!
De dag begon met bezoek van Piet en Pieta aan de praktijk.
Na een overleg over de mogelijkheden en gebreken van de praktijk is de geoliede machine weer gestart.
Jan is vervolgens bij de pubers langs geweest om te vragen of ze nog behandeld wilden worden. En met succes!
Nog een heleboel seniors hebben ze kunnen behandelen.
Tussendoor een aantal interessante pijnklachten en veel personeelsleden die toch nog even voor een check wilden komen.
Om alle docenten te bedanken voor hun inzet en de onrust die we veroorzaakt hebben in de afgelopen weken hebben Bertelle, Marianne en Jan een ronde gelopen langs de school.

02 afscheid 200pxbAfscheid03 laura vanessa 200pxbLaura bedankt Vanessa met een Letter of Recommendation04 berthelle charles 200pxbBerthelle bedankt Charles met een Letter of Recommendation

04 vanessa verdriet 200pxbVoor Vanessa is het verdrietig dat de groep vertrekt...

Het team heeft de dag afgesloten met een borrel om te proosten op de topprestatie in deze twee weken en het bedanken van de hulpjes en de Ugandese tandarts Kevin voor hun inzet.

 

 

 

 

 

 

Vandaag is het team begonnen met een paar volwassenen waar veel tandheelkundige reparaties aan moesten gebeuren. Om 9.45 uur kwamen de peuters langs voor een bezoek aan de praktijk.

01 marianne kleuterrs 200pxbMarianne onderwijst de aunties hoe ze moeten poetsen02 wachtende kleuters 200pxbEen rij wachtende kleuters03 berthelle 200pxben toen.... naar tandarts Berthelle
Buiten heeft Marianne de poetsinstructie gegeven aan de Aunties om te laten zien hoe je het beste de tandjes van de kleintjes kunt poetsen.
04 blij met knuffel 200pxben toen.... naar tandarts BerthelleL05 patient jan 200pxbVanessa en Charles ‘controleren’ ‘patiënt’ Janater zijn alle peuters nog in de praktijk geweest en zijn met een tandenborstel en knuffel naar huis gegaan.
Daarna zijn er nog veel kinderen van de Primary (lagere school) behandeld. Deze zijn op een paar na klaar.
Ondanks vele stroomstoringen die er vandaag waren heeft het team hard doorgewerkt.
Als laatste hebben de hulpjes Charles en Vanessa nog een ‘angstige patiënt’ ‘gecontroleerd’ (Jan).
Het team heeft daarom de dag met een stralende glimlach afgesloten.

 

 

01 jan administratie 300pxbJan achter de computer en Berthelle met Marianne en hulpje Charles achter de patiënt.Het team zit mooi in het ritme met elkaar en op 2 kamers wordt volop gewerkt.
Een geolied team, waarbij Jan alles nauwgezet administreert, Yolanda en Marianne zorgen dat de tandartsen zorgeloos alles in handen krijgen om te werken.

De studenten van de Secondary zijn uitermate gemotiveerd om behandeld te worden en wachten netjes hun beurt af.
Alle 27 kinderen van de nursery die terug moesten komen voor behandeling zijn dankzij en met grote inzet van teacher Harriet liefdevol behandeld.
En ze gaan door....

 

Het weekend heeft het team veel gebracht. Een deel vergaapte zich aan aantrekkelijke Boda-boda (taxi-brommers)-bestuurders, een ander deel verwonderde zich over de souplesse van 3 ton wegende neushoorns. Kortom, de batterijen zijn weer volledig opgeladen.
Vandaag veel werk verzet. De kinderen van de nursery vergen tijd, aandacht en veel mentale ondersteuning. Een aantal van hen gedroeg zich heldhaftig, terwijl anderen ruim baan gaven aan hun emoties. In de andere kamer kregen veel leerlingen uit de secundary hun behandeling. Opvallend is de motivatie om de tandartsen te bezoeken. Sommige leerlingen komen uit zichzelf - zonder enige vorm van dwang - hun pijnklachten delen, met het verzoek om tot behandeling over te gaan. Prachtige ontwikkeling. Aan het eind van de middag een aantal stafleden behandeld. Tot grote tevredenheid overigens.
Dankzij de bruisende energie van de teamleden stijgt het aantal controles en behandelingen tot grote hoogten. Qua controles staat de teller inmiddels op 600. Een prestatie van formaat!

01 laura yolanda 200pxbTandarts Laura en assistente Yolanda behandelen een secundairy leerling02 kleutertje 200pxbEen kleutertje krijgt alle aandacht en zorg03 troostkadootje 200pxbEen prachtig troostkadootje

 

Vanmorgen is het team begonnen met een paar senior leerlingen voor de tandheelkundige behandeling.
Daarna hebben ze bij de leerlingen van Primary 7 controles gedaan. Helaas konden ze hen niet afbehandelen want ze hadden een toets.
Rond 12.30 uur hebben ze de praktijk schoongemaakt en gereed gemaakt voor maandag. Ze beginnen dan met de controles van de kleuters. De kleuters die een behandeling moeten ondergaan krijgen een knuffeltje( van de waslijn die ze hebben opgehangen in de praktijk)
Vanmiddag hebben ze bezoek gehad en was het tijd voor wat drinken en kadootjes.
De drie meiden (ta Lsura en de 2 assistentes Yolanda en Marianne)hebben het prima gered vandaag met hun drietjes en hun geweldige hulp Charles!
Wat een toppers!

01 knuffelslinger 200pxbBlij met de knuffel-slinger02 yolanda charles 200pxbYolanda en Charles03 laura 200pxbLaura en 2 patiëntjes

Vandaag was het een spannende dag! Het team begon met 1 werkende unit, die het halverwege de dag ook begaf en ze zijn geëindigd met 2 werkende units en 3 afzuiginstallaties. Dankzij de geweldige monteurs werkt het allemaal weer! Tijdens het ochtendspreekuur hebben ze veel schoolkinderen tussen 8-10 jaar behandeld, maar duidelijk is dat de mondhygiëne bij de kinderen van het kindertehuis aanzienlijk verbeterd is!
In de middag begonnen ze met een ingewikkelde casus betreffende een extractie van een voortand die volgende week in een autologe etsbrug omgebouwd zal worden.
Ze sloten de middag af met een aantal pijnklachten en uitgebreide behandelplannen. Meestal is de uitkomst een extractie maar ze proberen toch alles te redden! De kanjers!!

 01 jan 200pxbJan controleert de klassenlijsten met een leerling02 laura yolanda 200pxbOftewel Laura en Yolanda03 hutspot 200pxbZe sloten de dag af met een Hollandse hutspot...

...op de veranda van hun mooie huis op het terrein van NA waar de aapjes regelmatig over het dak dartelen.

 

Het team was al om acht uur aanwezig. De maatschappelijk werkster van Noah’s Ark Juanitha is de eerste cliënt van Berthelle. Laura en Yolanda beginnen met de controles van P4 en P5 op Kamer 2, S5 volgt daarna, maar daar zat geen volgorde in, het liep hectisch door elkaar.
Het team heeft vandaag in totaal 132 controles gedaan, waarvan ook al een aantal afbehandeld zijn.
Berthelle heeft veel chirurgische extracties gedaan. Vanavond zijn Berthelle en Laura nog naar de praktijk geweest, er zou een monteur komen voor de mobiele afzuiger, maar deze lieve man liet het afweten helaas. Het technisch inzicht van Berthelle en Laura gaf ook geen geluk helaas. Berthelle, Jan en Charles waren op lunch uitgenodigd door de Secundary school, dit was een romantisch moment. (Zie foto)
Marianne, Laura, Yolanda en Vanessa waren uitgenodigd om vier uur voor een diner, dit is uiteindelijk thuis gebracht. Het waren heerlijke momenten met zalige gerechten met liefde gemaakt.
Zo verdiend!!

01 kinderen p4 200pxbKinderen van P4 ondersteunen elkaar02 200pxbYolanda en Laura03 berthelle charles jan 200pxbBerthelle, Charles en Jan aan de verrassingslunch

04 heerlijk diner 200pxbHet heerlijke diner voor Marianne, Laura en hulpje Vanessa05 heerlijk diner 2 200pxbEn een prachtige schaal fruit

01 scherm 300pxb05 jan kijkt mee 200pxbJan kijkt met plezier toeDe Ugandese tandarts Kevin werkte vandaag met het team mee.
Het complete team begon met de poetsinstructie bij de leerlingen van de Primary school. In groepjes werkten ze vandaag en zo kregen alle kinderen een tandenborstel, tandpasta en de leer hoe hier mee om te gaan. Laura, Kevin en Charles kijken bij elkaar.
Alle kinderen van de nursery (kleuterschool) worden buiten gecheckt en krijgen poetsinstructie in de klas. Het was weer een groot feest!
De middag doet het team checks bij de studenten van de Secundairy school.
In de grafiek hierboven het totaal aan verrichtingen alleen van vandaag!
Geweldig werk kanjers!

 

02 barthelle marianne 200pxbBerthelle en Marianne controleren een secundairy student03 kevin poetsinstructie 200pxbKevin doet de poetsinstruktie in een primary klas04 hulpje kevin 200pxbHulpje Charles leert de kleuters hoe ze moeten poetsen

06 controle in tuin 200pxbDe allerkleinsten worden in de tuin gecontroleerd07 beetje bang 200pxbSoms zijn ze een beetje bang08 aandacht 200pxbVolle aandacht van de kleutertjes

 09 200pxb10 200pxb11 200pxb

En als laatste voor deze dag drie foto's waarop het team hard aan het werk is.

 

Het tandheelkundig team heeft een indrukwekkende dag achter de rug.
Ze hebben geparticipeerd in de maandagse assembly (weekopening) van de secundary school.
Berthelle kreeg het woord en heeft het team onder groot applaus voorgesteld aan de leerlingen en de leerkrachten.
Een aantal technische problemen zijn met grote inzet van medewerkers van Noah's Ark opgelost.
Veel leerlingen hebben inmiddels de praktijk bezocht. Bijna 170. De mondhygiëne is ingrijpend verbeterd.
De DFMT rato* (decayed, filled or missing teeth) is aanzienlijk omlaag gegaan.
Kortom, tandheelkundig ligt NA op koers. Iedere avond houdt het team een teamevaluatie.
De uitkomsten ervan zijn beloftevol en bemoedigend voor de komende periode.

01 naar de praktijk 650pxbOp weg naar de tandartspraktijk

02 secundary school 200pxbIn de ochtend werden de leerlingen van de secundairy school gecontroleerd03 laura yolanda 200pxbLaura aan het werk geassisteerd door Yolanda04 berthelle charles 200pxbBerthelle geassisteerd door Charles controleert een basisschool-leerling

05 berthelle charles 200pxbBerthelle en Charles06 laura kamer2 200pxbLaura in kamer 207 opgelucht meisje 200pxbEen opgelucht meisje

Vandaag werd het team opgehaald in Entebbe en door de files naar de supermarkt geloodst en daarna door naar het kindertehuis in Mukono.
Verder stond deze dag in het teken van thuiskomen in hun heerlijke huis op het terrein van Noah’s Ark en de praktijk schoonmaken en met de meegebrachte materialen weer inrichten.
De kindertjes dromden samen om het team een warm welkom te heten.

2019 09 22 bijzondere bezoekerDeze inwoner van het bos rond NA kwam ook kijken naar de nieuwe bewoners.

Het tandheelkundig team had een goede reis en waren opgelucht en blij dat alle koffers zonder problemen door de douane kwamen op Entebbe Airport in Uganda.
We hadden voor hen een reservering gemaakt in Guesthouse Blue Monkey waar het glaasje passionfruitjuice en het Nile biertje goed smaakte voordat ieder zijn hutje opzocht.

aankomst 300pxbAankomst Entebbe Airportkoffers door douane 300pxbLaura is erg blij dat haar 3 koffers door de douane zijn

foto01 kleinJeremiahLaat in de avond kregen we bericht van de grondlegger van Noah’s Ark, Piet Buitendijk, dat er weer een babietje gevonden is.
Bij een kapsalon is dit prachtige jongetje achter gelaten.
Een goed, doorvoed kindje, waar verder niets over bekend is.
Hij is liefdevol opgenomen en kreeg van Noah’s Ark de naam: Jeremiah.
We wensen hem een goed, gelukkig en lang leven toe!

 

foto03 kleinEvenaar foto02 kleinOnderweg naar Queen Elisabeth ParkSigrid en haar moeder Karin stonden deze dag voor dag en dauw op om via Habari Travel een safari te maken. Een lange reis naar Queen Elisabeth National Park via de evenaar (foto 3) door het prachtige Uganda naar het national park

 

foto04 kleinQueen Elisabeth parkfoto05 kleinLeeuwen

foto06 kleinOntbijt in het Airport GuesthouseDe overige 6 groepsleden genoten van een rustig ontbijt, wel met een stukje heimwee naar de kindertjes van NA. Hun kwetsbaarheid en behoefte aan genegenheid maken het loslaten niet gemakkelijk.
foto07 kleinNachtvlucht naar AmsterdamDaarna wachtte hen gelukkig een heerlijke ontspannen dag in Entebbe en een laatste warme maaltijd in de tuin van het Guesthouse.

Om 8 uur bracht de bus van het Guesthouse hen naar de luchthaven voor de (nacht)vlucht naar Amsterdam.

De dank van het bestuur van stichting HUG gaat uit naar de hele groep. Wat jullie aan werk verzet hebben dat is ongekend. Op donderdagavond klaar zijn met álle kinderen en (meer dan) 300 sealants, volledige frontreparaties, etsbruggen, endo’s...! Het is ongelofelijk!
foto08 kleinOnze dank is zo groot en ons respect zo diep!
Ook de knuffelgroep heeft zo’n liefdevolle mooie indruk achter gelaten bij de kwetsbare kindjes en hen die warmte en aandacht gegeven die ze zo nodig hebben.


Laten we gauw afspreken elkaar te zien voor de evaluatie en een dik verdiende warme hug!

 

 

foto01 kleinfoto02 kleinHulpje Charles is een echte kindervriendVandaag ging het team hun laatste dag op het terrein van Noah's Ark in.
Na het ontbijt toog het tandheelkundig team naar de praktijk.
Er kwamen nog een paar patiënten met pijnklachten langs die ze zonder tijdsdruk konden behandelen.
Daarna werd alles gecleand om de praktijk spik en span achter te laten voor het volgende tandheelkundige team dat in september komt.
Daarna was het afscheid van de hulpjes en de inventarisatie van de materialen.

afscheid kleinfoto03 klein

 

 

 

 

Karin en Janine zaten na het ontbijt op het terras van hun huis een beetje stil te zijn vanwege het naderende afscheid.
Ze hadden moeite de kindjes waaraan ze zich gehecht hadden los te laten. Deze kindjes, door hun moeders achter gelaten op de meest mensonterende plekken, hebben zoveel liefde en aandacht nodig! Ze zijn zo aanhankelijk en afhankelijk van liefde, dat het voor deze lieve mamma’s echt moeilijk werd zich los te maken van deze kleine schatjes.

foto04 klein Afscheid van elkaar in de tuin van het Airport GuesthouseNa de lunch werden de koffers gepakt en reed de bus met chauffeur van Noah's Ark hen naar het heerlijke Airport Guesthouse in Entebbe.
Ze genoten daar van de rust en de wetenschap dat de klus volbracht was.

Na het avondeten in de heerlijke tuin van het guesthouse besloten Karin en Sigrid al snel hun bed op te zoeken want morgenochtend is het voor hen vroeg dag.

 

 

 

 

foto05PS
Vandaag is het Happy Womensday. Op Noah's Ark en in heel Uganda is daar veel aandacht voor. De basisscholen zijn zelfs vrij. De middelbare scholieren met hun leraren en ouders waren vanaf 9 .00 u in de kerk. Thema was de trots van de vrouw. Er waren 2 preken/ getuigenissen, een interactive workshop met jongens, meiden, ouders apart waar gesproken werd over sexualiteit en tevens de relatie tussen ouders en tieners. Daarna werd er een film gedraaid:’ Consequences’. Een mooie dagvulling.

 

“Na regen komt zonneschijn”!
Dit gezegde ging vandaag in meerdere gevallen op.. Het tandheelkundig team begon vandaag met de Nursery (kleuters):
20 kindjes werden gezien met hun lieve juf. Er werden voornamelijk fluoride-applicaties gegeven (ter versteviging van het kindergebit) en een paar kindjes behandeld.
Als beloning kregen ze knuffels, ballonnen , tandenborstels en tandpasta !

foto01 kleinHulpje Patricia haalt de kleuters opfoto02 kleinPatricia wacht met de kindjes en stelt ze gerustfoto03 kleinCharles geeft poetsles
Daarna kwam de Primary , de eerste klassen van de basisschool. Charles heeft goed geholpen met geruststellen. Er was een jongetje dat zijn mond liever niet opendeed.....Charles zei hem, dat als hij zijn mond niet open zou doen hij de volgende keer niet meer met voetballen mee mocht doen..... en dat hielp!!
Alle kinderen gingen uiteindelijk lachend met een big smile de deur uit.

foto04 kleinEven spoelen en hij heeft weer een gaaf gebit foto06 kleinBlij met hun knuffel en mooie tandjesfoto07 kleinBlij met de shawltjes
Het knuffelteam heeft bij de aunties (de vrouwelijke medewerkers die de kinderen verzorgen) shawltjes uitgedeeld.
Wat waren ze blij !!! Het was een ware modeshow!
Verder heeft het team veel geknuffeld met de babietjes!
Buiten was een waar waterballet gaande met teiltjes, de kindjes in een schuimbadje hadden heel veel pret!

foto08 kleinfoto09 kleinfoto9a klein

Hun lunch was van restjes gemaakt; heerlijk fruit en omelet met champignons.

foto10 kleinPrimary kindjefoto05 kleinBinnen wachten vw de regenHet regende na de lunch vanmiddag heel hard, de kids wachtten in Charles Office tot de regen zou ophouden..

Uiteindelijk alle behandelingen gedaan die gepland waren: vullinkjes, kies getrokken en losse etsbrug weer opnieuw vastgemaakt.

 

 

 

 

 

foto11 kleinExtra tandje Morgen is hun laatste dag.....

Aan het einde van de middag begon het wéér heel hard te plensen...maar... na regen kwam weer zonneschijn!


Het was weer een superdag!!

 

foto00 kleinfoto01 kleinVandaag was het team vroeg op voor een nieuwe dag! De dagen vliegen voorbij.
Ze begonnen met het werkoverleg.
Vandaag heeft het team weer veel kinderen kunnen behandelen. In 2 kamers werken vinden ze echt super! Je kunt zoveel doen. In totaal hebben ze al 300 sealingen (!!) gelegd tot nu toe!
Joost en Patricia bouwden weer een prachtige voortand op bij dit jongetje met een halve tand.

foto02 kleinfoto03 klein

Tandarts Joost en tandarts Patricia repareerden zijn voortand weer prachtig!

Charles had voor hen tijdens de koffiepauze samoza's gehaald. Een ugandees gerecht! Super lekker!
Morgen gaan ze verder met de allerkleinsten: de nursery-kids. Dat is altijd een leuke uitdaging daar!

foto04 kleinfoto05 kleinZo nu en dan komen er erg arme kinderen in de praktijk langs.

 

 

Deze meisjes hadden oude vertrapte schoenen en kregen van Sigrid haar schoenen en gympen. Zo’n lief en warm gebaar waar de meisjes zo ongelofelijk blij mee waren!


 

 

foto06 kleinKarin, Janine, Roos en Noor zijn weer van grote waarde geweest bij de baby's. De baby's hebben veel aandacht van ze gekregen en ze hebben geholpen bij het peuteruurtje.

Janine geeft het jongste kindje van NA, de kleine Wilma, de fles

foto07 kleinAl met al was het weer een zinvolle dag op het mooie terrein van Noah's Ark!

foto08 klein

Na sluitingstijd van de praktijk komen er altijd kindjes bedelen om nog wat warme aandacht. Zo ook dit manneke met zijn uniform op de groei 
Na het eten bezocht het team de wekelijkse kerkdienst voor volwassenen, verzorgd door de tieners met muziek en dans. Een kleurrijk en mooi gebeuren, waar volop van genoten werd.

 

In Nederland stond vandaag dit korte bericht in het Voorster Nieuws:

voorster nieuws 2019 03 06

 

foto01 kleinDaar gaan de drie tandartsenfoto02 klein“ En toen was er licht!”
Na een indrukwekkende avond met Piet gisteravond waar hij het team veel over Uganda heeft verteld, was het vanmorgen weer vroeg dag voor de harde werkers !
Ze hadden met Piet besproken dat ze graag een waaier en licht in de tweede spreekkamer Patricias’ en Joost Office” (voorheen Anoucks’ Office) zouden willen en die wens werd snel vervuld!
Er was licht én frisse lucht! Ook in Charles’ Office werd weer hard gewerkt !

foto03 kleintoen was er lichtfoto04 klein...... en lucht. Frisse lucht.foto07klein
foto06 kleinCharles officefoto05 kleinJoost en Patricia’s officefoto08 kleinDe was hangt in de wind

Er werd veel geseald deze ochtend!

foto09 kleinHet knuffelteamOp het thuishonk werd de praktijkwas opgehangen en die wapperde lekker in de frisse lucht. Toen was het tijd voor koffie en cake....! Het was een door hulpje Patricia bereide cake met wel 36 eieren erin... hij was zalig!!!

foto10 kleinDaarna zijn de knuffeldames naar de kleinste kindjes geweest en die hebben ze weer liefdevol vertroeteld!.
De kleine Caroline kreeg haar nieuwe slofjes en was er erg blij mee!
Wat een feest weer om al die schatjes zo vrolijk te zien!

Na een heerlijke lunch ging de praktijk weer open en werd er weer hard gewerkt! De knuffeldames gingen nadat ze in het dorp boodschappen hadden gedaan weer terug naar het “baby huis“ de kleinste babies kregen hun flesjes, de wat grotere werden weer geknuffeld en in de watten gelegd!

Wéér een top dag, een dag mt een gouden randje!

foto11 kleinfoto12 kleinfoto13 kleinfoto14 klein

 

foto03 kleinDe HulpjesVandaag ging het uitgedunde team 1 weer aan de slag na een geslaagd weekend in Jinja!
Ze konden weer uitgerust aan een nieuwe week beginnen!
Vandaag was de eerste werkdag van team 2 tandarts Joost en tandarts Patricia.
Ze zijn gestart in 2 kamers en daar hebben ze de hele dag behandelingen uitgevoerd.

foto01 205vlnr Sigrid, Patricia, Arjen, Joostfoto02 kleinTandartsteam 2 met de hulpjes
foto04 kleinZfoto10 kleine hebben super veel kunnnen doen, voornamelijk bij de primary!

 

Joost is meteen begonnen met 2 moeilijke extracties, dus hij zat er meteen goed in!

 

Verder zijn er vandaag voornamelijk heel veel sealings gelegd.

 

Joost heeft tevens een mooie frontopbouw gemaakt!

 foto06 kleinfoto07 kleinfoto08 kleinEindresultaatfoto05 kleinJoost en Patricia werken aan de frontopbouw

foto11 kleinfoto09 kleinJanine en Karin zijn bij de weekopening van de primary-school geweest. Dat is een mooie, wekelijks terugkerende officiële gebeurtenis.Janine en Charles hebben de poetsinstructies gegeven bij de secondary en hebben samen met Karin tandenborstels en tandpasta’s daar uitgedeeld.

 Verder zijn Janine, Roos, Noor en Karin veel bij de baby's. Daar hebben zij veel liefde gegeven en geknuffeld.

foto12 kleinfoto13 klein

foto14 kleinfoto15 klein

 

foto01 kleinAl bijtijds was onze trouwe chauffeur Jimmy bij Noah's Ark.
Helaas duurde het, door onvoorziene omstandigheden, een lange tijd voordat het team richting Jinja vertrok.

foto05 kleinOnderweg bezochten ze het kleine arme ziekenhuis in het plaatsje Kayunga en deelden daar kleding en speelgoed uit.
Babies en kindertjes werden geknuffeld en op verdrietige gezichten toverden ze een lach! Het was een mooie, waardevolle stop!

 

foto02 kleinfoto03 kleinfoto04 klein
In Jinja (een koloniaals stadje in het oosten van Uganda, waar 1 van de bronnen van de Nijl ontspringt) aangekomen bezocht het team Bugagali Falls, een prachtige stroomversnelling in de Nijl waar van over de hele wereld rafters komen die de stevige golven trotseren.

foto06 kleinfoto07 kleinBugagali Falls

Hiefoto08 kleinGuesthouse Source of the Smilerna reed Jimmy de poort in van het fijne Guesthouse Source of the Smile.
Een mooie oase voor het team om even tot rust te komen na een heftige week.
In het gezellige Jinja is het fijn shoppen en zijn de restaurantjes goed en verzorgd.
Na een lekkere avondmaaltijd in de prachtige tuin van Restaurant ‘All Friends’ gingen langzaam alle luikjes dicht.


foto10 kleinfoto09 kleinOp weg naar de bronnen vd Nijlfoto12 kleinEven aanmeren bij de bronnen van de Nijl

foto13 kleinSigridfoto11 kleinRestaurant LuckNa een goede nacht en ontbijt in de tuin van het fijne Guesthouse bracht Jimmy hen naar de boot op Lake Victoria die hen naar the Source of the Nile bracht.
Opbubbelend water is wat je ziet van de bronnen en de rivier die van daaruit land inwaarts gaat en nog een stuk de Witte Nijl heet.

De honger werd nadien gestild op het mooie terras van restaurant Luck aan het einde van Mainstreet.

Daarna zette Jimmy koers terug naar Mukono naar het kindertehuis Noah’s Ark.

Op de terugweg werd er nog fruit en groente gekocht

foto14 kleinfoto15 klein

 Ze genoten bij Noah's Ark van de kindertjes en een rustige avond.


 

foto00 kleinAl vroeg zaten beide teams aan het ontbijt.
Tandarts Anouck en assistente Mariska stapten om 8 u al in de bus van Noah’s Ark op weg naar Entebbe. Ze werden uitgezwaaid door de hulpjes en de overige teamleden.
foto01 kleinHet 2e team genoot van de Afrikaanse geluiden en geuren in de prachtige tuin van het Airport Guesthouse.

foto02 kleinOm even na 10 u was de wisseling in de tuin van het Airport Guesthouse.

Na een warme begroeting ging team 2 op weg naar de supermarkt en genoten Anouck en Mariska van de heerlijke rust in de tuin van het Airport Guesthouse.

 

foto03 kleinfoto04 kleinfoto05 kleinGenieten in het Airport Guesthouse

Na alle inkopen bij de supermarkt en een korte lunch ging de reis in 2 auto’s verder. Om 4 uur kwamen ze aan op NA, waar nog keihard gewerkt werd door tandarts Arjen, tandarts Kevin, mondhygiëniste Sigrid en de drie hulpjes. Er werden vnl veel jongeren van de secondary behandeld. Hierbij twee staaltjes van vakmanschap: Thomas wiens voortand gebleekt is en een meisje die een voortand miste en een composietbrug kreeg. Beiden kunnen weer breeduit lachen.

foto07 kleinThomas toen hij kwamfoto08 kleinNa 1 behandelingfoto09 kleinKlaar! Met een blije lach!

foto11 kleinMeisje met missende voortandfoto12 kleinWeer blij met haar mooie tand
De koffers werden uitgepakt, het terrein werd verkend, de tandartspraktijk werd bezocht en ze werden voorgesteld aan de 3 hulpjes. Dit alles met een hele horde kindjes achter hen aan die om aandacht bedelden.
Om half 6 was iedereen vrij en was er tijd voor een verfrissend drankje en veel bijpraten, waarna er genoten werd van een verrukkelijke maaltijd in het gezellige huis van NA.

Dit weekend gaat het team op weg naar Jinja! Na een heftige week, niet alleen voor de harde werkers is er even behoefte aan een pas op de plaats. Ze hebben er super veel zin in allemaal en we wensen hen een heerlijk weekend toe

foto13 kleinfoto14 kleinfoto15 kleinHet volledige nieuwe team geniet van het samenzijn

 

Al vroeg begon er voor 11 (plus 3 hulpjes) enthousiaste mensen een nieuwe dag.
Het tandheelkundig team in Uganda heeft weer veel verrichtingen gedaan en het volgende team vertrok om 10.18 uur richting Entebbe-Airport in Uganda.

foto01 kleinfoto02 kleinfoto03 klein

foto2 01 kleinfoto2 02 kleinVanmorgen is het team begonnen met de controle van de kleuters. Eerst een poetsinstructie door Kevin (die de lokale taal spreekt omdat veel kleuters van buiten de poort nog geen Engels spreken en Anouck en daarna in het lokaal van de hoofdleraar de controles.
foto2 03 kleinGing vlot met twee tandartsen, de kinderen kregen gelijk een fluoride behandeling en daarna van Mariska een ballon. Net op tijd klaar voor de pauze van de kleintjes
Sigrid en Arjen hebben aan de stoel gewerkt met hulpje Vanessa
Na de koffiepauze startte Anouck in de 2e behandelkamer met hulpje Charles, Kevin zat in de andere behandelkamer en Mariska was de omloopassistente.

 

foto2 05 kleinfoto2 06 kleinAnouck met hulpje Charlesfoto2 07 kleinKevin met hulpje Patricia

 foto2 04 kleinPauze van de kleutersfoto2 09 kleinEinde van de ochtend bij de kleuters

In de middag begon Arjen aan de stoel met hulpje Charles en deed Sigrid administratie. De rest ging nog drie klassen rond van de basisschool voor instructie en uitdelen van de tandenborstels.
Er zijn veel kinderen behandeld van de secundary. Het was een warme, klamme dag!
Anouck en Mariska hebben hun koffers gepakt, zij zullen morgenochtend rond 8:00 verrekken naar het Airport Guesthouse, waar zij met het nieuwe team zullen afwisselen.

 

karin01 kleinkarin02 kleinVerslag van Karin die met het tandartsteam meegekomen is en hand-en-span-diensten verricht en regelmatig met de babies knuffelt.
Karin vindt het heel bijzonder om in Uganda te zijn.Vandaag is zij weer bij de baby's geweest. Rond 12 uur krijgen ze eten en drinken. De kleine Wilma heeft ze ook geknuffeld en een flesje gegeven. Ze vindt het zo'n mooi meisje!
's Morgens is er ook altijd het peuteruurtje waarin gespeeld en voorgelezen wordt. Vandaag is Karin ook mee geweest met het tandheelkundig team voor de poetsinstructies en controles van de nursery (kleuters). Ze vond het mooi om te zien!

 

 

 

Het 2e team (tandarts Joost, tandarts Patricia en Janine, Roos en Noor)is vanavond goed aangekomen na een rustige vlucht.

t2 09 kleint2 10 kleint2 11 klein

De koffers kwamen allemaal aan, er werd geld gewisseld en alvast een heerlijk verfrissend drankje gedronken.

t2 01 klein t2 02 kleinEn een Ugandese simcard geregeldt2 03 klein

Ze konden zonder controle doorlopen richting uitgang.
En werden door de chauffeur van het Airport Guesthouse opgehaald.
Moe maar voldaan op weg naar het heerlijke Guesthouse

t2 04 kleinDoor naar de uitgang.t2 05 kleinSamen met de chauffeurt2 06 kleinMoe maar voldaan

En dan na zoveel uren reizen zijn ze aangekomen in het heerlijke Airport Guesthouse en genieten daar van een koel drankje.
En dan..... naar bed.

t2 07 kleinAangekomen in Airport Guesthouset2 08 kleinHet bed.

 

Vandaag is het team gestart met het vieren van Karin’s verjaardag. Heel bijzonder voor Karin om haar verjaardag bij Noah’s Ark te vieren. Ze zijn begonnen met het behandelen van de kinderen van de Secondary, klas 1 en 2.
Anouck, Kevin, Sigrid en Charles hebben de poetsinstrukties van de klassen1 t/m 4 voor hun rekening genomen.

foto04 kleinfoto04 kleinfoto05 klein
In de pauze hebben ze heerlijk samen taart gegeten nadat Karin de kaarsjes mocht uitblazen!

foto01 kleinfoto02 kleinfoto07 klein
Tot de lunch is er hard gewerkt aan de behandeling van de pubers van de secundary
Na de lunch was er een technische storing aan de unit: een luchtslang was gesprongen, die door de gouden mannen Jan en Bira binnen een uur gerepareerd was.

foto08 kleinfoto09 klein

foto10 kleinOok de waterkoeling van de unit in kamer 2 is vakkundig hersteld. Ondertussen gingen de controles van de kinderen van P6 buiten gewoon door.

foto11 kleinHulpje Vanessa wordt klaargestoomd met een cursus assisteren om volgende week de tandartsen te kunnen helpen.

foto12 klein's Avonds mocht het team van het kleine huisje (links) naar het grote huis (rechts) overhuizen. Genoeg plaats om de mensen van groep 2 die vrijdag aankomen bij hen te voegen.

 

 

 

foto13 kleinAlle helpenden bij elkaarfoto14 kleinDe hulpjesfoto15 kleinHet tandartsteam

 

Vandaag ging het team de 2de dag in op het terrein van het kindertehuis Noah's Ark! Na een goede nachtrust, waren ze allemaal weer uitgerust voor een nieuwe dag.
De hulpjes Charles, Vanessa en Patricia namen meteen bij aankomst vanochtend de studenten van de secundary mee, zodat het team meteen kon beginnen met de controles.
Buiten en in de tweede kamer voerden zij de controles uit.

anouck buiten kleinControle door Anouck buiten op de verandacontrole anouck 2e kamer kleinControle door Anouck, en Sigrid in de 2e kamerkevin behandelt direct kleinNa controle kan Kevin direct behandelen

afgewisseld klein

Er werd geregeld afgewisseld: hier Dr. Arjen geassisteerd door Mariska aan het werk in de behandelkamer.

ballonkleinpoetsinstructie klein De tweede kamer werkt super en is ideaal voor een linkshandige tandarts Anouck.
Als er iets gezien werd in de mond, mochten de studenten grlijk door naar binnen voor de behandelingen.
Later in de ochtend en middag kwamen de kinderen van de primary voor de controle. Als ze het goed hadden gedaan werden ze beloond met een kleurplaat en een ballon!
De kinderen die niet goed gepoetst hadden, nam Charles mee voor een poetsinstructie en dit deed hij super goed!

blije kinderen0 klein kinderen ophalen kleinPatricia en Vanessa waren van grote waarde voor het ophalen van de kinderen en hielden de kinderen de hand vast voor morele steun!

Kinderen van de Primary wachten op hun beurt
Daar komt een nieuwe groep met patiënten aan, opgehaald door de hulpjes.

arjen werkt rustig door kleinDr.Arjen werkt rustig door ondanks al die belangstellende kinderen.

Al met al heeft het team veel kinderen vandaag gezien!
De studenten van de secondary zijn allemaal gecontroleerd en de kinderen van de primary op 1 klas na ook!

Dus het was een geslaagde dag door deze kanjers, die van hard werken houden.
Ondanks zo nu en dan de stroomuitval!

wachtende kinderen jkleinsamen eten kleinAltijd blije kindjes om je heen die bedelen om aandacht en/of een ballon

En dan moet er nog een maaltijd op tafel komen...

 

stoel belemndende ruimteDe nieuwe stoel en unit in de belendende ruimte met SigridVanmorgen kwan het team aan bij de praktijk waar Kevin hen al stond op te wachten. Ze kregen een warm welkom van hem! Kort daarna kwamen de hulpjes Charles, Patricia & Vanessa met de lijsten van de schoolklassen al in hun hand. Dus ze konden eigenlijk gelijk van start. Arjen is eerst naar de opslag geweest om de stoel voor buiten op te halen, het was immers prachtig weer om buiten te werken.
De drie tandartsen zijn begonnen met controles van de secundairy in maar liefst 3 kamers!
De door St. HUG aangekochte stoel en unit die vorig jaar via de container aankwam is in de belendende ruimte in werking gesteld.
arjen mariska kleinDe stoel op de veranda met Arjen en MariskaanouckkleinBlije patiënt en blije tandarts AnouckEen opklapbare tandartsstoel deed buiten op de veranda dienst.

Het team heeft veel controles gedaan en daar waar kon gelijk een behandeling uitgevoerd.
Veel vullingen, sealants gedaan en tandarts Kevin deed 4 extracties.

De nieuwe unit werkt goed en de autoclaaf die hen vorig jaar door de douane afgepakt werd, staat na een jaar hier op zijn plek en hij doet het! Positief nieuws ook voor het team!

autoclaaf plaatsen klenDe autoclaaf wordt door 4 man sterk aangeslotenautoclaaf staat kleinEn...... hij doet hetsigrid computer kleinSigrid voert alle patientengegevens in

 

De kanjers hebben vandaag 200 kinderen gezien!

 

 

tandartsoverleg kleinTandartsenoverlegkevin kleinKevin, de Ugandese tandarts, aan het werkarjen belangstelling kleinArjen krijgt veel belangstelling voor zijn werk

anouck nieuwestoel kleinAnouck probeert nieuwe stoel en unit uitkarin klein

 

Karin heeft een hele dag mamma-liefde gegeven aan de kinderen en ze zijn nu al gek op haar!

 

 

 

Na een goede vlucht was het voor het team goed toeven op het terras met een koel drankje.

veranda 320pxbij auto 320px
miranda 2 kleinVanochtend reed bijtijds de chauffeur van Noah’s Ark de poort van het Guesthouse binnen. Via de bank (om te pinnen, want je kunt in Nederland geen Ugandese coupures aanvragen), naar de supermarkt waar voor een volle week levensmiddelen worden ingeslagen.
Daarna gaat de reis beginnen. Omdat het weekend is zijn er helaas veel files maar dat geeft de mogelijkheid om in alle rust de bijzondere cultuur en natuur van Uganda op je in te laten werken.

Na de lange rit kwamen ze toch nog bijtijds op Noah’s Ark aan. Een kleine verkenning van de huisjes waar ze gaan verblijven, een bezoekje aan de baby-afdeling en Miranda, de vaste vrijwilliger voor de gehandicapte kinderen gaven een goed 1e beeld van Noah’s Ark. Vervolgens togen ze gevijven naar de tandheelkundige kliniek om de unit en het systeem te checken. De afzuiginstallatie moet nog nader bekeken worden, maar de rest was in orde.
De dames gingen aan de slag met het schoonmaken van de totale praktijk en zo was de 1e dag alweer bijna voorbij.

miranda kleinMiranda met de gehandicapte Mirjamde praktijk kleinSchoonmaken van de praktijk

Team 1 is vertrokken naar het kindertehuis Noah’s Ark voor 2 pittige werkweken.
We wensen ze, namens het bestuur en alle mensen die hen volgen via deze site, een goede, veilige reis en een fijn verblijf!

Er wordt enorm naar hen uitgekeken

het team op schiphol

 Vlnr: Karin, Sigrid, Arjen, Mariska, Anouck

 

Het tandheelkundig team heeft nog een hele goede dag gehad.

foto01 200pxbKindjes ophalenfoto02 200pxbRondwandeling door het bos van NA met gidsfoto03 200pxbDe schatten van hulpjes
foto04 200pxbPatiënt komt binnen zonder fronttandenZe hebben alle benodigde behandelingen af kunnen ronden. Incl meerdere echt moeilijke chirurgische extracties en als klap op de vuurpijl een autologe etsbrug van 12 tot 22 gemaakt met een steeds meer uitvallende apparatuur.
Ergens moet een lek zitten en ze hebben de autologe brug met bijna geen compressie moeten afmaken.
De man kwam binnen met zijn lip voor zijn bovenfront en ging breed grijnzend weg. Juichend:
‘This was magic! Noah’s Arc is magic!

foto06 200pxbVaardige handen van Sabinefoto05 200pxbc.’foto07 200pxb

foto08 200pxbEerste blikfoto09 200pxbfoto10 200pxbDankbaarheid voor deze kundige warme vrouw!

foto11 200pxbWoord van dank van deze patiënt op de Hug-Facebook paginaZe zullen de lijst met vier dingen die gerepareerd moeten worden aan Piet door geven.
Het team gaat met een heel goed gevoel terug naar huis. De hulpjes hebben ze een letter of goed standing gegeven met een geldbedragje om een mooi kado van te kopen.

Wat hebben ze zich kranig geweerd mbt alle technische mankementen, de hoeveelheid moeilijke restauraties er bij de patiënten moest worden verricht en de moeizame opstart van de computer.
Er waren bijna standaard werkdagen van 11 uur en dat is onder de gegeven omstandigheden zwaar en vermoeiend!


Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) bedankt hen voor hun tomeloze inzet, hun enthousiasme en hun liefde voor de kinderen en werkers van het kindertehuis Noah’s Ark!

Goede, veilige reis naar huis!

 

 

 

 

 

foto03 200pxbHet winkeltje op het terrein van Noah's Arkfoto01 200pxbMedisch centrum met de tandarts praktijkVandaag heeft het team weer een loei lange dag van 11 uur achter elkaar gedraaid. Vanavond wordt de voorraad- en to-do-lijst voor de volgende ploeg ingevuld.
De vrouwen draaien mega overuren. Sabine aan de stoel, Ranneke doet de gehele aansturingfoto02 200pxbHet Hill-house waar het team woont en planning en halen en brengen van de kids en communicatie met alle partijen. Jacquelina stuurt de sterilisator en de hulpjes vooral aan en assisteert aan de stoel. Vandaag hebben ze naast het ongelooflijk vele werk uiteindelijk nog de nodige chirurgische extracties gedaan.
foto04 200pxbWie weet gaan ze het morgen allemaal fixen. Charles komt nu zelfs uit zijn klas aan het einde van de dag naar boven gerend om nog even extra te helpen. Hij heeft drie waanzinnig mooie kettingen voor het team geregeld. Ongelooflijk lief!
Hij gaf aan dat hij de drie vrouwen ongelooflijk gaat missen.


foto06 200pxbKapotte voortandfoto07 200pxbMooi gerestaureerd!Zij zullen Noah’s Ark ook heel erg gaan missen. Ondanks de matige koffie, het matige internet, de matige chocola, de matige witte wijn, een kapot toilet, etc maar oh wat zullen ze het missen!

Helemaal kapot, ongelooflijk veel emoties, waanzinnig veel gedaan en ongelooflijk lastige dingen voor elkaar gekregen, maar het gaat goed.

 

 

 

foto05 200pxbfoto08 200pxbWachtende patiëntjesfoto09 200pxbNog meer wachtende patiëntjes

Morgen nog één dag met hopelijk als klapstuk het reconstrueren van het auto ongeluk.......
Wordt vervolgd.

 

foto01 200pxbWeer een autologe etsbrug gemaakt:foto02 200pxbVandaag heeft het team een hele lange dag gehad. De nursery (kleuterschool) is op twee patiënten na helemaal klaar.
De door Kevin geindiceerde glasionomeer techniek is bij een patiëntje toegepast. De headteacher mrs Harriet is een topper. Zij heeft alles meegedaan. Deze keer waren er een aantal ouders bij de behandeling aanwezig. Deze mensen waren behoorlijk gemotiveerd. Aan hen heeft het team uitgebreide poetsinstructie en voedingsadviezen gegeven. Zij hebben hen verteld dat ze dit door moeten vertellen. Al pratend met Harriet zijn zij samen op het idee gekomen dat de bron van de caries (aantasting) bij de kids aangepakt moet worden door de ouders op te voeden. Daarom stelde het team voor een bijeenkomst te organiseren voor ouders voor het onderwijzen van de poetsinstructie en voedingsadviezen. Wellicht kan de volgende groep dit oppakken?
De secundary is ook op een paar patiënten na klaar en de primary school begint ook op te schieten.

foto05 265pxhPrimaryfoto03 265Voetballenfoto04 265pxhPrimary 5foto06 265pxhLief

foto07 200pxbTrotse en blije leerlingenfoto08 200pxbPoetsen als de tandarts in zicht is!Sabine is vandaag naar de primary gelopen en heeft met de kids gevoetbald en de klassen bekeken.
De kids consumeren volgens haar behoorlijk veel frisdrank, gesuikerde ijsjes en limonade.
Gelukkig kon ze vaststellen dat ze wel een tandenborstel hebben en een aantal kinderen begonnen zeer enthousiast te poetsen toen ze de tandarts zagen.


Sabine stelt voor: Misschien handig om continue iemand in een wit pakkie rond te laten lopen????

 foto09

 

foto03 200pxbDe jongen met een nieuw mooi frontfoto04 200pxbTrots op de tandartsVandaag heeft het team weer heel veel gedaan. De Primary-school was wel een uitdaging om te gaan doen, omdat veel ouders geen toestemming hadden gegeven. Jacquelina en Ranneke communiceren steeds met headteacher Annet en zij heeft nu gelukkig gezegd dat zij de verantwoordelijkheid neemt tav de ouders: zij heeft besloten dat alle kids behandeld moeten worden.
Vandaag heeft tandarts Sabine bij John een ‘ectosteme hoektand’ (een hoge hoektand) die ze vorige week getrokken hebben omdat hij doodongelukkig was door die “duivelse tand”, weer autoloog terug geplaatst in verkleinde vorm. Vervolgens is zijn front cosmetisch bijgeslepen en er een prettig ogende smile-line van gemaakt. Kan de man weer “smilen to the ladies’!???? Wat een ongelooflijk snelle orthodontie in een half uur!! Top tandarts die Sabine!

Hoofd van de bewaking Frank kwam mfoto02 200pxbHard doorwerkenet kiespijn. Sabine zegt hem dat hij plaats kan nemen in de stoel, gaat de man met een grote zwaai van zijn been over de stoel heen, precies andersom op de behandelstoel tegenover haar zitten. Op dat moment moest ze haar gezicht in de plooi zien te houden en heeft ze de man maar eens rustig laten vertellen wat er aan scheelde. Vervolgens heeft ze met een nog steeds serieus hoofd hem verteld waar zijn hoofd moest komen te liggen, daarna heeft ze de man netjes van zijn kiespijn af geholpen! Toen hij weg was hebben ze met hun 3-tjes mega de slappelach gehad. Briljant!
Helaas geen foto’s hiervan.

Tijdens het werken gaat de stroom er meerdere malen op en af, zijn ze inmiddels al helemaal op in gesteld: ze schakelen gewoon automatisch over op de “A-way” (African way).
Komt de stroom dan weer terug dan gaan ze weer door waar ze gebleven waren.
Op een gegeven moment hadden ze een storing op de micromotor, losgeschoten luchtslang, eerst provisorisch gerepareerd met ducktape, vervolgens Erick de electricien (intern opgeleide elektricien) geregeld, maar ja die komt natuurlijk net als ze zitten te behandelen. Nadat ze vroegen of hij om 13.15 uur terug kon komen, kwam hij niet opdagen ????. Toen zijn ze toch maar gaan lunchen. Om 14.00 uur begint alles weer. En wie zit daar..... Erick. Dan laat je de man toch maar sleutelen en zijn ze gewoon op de A-way begonnen te behandelen! Zie: foto van vrouw in mooie Oegandese outfit en sleutelende Erick!

foto01 200pxbErick klust er lustig op losToen was Erick klaar met de unit en omdat hij er dan toch is, vroegen ze hem of hij ook nog even alle kapotte stopcontacten kon repareren. Dat gaat dan gewoon tussen de bedrijven door. Dan vliegen er, al behandelend, gewoon een paar stoppen uit..... waarop het team automatisch overgaat op de A-way, en even later schakelen ze vol automatisch over op waar ze gebleven waren.

foto05 200pxbBij NA is het iedere dag wasdagMorgen gaan ze de nursery, secundaire en een aantal leerlingen van de primary afbehandelen.

Dit verslag werd door Sabine in het donker getypt met stjirpende krekels en een oehoëende uil; heel bijzonder!

 

foto01 200pxbfoto04 200pxbVandaag is het team begonnen met de behandeling van de nursery-kids . De helft van de kids is nu behandeld in samenwerking met headteacher Harriet. Een toppertje want dit is het aller lastigste.
's Middags de Seniors leerlingen behandeld en een paar teachers en een guard.
De seniors gaan heel goed: morgen misschien klaar.

Morgen gaan ze ook met de Primary beginnen. Ze moeten daar echter toestemming voor hebben van de kinderen die nog ouders hebben en dat is een hele grote uitdaging. Hopelijk heeft headteacher Annet morgen het meeste voor elkaar.

foto02 200pxbfoto06 200pxbTips voor volgende groepen: van te voren toestemming aan de ouders vragen voordat het team er is. En voor de teachers een lezing verzorgen in de avonduren om ze poetsinstructie te geven en voedingsadviezen, die zij weer door kunnen geven aan de kids en eventueel een avond voor de ouders.

 

 

 

 

 foto03 200pxbfoto05 200pxb

 

foto01 200pxbfoto03 200pxbHet tandheelkundig team heeft een heerlijk weekend in het leuke koloniale stadje Jinja gehad.
De bronnen van de Nijl zijn bezocht, ze hebben geshopt in Mainstreet en heerlijk gegeten in 1 van de goede restaurants van Jinja. Kortom: ze zijn goed uitgerust en klaar voor hun 2e en laatste werkweek in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah’s Ark.

foto02 200pxbfoto04 200pxb

foto02 100pxbVanochtend is de oprichter en voorzitter van het kindertehuis Noah’s Ark (en pappa van allllllllle kinderen) Piet Buitendijk uitgebreid behandeld als eerste patiënt. Het keiharde voorwerk heeft z’n vruchten afgeleverd.
De computer is volledig bijgewerkt en draait op volle toeren.
Het team is nu begonnen met alle tandheelkundige behandelingen weg te werken. Tevens moesten er nog wat laatste controles gedaan worden en vanmiddag stond in het teken van voorbereiden op de volgende week.
Een jonge knul met een volledig trauma door een auto-ongeluk, heeft Sabine de tanden van opgebouwd. Volgende week gaat zij zijn missende boventanden restaureren met een autologe etsbrug.
foto01 400pxbIn wit vlnr Sabine, Ranneke, Jacquelina en KevinZe hebben tevens meerdere stafleden van hun kiespijn af geholpen.

Hoera de apparatuur werkt nu al twee dagen als een zonnetje!!

Het reparatiewerk tussen alle bedrijven door heeft zijn vruchten afgeworpen. De secondairy controles van S 4 konden ze vandaag ook nog doen en dan is alles klaar met het voorwerk en kan er vlgd week verder gegaan worden met alle restauraties die in de tandartskamer gedaan worden. Het werk van Kevin zit er op.
Ranneke doet vanaf nu alle computerwerk en invoer.

Vanaf vanavond een weekend lang uitrusten in Jinja! Dik verdiend!
Geniet ervan KANJERS!

 

foto01 keving jongetje 200pxbBijna één uur s nachts kwam het verslag door van de harde werkers van het tandheelkundig team.
Het gehele computer systeem is gecleaned en alles erin gezet. Alle dubbele leerlingen verwijderd en alle fouten er zoveel mogelijk uit gehaald. Alles gedigitaliseerd en ze kunnen nu de agenda gaan gebruiken.
De apparatuur heeft het de hele dag redelijk goed gedaan. Compressor kon het met moeite bijhouden, maar ze zijn heel lief voor hem. Buiten op de veranda zijn alle laatste controles gedaan en ze gaan nu over op de behandelingen en misschien (als de leerlingen even vrij zijn van hun examens) nog S4 doen. De nursery is gecheckt door Kevin en Jacquelina en morgen gaan zij daar de poetslessen doen. Ranneke heeft de individuele poetsinstrukties van P1 gedaan. Dit was mondhygienetechnisch een drama. Maar na vandaag hoopt het team dat dit heel erg zal verbeteren.

foto02 keving jongetje 200pxbfoto03 200pxbfoto04 200pxb

Alles staat nu op de rit en nu alle hulpen digitaal gaan leren werken. Weer een uitdaging. De klok van de autoclaaf is stuk en daardoor blijft deze constant aan. Een zorg ivm het in de fik gaan als hij vergeten wordt.....

 foto05

Nu gaan ze lekker en zeer verdiend slapen!
Nog 1 dagje met de hulp van Kevin erbij, dan genieten van een welkom vrij weekend!

 

tandarts en hulp 200pxbVandaag hebben tandarts Sabine en assistente Jacquelina met de hulp van tandarts Kevin en de hulpjes de klassen P6 t/m p3 tandheelkundig gecontroleerd.
Ook hieruit volgden een hoop behandelingen, waardoor de dag omvloog.
Daarna hebben ze met elkaar alles op orde gebracht, schoongemaakt en aangevuld.
Ondertussen wist Christian, de computerdeskundige, het computerprogramma te installeren en op te starten. Sabine heeft nog tot laat de (achterstallige) administratie ingevoerd.
Vandaag moest de technische man Bira 2x komen ivm niet functioneren van de Ranneke 200pxbRanneke bij vetrek op Schipholcompressor en er was aan de stoel een tube kapot.
Al met al een betere dag dan gisteren wat betreft technische mankementen.

Het team verheugt zich op de komst van tandarts-assistente Ranneke Kuipers, die vandaag vertrok vanuit Nederland.

 

aankomst 200pxbUpdate:

Ranneke is om 22 uur veilig geland op Ugandese bodem en werd verwelkomd door Vincent en Bira ( de chauffeur van Noah’s Ark).
We wensen Ranneke een goede tijd in Uganda toe!

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze dag kenmerkte zich met chaos, maar met een redelijk goede afloop. Het is een behoorlijke zoekpartij om uit te vinden hoe alles werkt, hoe de Ugandese cultuur is, hoe je met de Ugandese mannen om moet gaan die leiding krijgen van, in dit geval, een vrouw (dat is een behoorlijke uitdaging).

foto02 200pxbGrote slang in de stoel wordt met duktape omwikkeldEerst heeft Sabine buiten de unit opgesteld en de tandsteenmachine weer aan de praat gekregen. Een verlengsnoer ergens geregeld en de afzuigmachine, die stuk was gerepareerd en werkend gekregen (deze was hopeloos vervuild), aan het einde van de dag helemaal schoongemaakt.

foto03 sabione 200pxbSabine controleert en repareertEn toen ze wilden starten met de behandelingen hadden ze een luchtlek in de stoel. Kapotte leiding. De boel opengeschroefd en diagnose gesteld en ergens een slangetje gevonden en samen met Kevin, die dit nog nooit gedaan had, gerepareerd.

De tandartsen zijn nu dentalmonteurs geworden!

De hele ochtend is er door hen buiten gewerkt en heel veel controles gedaan en poetsinstructies. Dat is een lastige, want een Ugandees kind zal altijd zeggen, “I have cleaned very well” en dan kijk je ze in de mond en de plak straalt je vervolgens tegemoet. Dat is een cultuurverschil: in Nederland vinden we: schoon is schoon en in Uganda geldt: geen gaatjes en toch plak, weldone! Nu is Sabine gelukkig eigenwijs en probeert de kinderen toch echt goed aan het poetsen te krijgen. Dat is een uitdaging: leer een Ugandese puber poetsen en je vindt alle verpakkingen overal terug. Leermoment: geen verpakking geven, want anders kan je de hele campus schoonmaken. Dat moeten ze echt nog leren.

Middagprogramma werd opgestart, helaas maar waar, stoel weer helemaal stuk, grote inwendige luchtslang lek.

Chaos: how to solve this one? Overschakelen met het gehele team op plan twee en dat is een uitdaging. Krijg het maar weer op de rit met een niet getraind team!!

Controles doorknallen! Nou dat hebben ze gedaan! Voor de hulpjes onmogelijk dus Sabine is heel streng geweest en heeft ze heel streng aangestuurd en uitleg gegeven. Gelukkig was daar ook Jacquelina die van onschatbare waarde is. Zie al deze chaos maar eens te handelen als right hand! foto01 200pxbKevin repareert ‘s-ochtends het gebit van een puberChapeau! Kevin, de Ugandese tandarts, raakte ook langzaam aan wat oververhit, al zie je dat niet aan zijn donkere gezicht, maar ook hij wist mee te gaan in het switchen. Grote groepen pubers naar de tandarts krijgen en in het gareel krijgen is dan echt lastig. Maar het is toch gelukt. Daar kwam nog bij dat het computersysteem geupdate moet worden en dat is de achillespees voor de tandarts. Sabine weet niets van computers, dus ze heeft er iemand erbij weten te krijgen en hij heeft uitleg gegeven. Uitbesteed en gauw weer aan het werk. Man klaar en ra ra ra: computer werkt nu nog minder!

foto04 veranda 200pxbEven met een kindje op de veranda van het huisHopelijk morgen een betere dag voor dit dappere team!

Uiteindelijk aan het einde van de dag, de hulpjes waanzinnig gecomplimenteerd omdat ze zo hun best hebben gedaan! Patricia heeft heel goed geholpen om de administratie uit te pluizen en Birra de techneut heeft de stoel totaal gedemonteerd en veel slangen vervangen nadat hij de opdracht had gekregen om slangmateriaal mee te nemen. En....... nu werkt hij weer als een zonnetje.


Eind goed al goed!!

 

 

 

Vanaf 7.20 uur vanmorgen tot 18.00 uur is het team bezig geweest. Gelukkig kwam tandarts Kevin hen ondersteunen. De klassen 1 en 2 van de secondary-school zijn gecontroleerd. Vanwege de examens die deze week plaatsvinden zijn ze met de secondairy-school kinderen begonnen. Heel veel behandelingen komen uit de controles voort.
In alle primary klassen is de poets instructie gedaan.

behandeling leerling 200pxbBehandeling 2nd school-leerlingpoetsinstructie kevin 200pxbPoetsinstruktie door tandarts Kevincontrole op veranda 200pxbOp de veranda werden de controles gedaan

uitleg bij bord 200pxbschoolklas 200pxbtandarts 200pxb

controle op veranda 2 200pxbDe techniker Mr. Johnson heeft de totale tandartsunit intussen schoongemaakt.
Unit was totaal dichtgekit. Alle toevoer leidingen zijn opengeschroefd en schoongemaakt. De intraorale camera staat op chinees ingesteld, het team gaat op zoek naar een handige chinees.
Afzuiging werkt weer, ultrasoon ook, watervulling van spitoon werkt weer, rondspoeling nog niet. Er is een nieuwe fles nodig voor de unit en misschien nog een reserve fles. Waar kunnen ze die krijgen? Alle kasten zijn heel grondig uitgesopt, oude materialen zijn aan tandarts Kevin meegegeven en alle eerst op te maken spullen vooraan gezet. Er zijn nog drie actuele staaf(composiet)lampen.

De hele kamer hebben ze gedesinfecteerd, nu de vloer nog blinkend schoon zien te krijgen.Wat een kanjers!

 

Het team had even wifi voor dit bericht. Vanmorgen vroeg zijn ze begonnen met het schoonmaken van de praktijk. Tussendoor kennis gemaakt met Piet Buitendijk (de oprichter en grote baas van Noah’s Ark) . Hele dag verder alles gereorganiseerd en schoongemaakt lade voor lade kastje voor kastje. Alle meegebrachte spullen kregen hun plekje.
Hulpje Charles heeft enorm geholpen, wat een topper! !!. Ze hopen om een uur of 8 klaar te zijn maar geen zekerheid. Technische man was net gearriveerd, hopelijk krijgt hij alles wat defect is aan de praat.
Voor het avondeten was nog geen tijd......!

 

Om 10 u reed de chauffeur van het kindertehuis Noah’s Ark de poort van het Guesthouse in. Sabine en Jacquelina hadden een goede nacht gehad en genoten van het heerlijke ontbijt.
Na het geld wisselen werd de supermarkt aangedaan voor de proviand van de komende weken.
Helaas wachtte hen daarna een grote file tot aan Mukono aan toe.
Rond 15 uur reden ze daarom pas de poort in van het kindertehuis.
Snel aan de slag want er stonden al patiënten te wachten.
Er waren meteen wat tegenslagen: de licentie van het computerprogramma was verlopen en de tandheelkundige unit was niet gereviseerd.
Met de nodige improvisatie hebben ze toch 3 patiënten behandeld.

2018 10 13 01 200pxb2018 10 13 02 200pxb2018 10 13 03 200pxb

Een lekkere maaltijd en een rustige avond waren de fijne verdiensten na deze zware dag!

 

vertrek schiphol 200pxbaankomst entebbe 200pxbSabine en Jacquelina hebben een goede vlucht gehad en komen met al hun spullen goed door de douane heen.
Alras genieten ze in het Airport Guesthouse van een verse passionfruit-juice.
We wensen ze een goede nacht en hopen dat ze genieten van het wakker worden met de geuren en geluiden van Afrika!a

 

 

 

Sabine Scheffer 250pxhTandarts Sabine Scheffer

Sabine Scheffer is tandarts-implantoloog in Epe waar zij een eigen praktijk heeft. Verder implanteert zij op vrijdagen bij collega Arjen Gelders in Twello en in Maarn bij tandarts Plaisier.

Sabine Scheffer zal vergezeld gaan worden door Jacquelina Schuyt met wie zij in 2015 voor het project “Epe fietst voor water” een tocht van 750 km in 9 dagen door Kenia gefietst heeft. Daar is de interesse voor tandheelkundige projecten in Afrika ontstaan. In 2017 is zij samen met Jacquelina Schuyt en Ranneke Kuiper met Stichting Tandheelkunde Kenia mee gegaan en daar hebben zij in 1,5 week in een groep +/- 1000 kinderen/mensen tandheelkundig gesaneerd. In 2017 zijn ze weer met elkaar naar Kenia gegaan en hebben daar wederom een basisschool en vele passanten gesaneerd. En nu is het tijd om een land op te schuiven en daarom is Uganda aan de beurt. Zij hebben heel veel zin om in het kindertehuis met hun voormalige Kenia ervaring, aan de slag te gaan.

 

 

 

Jacquelina Schuyt 250pxhTandartsassistente Jacquelina Schuyt-Huigen

Mijn naam is Jacquelina Schuyt-Huigen. Ik ben 57 jaar, getrouwd en moeder van 2 zonen.
Een aantal jaar heb ik in het toerisme gewerkt voor Arke Reizen en een Frans hotel concern.
Daarna als office manager bij Booz Allan & Hamilton in Wassenaar en als directiesecretaresse bij Heineken in Amsterdam. Reizen en andere culturen zijn mijn passie, daarom ben ik gaan werken voor KLM en heb 15 jaar als purser intercontinentaal gevlogen. Daarnaast heb ik 6 jaar oncologische kinderkampen begeleid en de afgelopen 2 jaar als assistente voor stichting tandheelkunde Kenia gewerkt op scholen in Kenia. Afrika is voor mij een bijzonder continent de mensen de geuren de kleuren. Ik zie er enorm naar uit om dit jaar in oktober met een groep vrijwilligers in het kindertehuis Noah’s Ark te werken om zodoende de kinderen te helpen en een steentje bij te dragen aan het prachtige werk van dit kindertehuis en stichting Help UGanda (HUG). Werk dat zo hard nodig is.

 

 

 

Ranneke Kuiper 250pxbTandartsassistente Ranneke Kuiper

Mijn naam is Ranneke Kuiper. Samen met Sabine en Jacqueline heb ik een aantal keer in Afrika gewerkt als vrijwilliger in een tandheelkundig project. Dit zijn enorm mooie ervaringen. Het is hard werken maar het voelt als een cadeautje om in een team zoveel tandheelkundige hulp te verstrekken aan mensen die het zo hard nodig hebben.
Ook dit jaar gaan we weer met veel enthousiasme meehelpen om de doelstelling van Stichting Help Uganda (HUG) te verwezenlijken.

berthelle kleinBerthelle Passchier, tandarts

In 2013 reisde ze samen met assistente Nettie naar het kindertehuis Noah’s Ark om de kasten in de tandartskamer te voorzien van instrumentarium en materialen. Alle kinderen en personeel aldaar werden tandheelkundig gecontroleerd en zonodig behandeld. Tevens werd er poetsinstruktie gegeven in iedere klas. Het was de eerste ervaring in Uganda, nadat zij in de jaren ervoor 6 keer in Kenia heeft gewerkt als tandarts-vrijwilliger en in 2018 in Nicaragua.

Na 2014 en 2017 is het in september de 4e keer dat ze met een mooi team 2 weken aan de slag gaat.

Berthelle zegt: “Het is prachtig om op een bijzondere plek te werken elders in de wereld en samen met assistenten, leerkrachten in korte tijd zoveel mogelijk pijn te kunnen verhelpen en samen te werken om monden gezond te maken.”

De voldoening kennen zij: blije kinderen, gezonde monden en weten, dat er in Noah’s Ark regelmatig tandheelkundige hulp is en blijvend aan de motivatie wordt gewerkt!

Na 30 jaar algemene tandheelkunde is Berthelle nu werkzaam bij CBT Zuid-Holland in Noordwijk en Leiderdorp. De meest patiënten hebben een verstandelijke beperking, diversiteit is er ook met dementie, fysieke handicaps, angst, etc.

Zij vindt:”Elk mens is uniek en het is zo mooi om zoveel kinderen en volwassenen te mogen ontmoeten en met een geweldig team een bijdrage te mogen leveren aan wel-zijn!”

 

 

2019 10 Laura Zweers tandartsLaura Zweers, tandarts

Laura is een jonge, enthousiaste tandarts en werkt momenteel in Amsterdam.

Na vele reizen en verschillende vormen van vrijwilligerswerk gaat zij komende herfst voor het eerst als tandarts naar Uganda. Zij hoopt er veel te leren en te ervaren hoe het is om tandheelkundige zorg te verlenen aan de kinderen en het personeel in het kindertehuis Noah’s Ark!

 

 

 

2019 10 Yolanda Olijve tandartsassistenteYolanda Olijve, tandartsassistente

Yolanda woont met haar 15-jarige zoon in de hoofdstad van Drenthe: Assen.
Zij werkt sinds 10 jaar bij Dental Clinics in Rolde als tandartsassistente.
Het is voor haar de eerste keer dat ze met een tandheelkundig team mee gaat naar Uganda.
Haar collega Marianne Dikkers kwam geregeld na een uitzending terug met enthousiaste verhalen en Yolanda werd aangestoken met het ‘Uganda-virus’.
Zij verheugt zich dat zij hulp kan bieden aan onze arme medemens samen met dit enthousiaste team.

 

 

2019 10 Marianne Dikkers tandartsassistenteMarianne Dikkers, tandartsassistente

Marianne is 54 jaar en woont met haar echtgenoot en zoons in Borger.
Zij werkt al geruime tijd bij Dental Clinics in Rolde.
In 2013 is Marianne voor de eerste keer door stichting Help UGanda (HUG) uitgezonden naar het kindertehuis Noah’s Ark in Mukono, Uganda.
De oprichters Piet en Pita, de kinderen en het personeel hebben een speciaal plekje in haar hart, waardoor zij voor de 6e keer zal afreizen naar Uganda.
Marianne heeft er weer veel zin om de vele patiënten weer een BIG SMILE te mogen bezorgen

 

 

2019 10 Jan de VreugdJan de Vreugd, rechterhand/secretaris van het tandheelkundig team

Jan is de echtgenoot van tandarts Berthelle Passchier.
Samen woonachtig in Noordwijk.
Al ruim 30 jaar is Jan organisatie-adviseur, procesbegeleider en docent ethiek.
Samen met Berthelle is hij vorig jaar op missie geweest in Nicaragua en mocht daar het tandheelkundig team administratief en logistiek ondersteunen.
De weeshuiskinderen noemden hem daardoor ‘El Secretario’.
Ook in Uganda hoopt Jan zich op dit vlak nuttig te kunnen maken en met plezier binnen het team en met de kinderen een fijne tijd te hebben!

 

En dan kom je thuis en krijg je zó’n warm welkom:

2018 03 13

 

Wat is er leuker om zo’n intensieve werkweek af te sluiten met een prachtige safari? Uganda biedt de big five (en zoveel meer) en zoveel natuurschoon!

2018 03 11 rondrit

 

09 naar de praktijkVoor de laatste keer op weg naar de praktijk

02 Arjen zet de laatste puntjes op de i 200pxbArjen zet de laatste puntjes op de i 01 200pxbDe dagopeningVandaag is het team wel getrakteerd op de dagopening van de lagere school en ze hebben genoten van de zingende en dansende kinderen.

Daarna hebben ze alle controles en behandelingen gedaan.
De administratie voor het volgende team is volledig op orde. De voorraadlijst is up-to-date en alle behandelingen zijn ingevoerd.

03 Laatste kies trekken op de veranda 200pxbLaatste kies trekken op de verandaIn de middag is geprobeerd de 10 jongeren uit Senior 6 die al 2x de tandarts-controle hadden geweigerd alsnog te overtuigen. Arjen is nu zelf naar hen toe gelopen, maar het leverde helaas geen stoere bereidwillige houding op. Hopelijk krijgen ze in de komende maanden geen pijn!

04 mama blijgemaakt met babykleertjes 200pxbDe nieuwe mamma met babykleertjes blij maken!Vandaag was er een bevalling in de belendende kliniek en mocht het team de nieuwe wereldburger bewonderen.
De 2e helft van de middag is gebruikt met het schoon achterlaten van de praktijkruimte.
05 arjan met armband 200pxbArjan met de mooie stoere armband

Om 5 uur ging de deur dan toch echt op slot. Er werd afscheid genomen van de hulpjes; er waren kadootjes over en weer; Charles had ook voor tandarts Arjen een stoere mannenarmband van olifantenhaar.

10 in het hillhouse 200pxb11 arjen met wat kleintjes 200pxbTerug in hun heerlijke Hill House op het terrein van Noah’s Ark was er nog een frisdrankje en chips, met de hulpjes en wat andere kinderen, tevens een spelletje en warme aandacht.

Nog 1x een heerlijke maaltijd en daarna het afscheid op het terras van en met Piet en Pita.
En dan: Koffers pakken!

06 groepsfoto 200pxb08 groepsfoto 2 200pxb

07 balonnen 200pxbDag Noah’s Ark, dag kinderen, dag iedereen die hen het vertrouwen en het plezier gaf in deze geweldige uitdaging om hun beroep in deze prachtige omgeving uit te voeren.

Dank geweldig team! Jullie hebben het fantastisch gedaan. We zijn zó trots op jullie!

Kom dinsdagochtend weer veilig thuis!
Big hug van alle HUGgers!

 

 

 

03 Aap op het dak van de praktijkAap op het dak van de praktijkElke ochtend als het team in de praktijk is horen ze vlak daarna kinderen zingen. Dat is de dagopening van de basisschool. Daarom stonden ze vanochtend om 8.00 uur op het terrein van de basisschool.
Ze hebben gewacht en gewacht, maar het was wel erg rustig. Uiteindelijk kwamen Patricia en Shilla langs om hen te vertellen dat het nationale vrouwendag is en dat daarom alle scholieren vandaag vrij zijn. Geen dagopening dus!


01 Klaslokaal middelbare school 200pxbKlaslokaal middelbare school Dan maar terug naar de praktijk. Genoeg stafleden die van deze dag gebruik wilden maken om zich te laten controleren en behandelen.
Ook kwamen er zelfs nog een aantal nieuwe scholieren van de 5e klas langs om zich te laten behandelen op deze vrije dag!

04 De kleuterschoolKleuterschoollagere school 200pxbLagere school02 Middelbare schoolMiddelbare school
Tussen de middag hadden ze van Charles prachtige zelfgemaakte kettingen gekregen om het team te bedanken. Hij vertelde dat er ‘s middags een voetbalwedstrijd zou zijn waarbij hij waarschijnlijk de scheidsrechter zou zijn! Het team wilde er natuurlijk alles aan doen om dat te kunnen zien. Gelukkig liet het programma het ‘s middags toe om in shifts te werken. Daarom konden ze om de beurt even bij de wedstrijd zijn. Dat was erg leuk om te zien, want het was op het terrein van de middelbare scholieren en hierdoor kon het team ook zien hoe de kinderen wonen.
De wedstrijd werd even gestaakt om een traktor over te laten steken

05 Tractor tijdens de wedstrijd 200pxbTractor tijdens de wedstrijd06 De wedstrijdDe wedstrijd07 vrouwen en manVrouwen en man uit de praktijk
De vrouwen en man op deze foto woonden tijdelijk onder het zelfde dak van de praktijkruimte toen het team vorige week kwam. Om hun te bedanken dat ze de afgelopen twee weken hun ruimte met hen wilden delen, hebben ze hen kleertjes en knuffels gegeven. Ook de koekjes die het team daarna uitdeelde vielen in de smaak. Er volgde al snel een gezamenlijke vreugdedans.

10 Belangstelling bij het raam van de praktijkBelangstelling bij het raam van de praktijk08 Altijd blije kinderen als ze warme aandacht krijgenAltijd blije kinderen als ze warme aandacht krijgen09 Mooie schone tandjesMooie schone tandjes
Morgen alweer de laatste dag!    Wat is de tijd snel gegaan!

 

 

01 thomas 200pzbThomasVanochtend had het team net mooi de kamer in gereedheid gebracht toen Thomas op de deur van de praktijk klopte. Thomas is een jongen die door het sloppenwijkproject in Busaana een half jaar geleden was gezien. Hij had een verkleurde voortand en met de middelen die de tandartspraktijk van Noah’s Ark heeft, kunnen ze zijn voortand bleken zodat hij weer dezelfde kleur krijgt als de rest.
Thomas had ook een vriend meegenomen met een flink stuk van een voortand af. Dus deze konden ze ook direct repareren.

02 Mariska maakt tijd om te troosten 200pzbMariska maakt tijd om te troostenNet toen ze hiermee klaar waren kwamen een aantal 4e klassers aan voor controle en behandeling. Zodoende waren de behandelkamer en de stoel op de veranda weer druk bezet.
De 4e klassers zijn nu ook allemaal behandeld. Alleen de 5e en 6e klassers moeten nu nog behandeld worden. Die zijn morgen aan de beurt!

In de middag was het de beurt aan de stafleden. Stafleden met pijn werden eerst buiten op de veranda gezien en eventueel verdoofd. Daarna konden ze naar binnen voor de verdere behandeling. Het team raakt, onder deze zo andere omstandigheden dan thuis in Nederland, ook hier goed op elkaar ingespeeld!03 stafleden 200pzbStafleden in behandeling04 Ook tandsteen werd er verwijderd 200pzb Ook tandsteen werd er verwijderd 05 In de gang werd er gecontroleerd en verdoofd 200pzbIn de gang werd er gecontroleerd en verdoofd

Het goot van de regen dus er is weer voldoende water voorradig!

06 De tandartspraktijk links aan de buitenkant 200pzbDe tandartspraktijk links aan de buitenkant 07 brommertaxi 200pzbDe brommertaxi08 Mariska deelt ballonnen uit wat een feest 200pzbMariska deelt ballonnen uit wat een feest
Na schooltijd worden sommige kinderen uit de village opgehaald door de boda-boda (brommertaxi)

09 Koeien lopen op het terrein van NA los 200pzbKoeien lopen op het terrein van NA los10 feest 200pzbHet feestHet team had gehoord dat er in de avond een kerkdienst zou zijn. Ze konden het natuurlijk niet laten daar een kijken te nemen. Wat een zang en dans! Na een welkomstwoord door een dominee (?) kwam de band het podium op en ging het los! Iedereen stond op en danste, klapte en zong mee met de band.

 

 

 

 

 

We zijn voornemens een tweede tandartskamer in te richten naast de bestaande tandartskamer op het terrein van het kindertehuis Noah’s Ark. Ieder half jaar wordt er door ons een team tandartsen uitgezonden, die de kinderen en scholieren én het personeel tandheelkundig saneren.
We hebben vandaag onze aankopen via de fa. DHIN laten afleveren op de plek waar de container geladen wordt voor Noah’s Ark. Wanneer deze aankomt is zeer onzeker; het hangt volledig af hoe lang hij over de reis doet en hoe snel de douane straks in Uganda werkt.
We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

 

01 200pxb02 200pxb03 200pxb

04 200pxb05 200pxb06 200pxb

07 200pxb08 200pxb09 200pxb

10 200pxb

 

De samenwerking tussen de hulpjes en het team verloopt heerlijk. Gisteren kwam Patricia (zij is de enige van de hulpjes die op het terrein woont) weer langs voor een spelletje in de avond. Vanochtend is het tandheelkundig team weer verder gegaan waar ze gisteren waren gebleven. Dat wil zeggen dat ze verder zijn gegaan met de behandelingen van de middelbare scholieren. Vandaag hebben ze de 3e klassers en een gedeelte van de 4e klassers behandeld. Daarnaast hadden ook weer een aantal juffrouwen, meesters en aunties (alle vrouwelijke personeelsleden worden bij Noah’s Ark ‘Aunty’ genoemd) de tandheelkundige praktijk gevonden voor controle en eventuele behandeling.

01 200pxb02 Anouck en Mariska 200pxbAnouck en Mariska03 Sigrid mondhygieniste 200pxbSigrid behandelt een middelbare scholier

04 Mariska behandelt op de veranda 200pxbMariska behandelt op de veranda05 Arjen behandelt een middelbare school student 200pxbArjen behandelt een middelbare school student


Na werktijd besloot het team een rondje over het terrein te lopen. Direct werden ze gezellig vergezeld door een aantal kinderen die hen maar wat graag wilden rondleiden naar hun kamer, de eetzaal, de kerk, de farm en nog een aantal plekken.

06 200pxb07 200pxb08 200pxb

09 200pxb11 De wasserette 200pxb12 Caroline 200pxbCaroline
Vannacht om 3 uur werd de kinderschare bij Noah’s Ark uitgebreid met een babymeisje dat te vondeling was gelegd. Ze hebben haar Caroline genoemd, gewassen, schone kleertjes en een lekker flesje babyvoeding gegeven. De grootste gift was troost en liefde. Het team heeft haar met warmte verwelkomd.

 

01 Arjen en Mariska 200pxbArjen en MariskaVandaag is het de eerste dag van de 2e werkweek. Het team was benieuwd hoe dat zou gaan na het heerlijke weekendje Jinja.
Maar de kanjers kwamen er zo weer in!
Vandaag hebben ze voornamelijk behandelingen gedaan. De stoel heeft de hele dag gedraaid.

02 Blije kindjes met gezonde gebitjes 200pxbBlije kindjes met gezonde gebitjesDe peuterspeelzaal- en basisschoolkinderen zijn vorige week allemaal al behandeld.
Ook de 1e en 2e klassers van de middelbare school (die een behandeling nodig hadden) zijn inmiddels geweest.

Vandaag heeft het team ook controles gedaan bij 11 kinderen die wonen in een wees/opvanghuis in de buurt. Zo mooi om te zien hoe goed Noah’s Ark voor deze (soms zwaar gehandicapte) kinderen zorgt!

03 Arjen 200pxbArjen04 Anouck werd geassisteerd door Charles 200pxbAnouck werd geassisteerd door Charles05 Sigrid laat zien dat alles goed gaat 200pxbSigrid laat zien dat alles goed gaat
Tijdens de behandelingen van de scholieren wist ook het personeel van Noah’s Ark de tandheelkundige kliniek te vinden voor de halfjaarlijkse controles. Die controles konden weer mooi buiten op de veranda plaats vinden.
Kortom weer een geslaagde dag!

 

Het team genoot van een heerlijk, ontspannen weekend.
Jimmy, onze vaste taxichauffeur haalde hen om 10 uur zaterdag op en bracht hen veilig naar het leuke konoliaanse stadje Jinja.
Hij begeleidde hen tevens via een sloppenwijkje naar de boten die aan de oever van Lake Victoria klaarliggen.

01 200pxb02 200pxb
De kindertjes weten altijd de musungu’s te vinden in de hoop dat er een ballon of pen uit de tas getoverd wordt.
Vervolgens nam het team de boot over Lake Victoria naar de bronnen van de Nijl

03 boot 200pxb04 nijl 200pxbBronnen van de Nijl

Uitrusten, lekker eten en vooral veel genieten van wat Uganda te bieden heeft, stond vandaag op nummer 1.
Daar hoort ook een bezoek aan Mainstreet bij. De grote, doorgaande weg in Jinja met zijn heerlijke restaurantjes en kleine winkeltjes, vol met Ugandees handwerk.

05 restaurantjes 200pxb06 straatverkoop 200pxb

Half 6 zette Jimmy hen weer veilig bij het kindertehuis Noah’s Ark af, uitgerust om weer een nieuwe, volle werkweek te starten. Veel succes kanjers!

 

01 Kevin behandelt de kleutertjes 200pxbKevin behandelt de kleutertjes02 200pxbDeze dag is er in de behandelkamer stevig door gewerkt. Prioriteit lag bij de behandelingen van de nursery.

Voor Kevin was het de laatste dag en omdat hij de lokale taal beheerst heeft hij de kleintjes binnen behandeld.


Buiten konden de 2 andere tandartsen fluoride-behandelingen doen , bij soms ernstig aangetaste kindergebitjes.

 

03 houdt ballon vast 200pxbHij blijft de ballon stevig vasthouden04 Tevens is er buiten tandsteen verwijderd 200pxb

05 moeders van babys 200pxbTevens werd buiten tandsteen verwijderd De moeders van de baby’s uit het ziekenhuis durven nu ook te komen. Er zijn buiten daarom ook nog extracties gedaan.


Eind van de middag heeft het team een (frisdrank) vrijdagmiddagborrel met Kevin en de hulpen: Charles, Sheila and Patricia.
Afscheid genomen van Kevin, die hen enorm geholpen heeft.

06 afscheid van kevin 200pxbAfscheid van Kevin07 kevin en hulpjes 200pxbKevin en de hulpjes
08 was binnen ophangen 200pxb09 Hulp Charles met blije kleuters 200pxbHulp Charles met blije kleutersNu weekend!


Het team heeft nog even de was gedaan en

vanwege de regen als een slinger door de huiskamer gehangen!We wensen hen een heerlijk weekend met voldoende rust om op te laden voor week 2, waarin alle behandelingen afgemaakt zullen worden!
Heb het goed samen!


01 groepsfoto 200pxbDe afgelopen dagen heeft het team genoeg water gezien. Dus vandaag was het tijd om de dag te beginnen zonder water! In geen enkele leiding was water te vinden.Dat gebeurt daar wel vaker. Een paar uurtjes wachten en dan komt er weer water uit de kraan.

Op de foto hiernaast: Boven: Kevin, Sigrid, Anouck. Onder: Mariska en Arjen

In de ochtend was het tijd om langs de basisschool te gaan voor poetsinstructies en het uitdelen van tandenborstels en tandpasta.

02 poetsinstructie 01 200pxb03 poetsinstructie 02 450pxb


Kevin en de hulpjes doen de poetsinstructie en delen de tandpasta’s en tandenborstels uit. Ondertussen wilden ze de kostbare stoeluren niet verloren laten gaan. Daarom bleven Arjen en Sigrid achter in de behandelkamer. Zij gingen verder met de kinderen die een behandeling nodig hadden.

04 wisseling van de wacht 200pxbNadat de poetsinstructies waren gegeven, nam Kevin het over van Arjen. Mariska nam het assisteren over van Sigrid.
Na de lunchpauze gingen ze weer verder waar ze waren gebleven. Anouck en Mariska gingen ‘s middags aan de slag in de behandelkamer en Kevin deed buiten de behandelingen waarbij hij geen stoel (boor/afzuiging) nodig had.
06 regen 200pxb05 in het0 donker 200pxbAf en toe viel de elektra uit en dan bleken die koplampjes toch wel erg van pas te komen!
Inmiddels hebben ze alle basisschool kinderen kunnen behandelen. Morgen, de laatste dag van de eerste week al weer, gaan ze verder met de middelbare scholieren en de peuters van de peuterspeelzaal.
Omdat het op het eind van de werkdag regende bleven de patiënten thuis, een mooie reden voor het team om hun eten te gaan voorbereiden en van een vrije avond te gaan genieten.

 

01 Tandartsen zijn van alle markten thuis 200pxbTandartsen zijn van alle markten thuisDitmaal geen regen buiten, maar regen binnen! De dag begon met een flinke stortbui! De kraan van het toilet zat los en bij het vastdraaien ging het niet helemaal goed. Hierdoor ontstond er een mooie waterstraal. Wie weet krijgen ze nu ook zulk mooi groen gras in de badkamer. Gelukkig worden de middelbare scholieren bij Noah’s Ark klaar gestoomd voor een mooi beroep. Er is dus ook een loodgieter in opleiding op het terrein aanwezig. Met een nieuw kraantje had hij het klusje zo geklaard!

Daarna was het tijd om te beginnen aan de eerste behandelingen. Anouck en Sigrid mochten het spits afbijten. Nadien ging Sigrid verder met de administratie

Anouck met SigridAnouck met SigridSigrid aan de administratieSigrid aan de administratie
Omdat ze de sterilisator (autoclaaf) en de verdovingsvloeistof gisteren nog niet meekregen van de douane in Kampala, ging Arjen op advies van Thérèse (de coördinator van het tandheelkundige project in de sloppenwijk) op zoek naar een voorraad verdovingsvloeistof. In de container werd de beoogde kist gevonden, de sloten open gezaagd en de anesthesie gevonden.
De rest van de dag wisselden Arjen, Kevin en Anouck af tussen behandelingen in de behandelkamer binnen en controles buiten op de veranda.

Kevin controleerde op de verandaKevin controleerde op de verandaArjen en MariskaArjen en MariskaDe hulpjesDe hulpjes
(Foto hierboven rechts) De hulpjes zijn van groot belang en staan in de aanslag om hulp te bieden.

Er is weer veel werk verzet vandaag. Bijna alle controles zijn nu gedaan. Daarnaast hebben ze 12 vullingen, 21 sealants, 5 extracties, 2x reinigen en 16x fluoride gegeven.
Kortom: een top team!!

 

Door de welkome regen naar de praktijDoor de welkome regen naar de praktijVannacht begon het op het terrein van Noah's Ark goed te regenen en dat ging door tot in de ochtend. Voor de bevolking erg welkom want het gras dat erg dor is kan nu weer een beetje van zijn groene kleur terug krijgen.

Arjen ging samen met Bira naar Kampala om te proberen de autoclaaf en de anesthesie vloeistof terug te krijgen: bewonderenswaardig want de rit is minimaal 1,5 uur enkele reis, zonder dat het resultaat van te voren bekend is.
Mariska en Anouck gingen naar de nursery (peuterspeelzaal) om daar alle peuters te controleren. De kindjes gingen allemaal keurig op de grond zitten en wanneer hun naam genoemd werd kwamen ze met open mond naar Mariska en Anouck toegelopen om te laten zien hoe goed ze gepoetst hadden. Vervolgens werd er afgesloten met een high five.Anouck en Mariska controleren de kleintjesAnouck en Mariska controleren de kleintjesSigrid nam vandaag de administratie op zichSigrid nam vandaag de administratie op zichSigrid voert in; Kevin controleert een middelbare school studentSigrid voert in; Kevin controleert een student

Sigrid nam vandaag de administratie op zich (middelste foto). Ze heeft alle kinderen in de computer ingevoerd zodat we precies weten welk kindje welke behandeling nodig heeft!

Daarna gingen Kevin, Sigrid, Mariska en Anouck terug naar de nursery om bij elke klas uitleg te geven over hoe ze poetsen en dat ze vooral geen soda maar water! water! water! moeten drinken.
Als ze allemaal goed hadden geluisterd (en dat deden ze!) kregen ze een tandenborstel en tandpasta.

Kevin geeft de poetsinstruktieKevin geeft de poetsinstruktie06 Kevin geeft de poetsinstruktie 2 200pxb07 kevin en het team 200pxb
Ondertussen hadden de grote helpers Charles, Margreth, Sheila en Patricia ook niet stilgezeten. Ze hadden voor alle basisschoolkinderen tandenborstels en tandpasta uitgezocht. Deze hadden ze keurig per klas in een plastic zak gedaan.
Aan het eind van de middag heeft het team nog bij een aantal middelbare schoolkinderen controles gedaan.


08 kevin nieuwe sealant 200pxbAls laatste wilde Kevin nog erg graag de nieuwe sealant (laklaagjes om de kiezen te beschermen) uitproberen. Dus hij ging alvast in de behandelkamer aan de slag en was erg enthousiast!


Aan het eind van de werkdag was het heerlijk toeven op de veranda met af en toe een heerlijk briesje.
Morgen een nieuwe dag! Kijken wat die hen brengt.

 

09 einde werkdag 200pxb


Het team heeft vanochtend kennis gemaakt met Kevin en de taken werden goed verdeeld: Kevin werkte in de tandartskamer en de 4 Nederlanders Arjen met Mariska en Anouck met Sigrid werkten op de veranda van het tandheelkundig centrum.
De 4 hulpjes Charles, Margareth, Sheila en Patricia haalden de kinderen uit de klassen en noteerden alles.
Er werden 300 controles gedaan vandaag! De lagere school is bijna klaar plus een klas van de middelbare school.

Werkoverleg met KevinWerkoverleg met KevinTandarts Arjen GeldersTandarts Arjen GeldersArjen en Mariska aan het werk op de verandaArjen en Mariska aan het werk op de veranda

Anouck en Sigrid met wat pottenkijkersAnouck en Sigrid met wat pottenkijkersKevin controleerde in de tandartskamerKevin controleerde in de tandartskamerBoefjes wachten op de controle bij de tandartsBoefjes wachten op de controle bij de tandarts

klaar voor vetrek 200pxbHet tandheelkundig team had een goede 1e nacht in Afrika.
Helaas had de douane de meegebrachte sterilisator en de anesthesie ingenomen.
Piet, de eigenaar van Noah’s Ark, geeft hen adviezen hoe te handelen om eea terug te krijgen of zonodig te kopen.
Na het heerlijke ontbijt met een bananenpannekoek en verse passievrucht-juice stond Bira de chauffeur van Noah’s Ark.l klaar om hen op te halen.
Na het geld pinnen/wisselen, boodschappen doen, lunchen reed Bira de poort van Noah’s Ark binnen. Al gauw waren er een boel kindjes die hen gespot hadden en de nieuwe aunties en uncle gingen verleiden om heel veel aandacht te geven.

kinderen koffers 200pxbnoahs ark 200pxbsigrid kinderen 200pxb


wandelen 200pxbDaarna was er de rondleiding over het terrein en kennismaking met Piet en Pita, de oprichters van Noah’s Ark.
Hierna moesten de meegebrachte spullen naar de tandheelkundige praktijk gebracht en moest er gepoetst worden.
Daarna was er rust en een koud biertje op het terras, want het is erg warm in Uganda.

 

 

 

 

 

 

Het tandheelkundig team is vandaag vertrokken naar Uganda. Het team, bestaande uit: Arjen Gelders, Sigrid van Milligen, Mariska Bolhuis en Anouck Wiggers, zullen alle kinderen van het kindertehuis Noah’s Ark tandheelkundig controleren en zo nodig behandelen.
Ernstige pijnklachten onder het personeel en bij de mensen uit de dorpen in de buurt zullen ook behandeld worden.
Anouck is al sinds maandag in Uganda en heeft een prachtige gorillatracking en een chimpansee-opvang bezocht. Zie de foto’s:

aap 01 200pxbaap 02 200pxbgiraf 200pxb

olifantje 01 200pxb

 

Arjen Gelders 250pxh Tandarts Arjen Gelders

Arjen Gelders is in 1987 afgestudeerd aan de rijksuniversiteit van Groningen.
Vanaf 1987 is hij werkzaam als algemeen practicus in de eigen praktijk in Twello.
De gedachte om ontwikkelingswerk te gaan doen en eens buiten de gebaande paden te gaan, was al langer aanwezig maar het kwam er nooit echt van.
Mede door het enthousiasme van de teamleden ging het vorig jaar echt gebeuren.
Om dit, met je eigen teamleden, te kunnen doen was echt geweldig en voor herhaling vatbaar!

 

Annouck 250pxhTandarts Anouck Wiggers-den Ambtman

Anouck is in 2012 afgestudeerd als tandarts en werkt samen met Sigrid en Mariska bij Arjen in de praktijk te Twello. Daarvoor heeft zij in verschillende praktijken gewerkt.
Vorig jaar is ze samen met Arjen, Kevin, Sigrid en Mariska namens stichting HUG aan de slag gegaan bij Noah’s Ark. De uitdaging is dus bekend en dat is ook de reden waarom ze erg graag weer terug wil. Ze kijkt er enorm naar uit om dit jaar met dezelfde groep weer haar steentje bij te dragen en om alle kinderen weer te zien en te kijken hoe het met ze gaat.

 

 

 

joost patriciaTandartsen Joost Weijler en Patricia Weijler-Swart

Beiden zijn ze afgestudeerd in 1992 aan de KU Nijmegen.
Patricia is in 1993 met een eigen praktijk in Gorssel gestart en Joost na wat omzwervingen in 1998. Sinds 2001 hebben ze een gezamenlijke praktijk in Gorssel, waar ze nu met een groot team werkzaam zijn.
Toen ze hoorden dat er nog tandartsen nodig waren voor de periode februari-maart 2019 aarzelden ze geen moment en was een en ander snel geregeld.
Het lijkt beiden erg leuk om nu met andere collega’s tandheelkundige hulp te gaan verlenen in de kliniek van kindertehuis Noah’s Ark in Uganda en zo een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de mondgezondheid van de kinderen in het tehuis.

 

 Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu

In 2013 heeft Kevin zijn diploma Public Health Officer-Dentistry behaald.
Sindsdien heeft hij gewerkt voor Rotary Uganda, Rotary International en Hope Smiles International. Tevens heeft hij voor Stichting Help UGanda (HUG) al eerder in Polota, alsook in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah's Ark, gewerkt. We zijn heel blij dat Kevin ook dit jaar weer met ons mee kan werken!

 

 

 

 

  Sigrid van Milligen 250pxhMondhygiëniste Sigrid van Milligen

Sigrid is 29 jaar en sinds 2011 werkzaam als mondhygiëniste bij Tandartspraktijk de Gelder in Twello. Het is haar tweede keer dat ze met het team mee gaat naar het kindertehuis Noah`s Ark. Na haar studie was het haar wens om haar beroep te kunnen uitoefenen in een ander (ontwikkelings) land.
Het lijkt haar erg mooi om weer een bijdrage te kunnen leveren aan de goede mondgezondheid van de kinderen en volwassenen van Noah`s Ark. Het zal weer een leerzame, onvergetelijke en bijzondere ervaring worden waar ze zelf erg veel van kan leren. Daarom kijkt ze er erg naar uit om weer mee te mogen als vrijwilliger voor de Stichting Help UGanda (HUG).

 

 

Mariska van Bolhuis 250pxhPreventie-assistente Mariska Bolhuis-Hutten

Mariska is 35 jaar en moeder van 3 zonen. Ze is 10 jaar werkzaam in Twello bij tandartspraktijk de Gelder. Vorig jaar mocht zij mee naar het kindertehuis Noah’s Ark in Uganda en het was een fantastische ervaring! Heel veel kindjes heeft het team blij gemaakt met een tandheelkundige controle en/of behandeling en met heel veel ballonnen is er getroost en plezier gemaakt! Wat zijn ze blij als het team er is!
Mariska heeft er ontzettend veel zin in om ook dit jaar weer deel uit te mogen maken van het tandheelkundig team van Noah’s Ark! Zij is er de eerste week bij en er gaan weer veel ballonnen uitgedeeld worden!

 

 

 

De Hulpjes van Noah's Ark

de hulpjesVlnr Shilla, Charles, Vanessa, PatriciaDe kinderen in de leeftijd van 16-18 jaar willen alle vier na hun schooltijd in de tandheelkunde verder gaan. De meisjes als assistente, Charles wil tandarts worden.
Ze zijn enorm gedreven om een goede ondersteuning te geven aan het tandheelkundig team en op deze wijze ervaring op te doen voor hun latere beroep.
Ze kennen alle kinderen van Noah’s Ark, halen hen op en brengen hen zonodig terug naar school. Ze kennen de locale taal, de onderwijzers, de vrije - of examendagen, etc. en zijn daarom van onschatbare waarde voor het team. Tevens zijn ze door hun ervaring al heel bedreven om de tandartsen te ondersteunen aan de stoel.

 

Diegenen die meereizen

JanineJanine Vergroesen Dieudonné
Soms is het leven verrassend en komt er een mooie uitdaging op je pad! Janine, moeder van 4 kinderen, docente Frans en op de achtergrond werkzaam geweest in de huisartsenpraktijk van haar wijlen echtgenoot, is eigenlijk altijd wel met kinderen bezig geweest. Zo ook haar dochters Roos(20) en Noor (19).
Al 10 jaar geeft Janine les op een middelbare school en doet dat met enorm veel plezier!
Door een bijzondere ontmoeting kwam zij in aanraking met tandartspraktijk de Gelder en ging een lang gekoesterde droom in vervulling; vrijwilligerswerk in een land waar je echt hulp kunt verlenen aan kinderen die je nodig hebben.
Samen met haar dochters Roos en Noor hoopt zij op een liefdevolle wijze te kunnen bijdragen aan de verzorging, het welzijn van de kinderen, al is het maar door hun handje vast te kunnen houden op weg naar de tandarts….

roosRoos Vergroesen
Roos studeert human resources in Den Bosch en heeft een bijbaantje bij “Amsternannies” een oppasorganisatie, waarbij je zowel overdag en ‘s avonds wordt ingezet om bij gezinnen in te springen.


noorNoor Vergroesen
Noor studeert in Breda aan de NHTV , een toeristische opleiding, maar ook haar hart ligt bij kleine kinderen. Vaste en graag geziene oppas van veel gezinnen in het Brabantse.

 

 
karinKarin van Milligen
Karin is 59 jaar en moeder van 2 dochters van 31 en 29 jaar.
Als vrijwilliger al enige jaren werkzaam bij een verzorgingshuis, wat haar veel voldoening geeft.
Om eens als vrijwilliger naar het buitenland te gaan speelde al wel eens eerder door haar hoofd.
Door het enthousiasme van haar dochter Sigrid, die vorig jaar met het tandartsteam uit Twello, naar Noah's Ark is geweest, begon het weer te leven.
Ze zal zich bezighouden met de jongste kinderen van het kindertehuis.
Ze ziet er erg naar uit om met de andere vrijwilligers naar Noah's Ark te gaan en daar een steentje te kunnen en mogen bijdragen.

Arjen Gelders 250pxhArjen Gelders

Arjen Gelders is in 1987 afgestudeerd aan de rijksuniversiteit van Groningen.
Vanaf 1987 is hij werkzaam als algemeen practicus in de eigen praktijk in Twello.
De gedachte om ontwikkelingswerk te gaan doen en eens buiten de gebaande paden te gaan, was al langer aanwezig maar het kwam er nooit echt van.
Mede door het enthousiasme van de teamleden gaat het nu echt gebeuren.
Om dit, met je eigen teamleden te kunnen doen lijkt hem echt geweldig.

 

 

Annouck 250pxhTandarts Anouck Wiggers-den Ambtman

Anouck is in 2012 afgestudeerd als tandarts. Sindsdien heeft zij in verschillende praktijken gewerkt.
Zij was net thuis van haar huwelijksreis door Afrika, toen ze gebeld werd met het aanbod om weer terug te gaan naar dit prachtige continent. Over zo’n aanbod hoefde zij niet lang na te denken. Vooral omdat Anouck al sinds de studie graag ontwikkelingswerk wil doen. Dit wordt haar eerste uitzending en ze heeft er veel zin in om samen met Arjen, Sigrid en Mariska te helpen in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah’s Ark!

 

 

 

 

Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu

In 2013 heeft Kevin zijn diploma Public Health Officer-Dentistry behaald.
Sindsdien heeft hij gewerkt voor Rotary Uganda, Rotary International en Hope Smiles International. Tevens heeft hij voor Stichting Help UGanda (HUG) al eerder in Polota, alsook in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah's Ark, gewerkt. We zijn heel blij dat Kevin ook dit jaar weer met ons mee kan werken!

 

 

 

 

Sigrid van Milligen 250pxh

Mondhygiëniste Sigrid van Milligen

Sigrid van Milligen, mondhygiëniste en is 28 jaar. Is sinds 2011 werkzaam als mondhygiëniste bij Tandartspraktijk de Gelder in Twello. Het is haar eerste keer naar Noah`s Ark om daar met een tandheelkundig team te werken. Na haar studie was het haar wens om haar beroep te kunnen uitoefenen in een 3de wereldland. Het lijkt haar erg mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan een goede mondgezondheid voor de kinderen en volwassenen van Noah`s Ark. Het zal een leerzame, onvergetelijke en bijzondere ervaring worden waar ze zelf erg veel van kan leren. Daarom kijkt ze er erg naar uit om mee te mogen als vrijwilliger voor de Stichting Help Uganda.

 

 

 

 Mariska van Bolhuis 250pxhTandartsassistente Mariska van Bolhuis

Mariska van Bolhuis, tandarts/preventie assistente, 34 jaar en moeder van 3 zonen. Ze is 9 jaar werkzaam in Twello bij tandartspraktijk de Gelder. Het vrijwilligerswerk in het buitenland begon steeds meer te kriebelen en in maart 2018 is het dan zover! Met mijn grote moederhart zal ik mij helemaal thuis voelen tussen al die kindjes! Ik hoop een grote bijdrage te kunnen leveren aan al die mensen die onze tandheelkundige hulp zo hard nodig hebben en ben dankbaar om naar Uganda toe te kunnen!

 

 

 

 

verrichtingen 200pxbOnofficiële weergave van de verrichtingenpraktijk schoon 200pxbDe praktijk is brandschoon dankzij deze kanjersHet team heeft het volbracht. De patiënten zijn geholpen, de praktijk is brandschoon en de administratie is helemaal op orde!

589 controles, 186 sealents, 206 vullingen en 45 kiezen getrokken én het opensnijden van te strak tandvlees om kiezen de kans te geven door te komen.

kevin 200pxbBij tandarts Kevin thuisVoor het diner waren ze uitgenodigd bij Kevin en zijn verloofde die in december de 'introduction-ceremony' zullen hebben en daarvoor geld inzamelen. De introduction ceremony houdt in dat de ouders en familie van de bruid voorgesteld worden aan de bruidegom. Hij zal op zijn beurt de ouders overladen met dure kado's (tafel met stoelen, een koe, soms zelfs een auto) om maar goedgekeurd te worden als toekomstig lid van de familie.
Het hele dorp zal hierbij aanwezig zijn.

Vandaag, zaterdag heeft het team Noah's Ark verlaten en zijn ze via de craftmarket in Kampala naar Entebbe gebracht, waar ze nog even bij kunnen komen van de zware werkweken en vervolgens om half 12 's-avonds door de KLM naar huis worden gebracht.
DANK geweldige kanjers voor de ongelofelijk grote hoeveelheid werk dat jullie hebben verricht!
DANK voor de heerlijke sfeer waar ik getuigen van mocht zijn en waarin jullie tot grote hoogten ieder voor zich en gezamenlijk hebben geschitterd!
DANK voor jullie liefde voor de kindertjes van Noah's Ark waar jullie al reeds 2x3x en 1x4x van getuigden.
Kortom DANK voor alles en een veilige reis naar huis!
Rust goed uit!!

team 2017Het volledige tandheelkundige team met hun hulpjes

 

01 200pxb02 200pxbJe moet wat overhebben als tandheelkundig team om je patiënten tevreden te stellen. Gisteren werd er na werktijd met bedden gesleept en er werden extra maaltijden bewaard die om 11 uur 's-avonds nog smakelijk opgegeten werden voor het naar bed gaan. Drie patiënten (Vincent en 2 familieleden met kiespijn) brachten de nacht bij ons door en sprongen vanochtend om half 7 onder de douche. Na boterhammen met gebakken eieren ging het om half 8 in ganzenpas naar de praktijk waar geboord, geseald en geëxtraheerd werd.


Dankbaarheid alom dat die vervelende kiespijn eindelijk over was.
De rest van de dag werden heel wat vinkjes gezet achter middelbare school klassen. Die kanjers zijn echt zó geweldig!!
laatste 200pxbDe allerlaatste patiënttandvlees 200pxbTandvlees opensnijden voor nieuwe kiesBerthelle heeft ook al zoveel ervaring zowel in Nederland met special needs als in 3e wereldlanden (Kenia en Uganda). Zij krijgt iedere kies eruit of gerepareerd; ook bij tegenstribbers.

 

Dankbaarheid bij de leiding van Noah's Ark, de patiënten maar minstens net zoveel bij het bestuur van St. HUG.

 

 

 

 

Ook na een wat mindere nacht zijn de leden van dit team om 7 uur op en om 8 uur op de praktijk, waar geregeld al op hen wordt gewacht.
Claudia en Marianne benutten iedere vrije 5 minuten om weer een kast uit te pakken, schoon te maken en van goede spullen te voorzien. Berthelle slijpt in de avonduren oude scalers en bepaalt welke te slecht zijn om te bewaren.

01 goed contact 200pxbBerthelle heeft met ieder kind goed contact02 uithardingslamp 200pxbMet de nieuwe uithardingslamp is al veel gewerkt03 marianne 200pxbMarianne onze trouwe en ijzersterke assistente
04 claudia 200pxbClaudio verwerkt alle patiëntgegevensOok vandaag weer een volle dag van behandelingen. Het team hoopt nog steeds alle behandelingen af te krijgen.


Morgen beginnen ze zelfs al om half 8.
Wat een geweldige kanjers!

 

 

 

 

 

 

 

01 leerling 200pxbAngstige leerling mocht eerst meekijken04 taart 200pxbDe 1e taart wordt door de jarige aangesnedenHet tandartsteam had weer een goede en succesvolle dag.
De behandelingen van de kleuterschool en lagere school zijn bijna af en 2 klassen van de middelbare school zijn ook al gedaan.
Er komt nog veel werk uit een klas van 60 kids: namelijk 24 behandelingen!


Vandaag gedaan:
19 vullingen
paar extracties
36 sealants
13 controles

02 dansje 200pxbDansje van de drie jarigen03 verjaardag 200pxbHet team op de verjaardag van PitaHet team heeft kortom lekker gewerkt en konden om half 5 stoppen voor Pita's verjaardag.
Daar genoten ze van alle dansjes, sketches, liedjes, tekeningen, etc en daarna het heerlijke eten met alle 150 kinderen, hun verzorgers en iedereen die hier op dit moment vrijwilligerswerk doet.

 

 

Vandaag 9 oktober is het Independance day: onafhankelijkheidsdag. In 1962 zijn ze onafhankelijk geworden van Great Britain. Dat wordt groots gevierd en iedereen heeft vrij.
Ons tandartsteam had ondanks dat een volle werkdag door voornamelijk volwassenen die kiespijn hadden:
25 controles
32 vullingen
12 x tandsteen verwijderen
2 sealants
kroon vastzetten

Blij met de door de grote keuken gemaakte spaghetti op het grote terras van hun huis met de krekels die voor achtergrondmuziek zorgden en in de verte de festiviteiten in Mukono.

Charles, 1 van de hulpjes, last het resultaat van de behandeling aan de patiënt zien.CharlesSarah en Charles, de 2 hulpjes van vandaag assisteren BerthelleSarah en CharlesHier wordt op de baas gewacht die in de tandartsstoel behandeld wordt.Hier wordt op de baas gewacht

 Charles, één van de hulpjes, kon vol trots het resultaat van de behandeling aan de patiënt laten zien.
Sarah en Charles, de twee hulpjes van vandaag assisteren Berthelle geweldig. Een heerlijke samenwerking, waardoor alles snel door kon lopen.
Buiten zat een hond braaf te wachten op de baas die in de tandartsstoel behandeld werd.

 

 

Het team heeft na het afscheid van Kevin de taxi gebracht en heeft zich vanaf Kampala met de boot laten vervoeren naar the Yellow Haven Lodge.

boot 300pxbtuin 300pxb

Ze hebben over marktjes gestruind, heerlijk ontspannen in de tuin met een boek gelegen en genoten van lekkere maaltijden.
Kortom: goed opgeladen voor een nieuwe, volle werkweek.

 

Vandaag afscheid van de goedlachse en hardwerkende tandarts Kevin.
Alle controles zijn gedaan, het begin van de behandelingen is gestart. In de namiddag, na het schoonmaken van de praktijk, gingen onze drie kanjers voor een weekend-bezoek naar de hoofdstad Kampala.
Even uitrusten en bijkomen na een overvolle werkweek! Veel plezier lieve meiden! See you soon!!

2017 10 06 afscheid

Dag 4 is afgesloten en er zijn tot nu toe het enorme aantal van 519 controles gedaan.
Vanmorgen is de helft van de nursery ook al behandeld. Het gaat dus prima.
Het team wordt op handen gedragen.

Aan het voortandje wordt een mooi hoekje gezet.Aan het voortandje wordt een mooi hoekje gezet.Tandarts Berthelle heeft een liefdevolle benadering voor dit bange jongetjeBang jongetje wordt liefdevol geholpen door Bertheleschema 300pxbHet staatje met de controles

Er zijn door de goede en geregelde mondhygiëne veel minder gaatjes dan toen we in 2013 begonnen met deze tandheelkundige kliniek. Maar de agenda is voor volgende week geheel gevuld met behandelingen.
Hier boven ziet u het staatje waarop de controles er uitspringen.

 

Het was weer een goed gevulde dag.
Kevin heeft in de ochtend binnen in de tandartskamer gewerkt en Berthelle deed de controle op de veranda.
's Middags werd er gewisseld.
Aan het eind van de dag waren ze moe maar voldaan en genoten van de pannenkoeken die er op het menu stonden omdat er een kindje jarig was.

Kevin werkt in de praktijkKevin werkt in de praktijkMoe maar voldaan na een lange dag werkenMoe maar voldaan na een lange dag werkenShirtjes weer lekker fris!Shirtjes weer lekker fris!Op weg naar huisOp weg naar huis voordat het donker wordtZie de tekst hieronderZie de tekst hieronder

En vandaag is dit manneke geboren (zie laatste foto)  en achter gelaten door zijn moeder in het ziekenhuis waar hij geboren is. Zijn nieuwe mamma heeft hem Erik genoemd.

Marianne en Berthelle checkten de kleintjes van de nursery. Marianne en Sheila gaven nadien de nursery-kids een poets- instructie.
Tandarts Kevin, hulpje Ruth en Berthelle gaven nadien poetsinstructie aan de klassen P5 t/m P7.
In de middag werd er hard gewerkt zowel binnen in de praktijk als buiten op de veranda.
Helaas moest er toch weer een leiding van de compressor en afzuigunit door Birra gerepareerd worden.
Gelukkig had het team 3m slang vanuit Nederland meegenomen en hoefden ze niet op een technische man op een brommertje te wachten.

 Op de primary blije gezichtjes met een nieuwe tandenborstelOp de primary blije gezichtjes met een nieuwe tandenborstelTandarts Kevin legt uit hoe en hoe vaak je de tandenborstel gebruiktTandarts Kevin legt uit hoe en hoe vaak je de tandenborstel gebruiktDaarna gaan ze in de rij voor de controle naar de tandartsDaarna gaan ze in de rij voor de controle naar de tandartsSheila en Marianne geven de kleintjes poetsinstruktieSheila en Marianne geven de kleintjes poetsinstruktie

Mondje open!Mondje open!Klein dapper mannekeKlein dapper manneke

Met zn winterjas aan vlakvoor het naar huis gaanMet zn winterjas aan vlakvoor het naar huis gaanAllemaal in de rij voor de tandartsAllemaal in de rij voor de tandarts

Met de Ugandese tandarts Kevin erbij en de drie hulpen: Patricia, Margareth en Charles liep de dag gesmeerd.
Veel controles in de ochtend gedaan en vanmiddag door Kevin de poetsinstrukties in de 1e klassen en door Berthelle de eerste behandelingen gestart.
Kortom: een geslaagde dag!

Toch een klein probleem met de stoel, maar zelf kunnen verhelpenToch een klein probleem met de stoel, maar zelf kunnen verhelpenZo'n heerlijk fruit hebben ze in Uganda!Zo'n heerlijk fruit hebben ze in Uganda!Leuke vingerpopjes gemaakt door collega BerthaLeuke vingerpopjes gemaakt door collega BerthaMet het tandheelkundig team en de drie hulpjes op weg naar de praktijkMet het tandheelkundig team en de drie hulpjes op weg naar de praktijkBerthelle doet de controles op de verandaBerthelle doet de controles op de veranda

Het tandheelkundig team van Noah's Ark is veilig aangekomen en zitten, verwelkomd door Vincent, te wachten op het zo verrukkelijke ontbijt in het Airport Guesthouse in Entebbe.
guesthouse 300pxbop weg naar noahs ark 300pxb.
Daar gaan ze: op naar het kindertehuis Noah's Ark waar de prachtige, maar intensieve klus wacht.

 praktijk 300pxbDaniël de vrijwilligers-coördinator van Noah's Ark was er om 12 uur. Met een Ugandese chip in de telefoon, door Vincent geregeld op weg naar een atm en supermarkt. Met voldoende proviand voor een week reed Daniël hen de poort in van het kindertehuis waar ze zich installeerde in het grote gasthuis.
Omdat zowel Berthelle als Claudia en Marianne reeds meerdere keren op het terrein van Noah's Ark werkzaam zijn geweest in de tandheelkundige kliniek hoefden ze niet meer rondgeleid te worden.
Ze gingen meteen aan de slag in de praktijk: schoonmaken, unit en stoel controleren, 1 zekering vervangen en alle spullen uit Nederland meegenomen een plekje geven.
Kortom: ze hebben er zin in en gaan morgen super gemotiveerd aan de slag!

Succes kanjers!

 

vertrekDaar gaan ze! Het 2e tandheelkundige team voor Noah's Ark dit jaar.
Deze geweldige meiden gaan in 2 weken tijd alle kinderen van het kindertehuis en alle schoolkinderen, leraren en mogelijk zelfs mensen uit de omliggende dorpen behandelen.
Een super klus maar ze gaan er voor deze diehards: Berthelle Passchier (tandarts), Marianne Dikkers en Claudia Mulder (tandarts-assistentes)!


.
Tandarts Berthelle Passchier
berthelle kleinBerthelle zegt: “Het is prachtig om op een bijzondere plek te werken elders in de wereld en samen met assistenten, leerkrachten in korte tijd zoveel mogelijk pijn te kunnen verhelpen en samen te werken om monden gezond te maken.”
In het verleden heeft zij een aantal keer in Kenia en in 2013 en 2014 in Noah’s Ark gewerkt.
De uitdaging kennen zij: in 2 weken 550 kinderen zien en behandelen, instructie geven in elke klas.
De voldoening kennen zij ook: blije kinderen, gezonde monden en weten, dat er in Noah’s Ark regelmatig tandheelkundige hulp is en blijvend aan de motivatie wordt gewerkt!
Na 30 jaar algemene tandheelkunde is Berthelle nu werkzaam bij CBT Zuid-Holland in Noordwijk en Leiderdorp. De meest patiënten hebben een verstandelijke beperking, diversiteit is er ook met dementie, fysieke handicaps, angst, etc.

Zij vindt:”Elk mens is uniek en het is zo mooi om zoveel kinderen en volwassenen te mogen ontmoeten en met een geweldig team een bijdrage te mogen leveren aan wel-zijn!”


Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu

In 2013 heeft Kevin zijn diploma Public Health Officer-Dentistry behaald.
Sindsdien heeft hij gewerkt voor Rotary Uganda, Rotary International en Hope Smiles International. Tevens heeft hij voor Stichting Help UGanda (HUG) al eerder in Polota, alsook in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah's Ark, gewerkt. We zijn heel blij dat Kevin ook dit jaar weer met ons mee kan werken! Hij helpt ons van 1 oktober tot 7 oktober a.s. in de Tandartspraktijk van Noah's Ark.


Marianne DikkersTandartsassistente Marianne Dikkers
Marianne Dikkers, tandarts-assistente is 52 jaar en moeder van twee jongens van 19 en 16 jaar.
Ze werkt als tandartsassistente bij Mondzorg Rolde.
Een aantal jaar geleden is Marianne voor het eerst namens stichting HUG bij Noah's Ark geweest.
Toen is zij helemaal enthousiast geworden en is dan ook erg blij dat ze zich voor de vijfde keer nuttig mag maken in de tandartspraktijk van Noah's Ark.
Marianne verheugt zich op het weerzien van alle mensen die haar erg dierbaar zijn geworden.
 


Claudia MulderTandartsassistente Claudia Mulder
Claudia Mulder, tandarts-assistente zal in oktober voor de 3e keer naar Noah's Ark gaan om daar met het tandheelkundig team te werken. Al een aantal jaren werkt ze met Marianne in dezelfde praktijk: Mondzorg te Rolde. Zelf is ze moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 26, 24 en 21 jaar, dus vandaar dat ze nu in de gelegenheid is om dit werk te kunnen doen. Claudia kijkt er naar uit om alle kinderen weer terug te kunnen zien en te bekijken hoe het nu, een jaar later, met ze gaat.ina weer thuis kleinIna is weer thuis!Onze kanjer Ina Gortemaker is weer terug in Nederland!
DANK voor het geweldige werk dat je in de tandheelkundige kliniek van Noah's Ark hebt geleverd Ina!!


.
afscheid van piet en pita kleinAfscheid van Piet en PitaVandaag heeft Ina haar koffer gepakt, is ze bij Piet en Pita afscheid gaan nemen en heeft Jimmy haar naar het Airport Guesthouse in Entebbe gebracht.

In de mooie, stille tuin van het guesthouse heeft ze genoten van de rust na twee volle weken van heel hard werken. Ze kent de manager en de personeelsleden van de 5 eerdere uitzendingen naar Uganda via stichting Help UGanda (HUG). Altijd goed voor een warme ontvangst en blije gezichten!

luchthaven entebbe kleinLuchthaven Entebbe
Na een heerlijke maaltijd hebben ze haar naar de luchthaven gebracht, waar ze om half 12 (Nederlandse tijd) het luchtruim koos..
Op deze heerlijke vrije zondag rustte Ina lekker uit.

Ze heeft de praktijk nog verder opgeruimd en schoongemaakt en zich heerlijk met de kindertjes bezig gehouden.
Ze is met haar tweeling naar de kerk gegaan en met 7 kids in haar huisje kaas en fruit gegeten.

kerk kleinIn de kerk met hun 3tjesonderweg naar huisje kleinOnderweg naar Ina's huisje

Hoe heerlijk is dat als je nooit kaas gegeten hebt?

kaas eten kleinKaas eten; heerlijk smullenfruit eten kleinFruit eten met zn allen

Samen met de 2 jongens heeft ze nog 1x het zondag-avondmaal (frietjes en een worstje) gegeten en met hun 3tjes gezellig met Roelof (haar man in Nederland) een video-call gehad.
(ook weer zó nieuw voor ze).

Nadien was het bedtijd voor de boys. Al een klein beetje afscheid genomen van hun lieve sponsor-mamma (wanneer zien ze elkaar weer???) ..... ☹

Vanavond heeft Ina de administratie afgerond en nu is ze klaar voor vertrek.
Nog 1 nachtje slapen!.
Ina had vandaag een vrije dag. Chauffeur Jimmy kwam haar en de sponsor-tweeling Zeke en Theodor ophalen bij Noah's Ark. De jongetjes waren voor deze gelegenheid door hun aunty extra mooi aangekleed.

Samen pikten zij Kevin in Mukono op en reden naar Jinja (de basis van waaruit we werken in het andere tandheelkundige - sloppenwijk -projekt, waar Ina ook al 5x haar bijdrage aan geleverd heeft). De jongetjes keken onderweg hun ogen uit. Dit Uganda kenden zij nog niet. Al die kleine winkeltjes, waar vnl buiten de spullen van eigenaar gewisseld worden van kippen tot doodskisten en alles daar tussenin. Voor de 1e keer zagen ze ook Lake Victoria en de bekende brug over de Nijl.

groep kleinKevin, Grace, Zeke, vrouw van Grace, Ina met Einstein en Theodor

In Jinja woont tandarts Grace met zijn vrouw en hun zoontje Einstein.
Een hartelijk weerzien volgde.

blij met auto kleinBlij met hun nieuwe autoSamen togen ze het gezellige stadje in, waar de jongetjes van Ina een auto uit mochten zoeken.

Hun geweldige dag werd afgesloten met een heerlijk etentje met z'n allen!

smullen van feestmal kleinSmullen van het feestmaal

De jongens moesten om 6 uur thuis zijn en daar zorgde Ina voor, want even daarvoor reed Jimmy de poort van hun veilige thuisbasis in.

Wat een super dag heeft Ina hen bezorgd!
Dankjewel lieve Ina!.

Vanochtend is er begonnen met de kleintjes van de nursery; weer van die kleine dappere schatjes die zich makkelijk lieten behandelen.
Ina's sponsor-kindje Zeke heeft een prachtige voortand gekregen, die hij de rest van de dag trots aan ieder heeft getoond.

troosten 3 jarige kleinDriejarige wordt getroostzekes kapotte voortand kleinZeke's kapotte voortandjezekes voortand gerepareerd kleinGerepareerd!

Met de lunch diende deze jongen zich aan voor behandeling of nieuwsgierigheid?? (foto aapje)
Deze jongeman is vakkundig op de foto gezet maar toen gesommeerd te vertrekken.
Hij was vast verliefd op Loeky Clarence, de tandarts-leeuw, maar daar was nu even geen tijd voor.

aapje voor controle kleinAapje komt voor controleina=assisteert kleinIna assisteert zelf ook nog evenallerlaatste patient kleinDe allerlaatste patiënte

Vanmiddag zijn er de hoogst noodzakelijke verrichtingen gedaan. De pubers van de secundairy school zorg(d)en voor het meeste werk.
Veertig (!) patiënten heeft Kevin in 1 middag behandeld. Geweldig geassisteerd door 4 assistentes: 2 binnen en 2 om de kinderen te halen en te brengen, zodat de wachtkamer nooit leeg was en Kevin steeds door kon werken.
Ina handelde de administratie af en assisteerde ook nog even aan de stoel.

Het afscheid viel zwaar. Het team was zó op elkaar ingespeeld en blij met elkaar.

Ina had voor alle 4 de assistentes een stel afrikaanse slippers en kreeg als dank een mooie bloem voor in haar haar en van (assistent) Charles een mooie ketting.

charles gaf ina ketting kleinDit is Charles die Ina de mooie ketting gafbloem voor ina kleinBloem voor Ina

Half 6 ging de deur toch echt dicht.
Ina heeft de laden allemaal schoongemaakt en loopt nog een keer binnen om de autoclaaf te legen en te kijken of alles ok is.

Wat rest is een verslag maken en de voorraad opnemen.
Daar heeft ze nog 2 dagen voor.

slippers voor de meiden kleinSlippers voor de meidengouden team kleinHet gouden team

Wat een GEWELDIG TEAM!!! DANK aan INA, KEVIN en de 4 assistentes: SHEILA, PATRICIA, MARGRET, IRENE en eerder deze week CHARLES en BOAZ.

Stichting HUG is zó trots op jullie! Wat een kanjers!!
Ontroerend hoe goed jullie deze klus geklaard hebben met Ina als the leading lady..

Net als iedere ochtend werd ook vandaag de hele praktijk, voor aanvang van de behandelingen, grondig gepoetst.
De 1e patiënt gaf al meteen een hoopvolle start van de dag: een 3 jarig peutertje die zich zonder verdoving liet behandelen zonder een kik te geven.
Ook het gebit van dr. Tamar werd weer ok bevonden.

praktijk poetsen kleinIedere morgen wordt de praktijk flink gepoetst.behandeling met verdoving kleinBehandeling 3-jarige zonder verdovingdr tamar controle kleinDr. Tamar kwam voor een controle

De ochtend werd gevuld met 6 controles, 15 vullingen en 6 extracties met flinke ontstekingen (zie foto).
Uiteindelijk 1 kindje niet kunnen behandelen, omdat ze té bang was.

ontsteking kleinOntstekingrustmomentje kleinEven in een rustmomentje met een dappere peuter

De middag was bestemd voor leerlingen van de senior-school, die van de villages komen. Deze kinderen hebben ernstige caviteiten.
Eén leerling had een zgn lingua geografica (landkaarttong), waar de artsen van het medisch centrum zelfs even hun spreekuur voor in de steek lieten.
Uiteindelijk 10 restauraties gedaan en 3 pijnklachten behandeld.

landschapstong kleinLingua geografica (landkaarttong)blij met tanden zonder gaatjes kleinBlij met zijn gave tanden zonder gaatjes


trays voor morgen kleinTrays voor morgenspelletjes op telefoon kleinSpelletjes op Ina's telefoonIJverige Sheila (13 jaar) heeft alle instrumenten gewassen en gesorteerd, terwijl haar leeftijdgenootje Margret de behandeltrays voor morgen klaarmaakt.

Als de 'assistentes/en' even moeten wachten tijdens een behandeling mogen ze op Ina's telefoon spelletjes spelen. Hoe leuk is dat voor deze kinderen die geen mobieltje hebben?!

.
Ina heeft haar tempo buiten de tandartskamer vandaag flink aan moeten passen. Het was erg heet in Uganda.
De patiënten kwamen ook al sloffend richting de praktijk. Niemand had haast vandaag!
De ventilatoren maakten overuren maar deden hun werk geweldig, evenals de rest van de apparatuur.

ina helpt angstig kindje kleinIna geeft uitleg over haar behandeling aan een angstig kleutertjeina helpt angstig kindje 2 kleinDaarna liet hij zich rustig behandelen

kevin in de middag kleinKevin in de middagurenvolgende patient kleinVolgende patiëntVanochtend was Ina alleen en omdat ze een aantekening kindertandheelkunde heeft, heeft ze samen met een assistente (van 13 jaar!!), alleen gewerkt.
Ze heeft in deze warme ochtenduren toch nog 8 kleuters en 5 stafleden (waaronder de vrijwilligerscoördinator Daniël) behandeld.

In de 3 uur die Kevin vanmiddag nog vulde zijn er nog 10 restauraties gedaan.

Alom tevreden patiënten en een prima dag, ondanks de hitte!

.
Vandaag was alles anders / beter!
Alle apparatuur deed het, geen kapotte slangen, goede motivatie bij het team en daarom: er tegen aan!!
Ina betitelde deze dag als 'TOP-dag!' Ze hebben van vanochtend 8 uur tot vanmiddag 5 uur alleen maar behandelingen gedaan.

Het team begon met een chirurgische extractie van de 38, want deze lag dwars. Na een half uur werd de kies op de tray begroet.
reparatie va de 33 kleinReparatie van de 33 (frontelement)reparatie klaar kleinKlaar en prachtig!

Alle behandelingen verliepen erg soepel op 1 kindje na uit de 1e klas van de lagere school. Een kind vanuit de village. Toen Kevin haar moeder erbij geroepen had ging de behandeling goed.
Ook een patiënt die de slappe lach kreeg omdat hij de boor vond kriebelen in zijn mond. Het hele team lag in een deuk.

angstig patientje kleinAngstig patiëntjegigel patientje kleinGiegel-patiënt

papa piet kleinPappa PietDe assistentes, die vandaag niet in de praktijk hoefden te helpen, hebben de baby-class kinderen een poetsinstructie gegeven. Ze namen hun taak erg serieus en leerden de 3-jarigen goed poetsen.
Pappa Piet had ook een behandeling nodig, dus hij moest er ook aan geloven.


Met alle lof voor dit top-team!Na deze geweldige maar ook vermoeiende dag genoot Ina van haar avondmaal: pannekoeken stond op het menu. Er waren er 2 voor ieder, wat betekent dat ze alleen al voor de kinderen er 350 x 2 is 700 gebakken hebben plus het personeel, dus zo'n kleine 1000 pannekoeken. Wat een giga klus voor het keukenpersoneel!

1000 pannenkoeken bakken klein1000 pannenkoeken bakkenpannenkoeken bakken kleinPannenkoeken bakken

agenda kleinVolle agendaHopelijk slaapt het team goed, want de komende dagen staan volledig vol gepland.

.
slangreparatie kleinSlangreparatieslangreaparatie 2 kleinWat een pech had ons Tandheelkundig Team!
Ook vandaag ging de slang weer stuk.


De monteur kreeg opdracht om met een slang van bepaalde maat te komen, maar na een uur kwam hij met de verkeerde slang.
Ina heeft een boda-boda (brommertaxi) voor hem geregeld om helemaal (door de regen) naar het hoofdkantoor in Kampala te gaan.


Na de middag kwam hij terug en werd de nieuwe slang aangesloten. Dat ging niet makkelijk:
Piet kwam er zelfs bij en met man en macht lukte het uiteindelijk de slang aan te sluiten.


poetsles kevin kleinPoetsles van Kevinkebin en klas kleinKevin voor de klasklas kleinAssistenten slapen

Kevin maakte zich verdienstelijk door alle overgebleven klassen van een poetsinstruktie te voorzien.

De assistentes vielen in slaap en Ina heeft de volledige administratie bijgewerkt.

Uiteindelijk kon er vandaag nog 1 controle (bij Piet) en 1 behandeling (bij een leerling) uitgevoerd worden.

Ons aller hoop is op morgen gericht.

.
Ina had vandaag toch echt en eindelijk een vrije dag.

Vanochtend heeft ze koffie gedronken bij Pita en kleine Bernice (het vondelingetje in oktober waar het toenmalige team getuige van was) bewonderd.

Daarna heeft ze de babies geknuffeld, altijd blij met warme aandacht en een zachte liefdevolle arm.

pieta met bernicev kleinPita met Berniceknuffelen met babies kleinKnuffelen met de babieskerkdienst bij na kleinKerkdienst bij Noah's Ark

Om 2 uur woonde Ina de wekelijkse kerkdienst in de mooie, grote kerk van Noah's Ark bij.

Een lange zit, maar zeer de moeite waard om te zien hoe de kinderen hun bijdragen geven in woord, dans en zang.

Daarna sprong ze achterop een boda-boda (bromfietstaxi) en goed geïnstrueerd om veilig en langsaam te rijden bracht de chauffeur haar naar het mooie en schone ingerichte huis van tandarts Kevin en zijn vriendin Daisy.

kevin daisy kleinKevin en Daisythuis bij kevin kleinThuis bij Kevinmaaltijd kleinDe heerlijke maaltijd bij Kevin
Ze hadden een heerlijke, gezonde maaltijd voor Ina bereid. Ze hebben er samen van gesmuld.

Een beetje blij was ze wel toen ze weer veilig voet had gezet op de NA-bodem. De weg is smal door de afkalving onder invloed van het regenwater en de slechte conditie van het asfalt. De enorme trucs die op weg zijn naar Kenia of vise versa rijden erg hard en sparen geen mensenleven, ook die van een msungu niet.

Achter op zo'n brommer ben je dan kwetsbaar.

Maar haar familie en vrienden kunnen weer opgelucht adem halen. Ze is weer veilig terug in haar huisje en komt de komende week het terrein van Noah's Ark niet af.

Er wachten veel tandheelkundige behandelingen bij de schoolgaande kinderen.

Nu eerst lekker slapen: welterusten lieve, dappere Ina!!

.
Ina is in de ochtenduren even naar het dorp gereden met onze chauffeur Jimmy. Haar sponsor-tweeling Zeke en Theodore mocht mee en werd verwend met een ritje in de auto en allerlei lekkers.

ina kinderen kleinIna en de tweelingtweeling in auto 1 kleinZeketweeling in auto 2 kleinTheodore

Ons geweldig team Ina en Kevin ging 's middags op hun vrije dag de werknemers van Noah's Ark behandelen.
Hoe geweldig is dit??!! Ze hadden 10 behandelingen achter de rug en toen....

re[paratie kapotte slang kleinReparatie van de kapotte slangre[paratie kapotte slang 2 kleinJan en Kevin repareren de slangHelaas net als in oktober jl. was vandaag de slang van de unit stuk. Dit keer de slang van de unit naar de hoekstukken (dit voor de kenners). Deze slangen drogen gemakkelijk uit als ze een half jaar niet gebruikt worden.

Jan Alblas, een technische vrijwilliger van Noah's Ark, werd op zijn wandeling richting Mukono snel opgepikt en heeft de hele middag samen met Kevin zitten sleutelen om de kapotte slang te repareren.
Jan gaat er voor zorgen dat dit soort slangen op voorraad zijn.

Dank aan Jan, Ina en Kevin voor al het extra werk op hun vrije dag!
.
het hele team kleinHet volledige tandheelkundige teamIna is zeer tevreden over de afgelopen week.
De tandartsen, de 'assistenten', de behandelingen, de apparatuur, de sfeer: alles was perfect.
De controles zijn afgerond, de poetsinstructies zijn gegeven dus wat rest zijn de behandelingen en dat zijn er best veel.

Helaas heeft ze afscheid moeten nemen van Boaz want met maar 1 tandheelkundige unit kun je maar met 1 tandarts werken.

Kortom: week 1 is meer dan geslaagd!stukje van voortand kleinStukje van voortand afgerepareerd kleinGerepareerd

Ina Boaz Kevin kleinIna, Boaz en Kevinkevin poetsles kleinKevin geeft poetsleschauffeur jimmy in stoel kleinChauffeur Jimmy in de stoel

kevin controleert op kleuterschool kleinKevin deed ook vandaag nog controles onder het rieten dak van de kleuterschoolVandaag was er een stroomstoring bij Noah's Ark.

Er moesten nog een aantal kinderen gecontroleerd worden, dus het team stond niet 'stroomloos'.
Tegen de tijd dat de generator aangesloten was was de stroom terug en kon er weer naar hartelust geboord worden.Ina was vanavond uitgenodigd op de Afrikaanse avond. In de tuin bij Piet en Pita werd er Afrikaans gedanst en - gegeten.
Uitleg over de cultuur en gewoonten in Afrika en meer in het bijzonder Uganda, werd gegeven door Daniël, de vrijwilliger-coördinator.

Ze heeft genoten en even heerlijk met andere vrijwilligers kunnen praten over ieders reden en doel van hun verblijf.

Ze hoeven nog maar een paar controles en dan gaan ze verder met de lange lijst van behandelingen. Om met Ina's woorden te spreken: 'We gaan als een speer!'

kevin met blije kleuters kleinKevin samen met een aantal blije kleutertjesZe is zó trots op haar 'mannen', maar ook over de 4 'assistentes' raakt ze niet uitgepraat.

Kortom: alles gaat naar wens onder haar bezielende enthousiaste, fantastische en betrokken leiding!.
Ina en haar team hadden weer een super leuke dag.
Alle controles bij p3, p2, p1, baby class 1 en 2 zijn gedaan.
Met de behandelingen loopt het ook prima: S1, S2, p7,p6,p5, zijn afgehandeld.

controles 3 kleinIna doet de controle op de verandacontroles kleinDe kleuters worden gecontroleerdcontroles 4 kleinKevin doet dat in de kleuterschool

behandeling buiten kleinblije patienten kleincontroles 2 klein
Kortom: weer een geweldige dag waarin veel gedaan en afgestreept is..
.
Vandaag mochten 4 kinderen van S1 (senior 1) helpen.

Buiten behandelen kleinLeerlingen van S1 helpen goed en graag klein

De serieuze hulp, met aandacht en precisie, waren voor de trotse juf Ina ontroerend om te zien. De 2 kanjers, de tandartsen Kevin en Boaz, werken aan 1 stuk door, zonder koffie- of thee pauze. Tussen de middag bakken ze ook nog lief een eitje voor hun 3tjes en gaan ze na een uurtje weer met volle energie aan de slag.

Behandeling 2 kleinBehandeling 3 kleinIna en tandarts klein

De middelbare school is afbehandeld en P7 is gecontroleerd.

Compliment van Ina aan de aunties en leiding van Noah's Ark. Deze aunties verdienen een dikke duim voor het zo goed laten poetsen van de kinderen die intern zijn. Geen van deze kinderen heeft een caviteit (tot nu toe), terwijl de kinderen die buiten de poort wonen vaak meerdere gaatjes hebben.

Gaatje 2 kleinGaatje 3 kleinEindresultaat klein

's-Avonds is Ina moe van de warmte en de hoeveelheid werk maar tevens oh zo voldaan en trots over al die mooie momenten die iedere dag langs komen.

Wat zijn we trots op haar hoe ze alles regelt en vlotjes laat verlopen!
.
Ina had wat opstartproblemen met het röntgen-apparaat. Na het contact met Arend van den Akker was ook dit probleem opgelost.

De 1e klas van de middelbare school (Senior 1) is in zijn geheel gecontroleerd en behandeld.

Ina heeft heel voortvarend 4 pubers aan het werk gezet. De 13-jarigen vinden het geweldig om binnen in de tandartskamer de instrumenten aan te geven en de afzuiger in de mond van de patiënt te houden en om buiten op de veranda bij de controles de caviteiten van de patiënt op te schrijven en de sondes en spiegels aan te geven en schoon te maken.

Ina zelf was allround en overal verantwoordelijk. Ook voor het invoeren in de computer.

Voor ons is het belangrijk dat het allemaal goed gaat zonder technische, emotionele of lichamelijke hindernissen.
/
Om half 12 reed Stephen, de chauffeur van Noah's Ark, al de poort in van het guesthouse. Met hem werd er eerst een wisselkantoor en de supermarkt bezocht voordat de 1,5 uur durende reis werd aangevangen.

Bij Noah's Ark werd ze verwelkomd door Pita (Piet heeft helaas weer malaria) en héél veel kinderen, die haar al goed kennen. Ook de tweeling Theodore en Zeke, die Ina en haar man Roelof sponsoren, kwamen haar begroeten met een big hug.

Nadat ze haar spullen geïnstalleerd had in haar huisje kreeg ze een kop heerlijke (Hollandse) koffie bij Pita op het terras en kreeg daar de sleutel van de tandartskamer.

Een paar uur later was de tandartskamer weer brandschoon, waren de stoel en unit okee bevonden, was de computer opgestart en werkte het programma Exquise.

Kortom: de praktijk was klaar om morgen de eerste patiënten te ontvangen.

Terug bij haar huisje zorgden een paar lieve kinderen dat Ina een bord eten kreeg en kon ze even genieten van de ondergaande zon op haar terrasje.

Al snel besloot ze dat ze vanavond bijtijds haar luikjes dicht zou doen. Een uitnodiging voor de verjaardag van een kind heeft ze daarom maar afgeslagen.

Het is erg warm en benauwd in Uganda, dus we wensen Ina toe dat ze een goede nacht zal hebben aan de start van haar 2 werkweken.

Veel succes kanjer!
.
2017 03 18 Ina komt aan op Entebbe en wordt door Vincent opgehaaldIna komt aan op Entebbe en wordt door Vincent opgehaaldVandaag werd Ina door haar man op Schiphol afgezet en ging zij met 2 koffers van elk 23 kg en een volle cabinekoffer de douane door.

Stichting HUG is erg trots op haar, want in tegenstelling tot alle vorige uitzendingen gaat Ina nu alleen naar Uganda om daar in 2 weken samen met de Ugandese tandartsen Kevin en Boaz alle 300 kinderen van het kindertehuis Noah's Ark te screenen, zonodig te behandelen en van een poetsinstruktie te voorzien. Zij heeft daar de eindverantwoordelijkheid over.

Ina had een goede reis en werd door onze trouwe Vincent opgehaald en naar het Airport Guesthouse in Entebbe gebracht. Ze kennen stichting HUG en haar vrijwilligers goed en hadden Ina verwend door haar lief te verwelkomen en haar een mega groot bed te geven.

.
Ina Gortemaker van Echten Tandartsassistente  Ina Gortemaker-van Echten
Ina is sinds 1977 werkzaam als tandartsassistente en doorgegroeid naar preventie-assistente, paro-preventieassistente en heeft in 2013 haar opleiding voor tandheelkundige behandelingen bij kinderen afgerond.
Zij heeft haar werkzaamheden verricht in heel veel praktijken, met verschillende werkvelden en wisselende taken en functies.
Ina werkt nog steeds elke dag met veel enthousiasme. Voor de 6e keer mee naar Uganda is echt geweldig! Zij kijkt er enorm naar uit weer mee te mogen als vrijwilliger met de hulpverleningsorganisatie Stichting HUG, deze keer in het kindertehuis Noah's Ark.
Met de aantekening kindertandheelkunde in de pocket zal zij daar heel veel kinderen en ook volwassenen haar hulp kunnen aanbieden.
Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu
Nadat Kevin in 2013 zijn diploma Public Health Officer-Dentistry heeft behaald heeft hij ervaring opgedaan als tandarts-vrijwilliger voor Rotary Uganda en Rotary International van 2012 tot heden in afgelegen gebieden.
Tevens heeft hij hulp geboden bij de organisatie: Hope Smiles International (2014-2015) Hij werkte daar als tandarts en zijn taken waren: diagnostisering, behandelplannen maken en tandheelkundige hulp bieden, waaronder prothesen afdrukken en maken, poetsinstrukties en tandheelkundige hygiëne instrueren.
In 2013 en 2014 heeft Kevin voor de organisatie Kyetume Community Based Healthcare Programm dezelfde taken als hierboven uitgevoerd.

In 2016 heeft hij voor onze stichting in de sloppenwijk Polota geweldig werk geleverd.BoazTandarts Boaz Jardel Mwezigwa
In 2007 haalde Boaz zijn diploma in de Public Health Dentistry.
Hij heeft sindsdien gewerkt voor lokale publieke - en privé projekten in de tandheelkunde.
In 2015 heeft hij voor onze stichting het tandheelkundig team in de sloppenwijk Polota ondersteund.
Boaz vindt het belangrijk de arme en onbevoorrechte mensen van hun kiespijn te helpen.
Hij verheugt zich de kinderen van het kindertehuis Noah's Ark op hoog tandheelkundig niveau te mogen behandelen.
.
Vrijdag 21 oktober

De laatste dag van het team ging in en de eindstand is: P1 t/m P6 afbehandeld en de kleuterklassen van 1, 2 en middle class.

alle verrichtingen van het thk teamalle verrichtingen van het thk teamTa Suzanne met de medewerkers van het Airport GuesthouseTa Suzanne met de medewerkers van het Airport Guesthouseta Suzanne met Celeb het jongetje die zij een nieuwe lach hebben gegeventa Suzanne met Celeb het jongetje die zij een nieuwe lach hebben gegeven

Er kwamen nog 3 werknemers van het Airport Guesthouse met pijnklachten, die op de valreep ook nog zonder pijn de poort uitreden.
Klasse werk van tandarts Suzanne en haar 2 assistentes Marianne en Claudia.

eindschoonmaakeindschoonmaakde praktijk blinkt je tegemoetde praktijk blinkt je tegemoetde mooie blinkende praktijkde mooie blinkende praktijk

weekafsluiting P1 tm P7weekafsluiting P1 tm P7De assistentes hebben nog voor de eindschoonmaak gezorgd. Geweldig! Het vlgd team is welkom!


's-Middags werd de weekafsluiting van P1 t/m P7 bijgewoond en was er dit heftige verhaal:


Bernice op de buik van mamma PitaBernice op de buik van mamma PitaGisteravond om half 11 kregen Piet en Pita Buitendijk een telefoontje van de politie; er was een spoedgeval. Met de zwaailichten en het alarm op de ambulance zijn ze over de donkere volle wegen in volle vaart naar het politiebureau gereden. Daar lag op een plastic zak een pasgeboren meisje met de navelstreng onafgebonden aan haar lijfje. Ze bloedde hevig en lag in een plas bloed. Pita heeft een noodkoffer altijd bij zich met daarin ook een navelklem. Deze werd bevestigd en Piet sneed de navelstreng door.

Doordat het kindje zo afgekoeld was heeft Pita haar onder haar t-shirt proberen op te warmen. Thuisgekomen werd ze in een warm badje op temperatuur gebracht en met warme kleertjes en een mutsje aangekleed.

Die nacht heeft ze met ondersteuning van zuurstof op Pita's borst doorgebracht.

Dit meisje, die Bernice (bringing victory) is genoemd, mocht opnieuw geboren worden in de warme en veilige handen van de liefhebbende Pita en Piet.

Bernice 1 dag oudBernice 1 dag oudMarianne en Claudia hebben haar vanavond ook welkom geheten en het kleine mooie kindje met het gewicht van 2450 gram even mogen vasthouden.


Een happy end voor dit geweldige team!


Enorm bedankt (ook Carmelita in de 1e week) voor jullie geweldige inzet en betrokkenheid bij de patiënten van Noah's Ark!


Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) wenst jullie een veilige en goede thuisreis en hopen dat jullie terug kunnen kijken op de goede hulp die jullie geboden hebben! Big hug voor jullie alle vier!


Donderdag 20 oktober

Piet Buitendijk in de stoelPiet Buitendijk in de stoelHet tandheelkundig team is met de afsluitende fase van hun uitzending bezig.

Ze hadden vandaag de grote man die Noah's Ark samen met zijn vrouw Pita heeft opgericht en groot heeft gemaakt: Piet Buitendijk in de stoel.


Morgenochtend nog 2 patiënten van de lagere school en een paar pijnklachten die langs komen, Dan gaat er geïnventariseerd en schoongemaakt worden.

Er is inmiddels een verslag gemaakt en er komt een lijstje met alle tandheelkundige materialen die door de vlgd groep meegenomen moet worden.

Helaas zijn er examens in deze periode waardoor een aantal klassen (P6 en P7 van de lagere school en S4 en S5 van de secundairy school) niet gecontroleerd kunnen worden. Dat is jammer en moet door het vlgd team opgepakt worden. Het is niet anders.


Vanavond was het team uitgenodigd voor de maaltijd bij de nieuwe (Nederlandse)chef de clinique Marinus van der Poel en zijn echtgenote en kinderen. Hij wil ook graag het extraheren leren en ook dat zullen we doorgeven aan het vlgd team. Hij kreeg van Suzanne nog adviezen t.a.v. orhodontie t.b.v.  1 van zijn kinderen.

Zo help je elkaar in een 3e wereldland. Geweldig toch?

Woensdag 19 oktober

Dokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenDokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenDokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenDokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenHet team had weer een volgeplande dag, maar alles liep zo vlot dat er tijd was om Dr. Barbara, de chef de clinique van het kleine ziekenhuis van Noah's Ark, de fijne kneepjes van het trekken van kiezen bij te brengen.

Suzanne leerde haar te verdoven en hoe te extraheren. Dr. Barbara was blij deze kennis aan haar lijstje van behandelingen toe te kunnen voegen.

Even later kwam ze Suzanne, Marianne en Claudia halen want er was een bevalling gaande en de moeder vond het goed dat zij daarbij aanwezig waren. Een prachtig, gezond jongetje werd door dr. Barbara de wereld ingeleid. Moeder en zoon maken het goed en kregen de grote beer die tot dat moment als mascotte had gediend.

het net geboren jongetjehet net geboren jongetjeWat een fijne dag was dit!18 oktober

FariahFariahCelebCelebVandaag is er weer flink doorgewerkt om alle patiënten van het kindertehuis Noah's Ark te verlossen van hun kiespijn.

Celeb, het patiëntje met de 2 abcessen aan zijn voortanden, kwam nog even langs om zijn gezonde lach te laten zien.

Kleine Fariah, het adoptie-kindje van Marianne, komt iedere dag na school even dag zeggen. Ze is zó blij met de extra aandacht nu Marianne zo dichtbij is.

Afrikaanse kledingAfrikaanse kledingVanavond hebben Piet en Pita, speciaal in deze week nu het tandheelkundig team er nog is, een Afrikaanse avond georganiseerd. Afrikaanse maaltijdAfrikaanse maaltijdDat was smullen van wat Uganda te bieden heeft aan cultuur! Afrikaanse dansen, - judo, - eten, - kleding, alles kwam voorbij.
Het team heeft genoten!

Dank aan Piet en Pita Buitendijk voor deze warme dank aan alle vrijwilligers!


17 oktober

Marianne de stoelassistente vandaagMarianne de stoelassistente vandaagSuzanne geassisteerd door MarianneSuzanne geassisteerd door MarianneDeze week staat tjokvol gepland met afspraken voor behandelingen.

Doordat de unit vorige week kapot was is er veel oponthoud geweest en daarom startte het team al om klokslag 8.00 uur.

In 1 ruk door werkte tandarts Suzanne met als stoelassistente Marianne en als omloop Claudia. (een omloop-assistente doet alle overige werkzaamheden als sterilisatie, patiënten binnen - en buitenlaten, troosten, de behandeling invoeren in de computer en de unit schoonmaken na iedere patiënt).

GenevièveGenevièveTussen de vele patiënten bevond de kleine, mooie, dappere Geneviève zich. Ze was héél bang maar liet toch de behandeling van haar kiesje toe.

De tandartsbeer mocht haar troosten en een mooi ringetje deed de laatste tranen verdwijnen.


Pas om 17.15 uur werden de instrumenten neergelegd en gingen zij een zeer welverdiende, vrije avond tegemoet.14 oktober

Carmelita op de vloer vd tandartspraktijk om de slang open te houdenCarmelita op de vloer vd tandartspraktijk om de slang open te houdenVandaag moest het gebeuren: de reparatie van de unit. Helaas duurde het nog tot vlak voor hun vertrek voordat de slang gerepareerd was.

Zo'n slang (van de compressor die de boren ondersteunt) wordt poreus door de warmte en de droogte in de maanden waarin hij niet gebruikt wordt.

Carmelita heeft de hele ochtend op de vloer van de praktijk gezeten om de slang open te houden tijdens de behandelingen die Suzanne aan de stoel uitvoerde. Wat een kanjers!

Tevens onmoetten de 2 tandartsen op het terrein van het kindertehuis een héle blije Keleb. Hij was het jongetje met de 2 abcessen en kijk hem nu eens blij lachen (links naast tandarts Carmelita) ?!Keleb met zijn 2 abcessenKeleb met zijn 2 abcessenTrotse Keleb links naast de blije tandarts CarmelitaTrotse Keleb links naast de blije tandarts Carmelita

Claudia met een 5 dagen oud vondelingetjeClaudia met een 5 dagen oud vondelingetjeClaudia keek nog even bij het 5 dagen oude vondelingetje en in de kapsalon, die door st. HUG is gefinancierd, geholpen door de geweldige donateurs die Marianne en Claudia geholpen hebben dit te realiseren.

Vermoeid sloten zij gevieren deze pittige week af en reisden af naar Jinja, waar het Guesthouse Source of the Smile hen een heerlijk ontspannen onderkomen bood voor dit weekend.

Op zondag a.s. zullen Suzanne, Marianne en Claudia gedrieën terugreizen naar Noah's Ark om daar de overvolle agenda weg te werken.

Carmelita zal, volgens afspraak, zich bij het sloppenwijkteam voegen en haar kunt u volgen op de pagina HUG in Uganda 2016.

de kapsalon die door st.HUG geholpen door lieve donateurs van Claudia en Marianne gerealiseerd isde kapsalon die door st.HUG geholpen door lieve donateurs van Claudia en Marianne gerealiseerd isBedankt lieve meiden!
Geniet van een zeer verdiend weekend!
Het is jullie zó gegund!


13 oktober

Extracties op de verandaExtracties op de verandaHet team op de verandaHet team op de verandaWeer een volle dag met controles van alle kinderen die bij Noah's Ark wonen maar ook de schoolkinderen die bij hun ouders in de village wonen.

Het wachten is op de techniker van de tandartsunit, die nog steeds niet gerepareerd is.

Toen hij na 5 uur arriveerde had hij van alles bij zich om te verkopen (wat we niet nodig hebben) maar niet de slang van de compressor die kapot is. Een hartig woordje van Piet Buitendijk zorgde er voor dat hij morgen het karwei echt- écht (??) af gaat maken.


Ondertussen werd er nog van alles geprobeerd om de unit toch te laten werken; de tandartsen lagen op de grond om de slang goed zijn werk te laten doen, waardoor er een kindje behandeld kon worden met een dubbele (eruptie) cyste en nog een aantal extracties. Claudia legt alles vast in het digitale systeem.

4 paar handen aan de stoel4 paar handen aan de stoelDe tandartsen op de vloerDe tandartsen op de vloerStoer en groot mondje openStoer en groot mondje open
Het jonge patiëntjeHet jonge patiëntjeDe behandeling van de cystesDe behandeling van de cystesFariah samen met haar adoptiemamma Marianne op controleFariah samen met haar adoptiemamma Marianne op controle
499 (!!) controles zijn er verricht; de achterstand is volledig bijgewerkt. Wat een kanjers!

De agenda voor de vlgd werkweek staat propvol en ze zullen er naar streven om alle pijnklachten en caviteiten te behandelen.

Wat zijn we blij met zo'n enorme daadkracht!


DANK voor alle 4!

Extracties op de verandaExtracties op de verandaDinsdag 11 oktober

Vandaag liet de tandartsunit hen in de steek en moest er geïmproviseerd worden.

Alle extracties konden gewoon doorgaan en tevens de controles van de lagere school kids.


Ook het invoeren van alle controles en verrichtingen tot nu toe in de computer was een mega klus die nu 'bij' is, dus hun tijd werd goed besteed.
Maandag 10 oktober

The 2nd kids worden gescreend op de veranda van de kliniekThe 2nd kids worden gescreend op de veranda van de kliniekDe praktijk ziet er spik en span uit. een prachtige Tandartsstoel en unit met alle tandheelkundige mogelijkheden.
Suzanne en Marianne ontvangen daar vandaag alle kinderen van de secondairy school, de pubers, die een behandeling moeten ondergaan.

Carmelita en Claudia ontvangen de overige pubers voor een controle op een verplaatsbare tandartsstoel op de veranda van het ziekenhuisje.
Eindresultaat: voor 3 volle dagen werk! En dan gaan we de overige kids controleren, waar ook vast wel het een en ander moet worden gevuld oid.

5 dgn oud vondelingetje5 dgn oud vondelingetjeErg leuk was dat het complete tandheelkundige team uitgenodigd was op de verjaardag van Pita, de big mamma van Noah's Ark.

Dat was een waar feest! Barbeque met cake en ijs toe. Ze hebben genoten van alle dansjes en tekeningen die voor mamma ingestudeerd en gemaakt zijn.
Hoe de allerkleinsten al reageren op de muziek; kortom iedereen was aan het swingen.


De nieuwste aanwinst is 5 dagen oud, een vondelingetje! Marianne ontfermde zich met al haar moederliefde over het kindje.Kinderen feliciteren PitaKinderen feliciteren PitaPitas verjaardagPitas verjaardagPita snijdt de verjaardagscake aanPita snijdt de verjaardagscake aan
Lunch op de veranda bij het huisje op NALunch op de veranda bij het huisje op NA
Het Tandheelkundig team voor Noah's Ark heeft op donderdag 6 oktober 2016 een voorspoedige reis gehad.

Na een paar dagen acclimatiseren en genieten van de prachtige natuur en cultuur in en rond Entebbe zijn ze op 8 oktober jl doorgereisd naar het kindertehuis Noah's Ark.

In 2 kleine estates (kleine huisjes met een huiskamer, een klein keukentje, een badkamer en 2 slaapkamers) hebben ze hun intrek genomen.

Vandaag gaan ze de tandartspraktijk schoonmaken en zich voorbereiden op het grote werk dat morgen begint.

Claudia en Marianne klaar voor vertrek 300pxbClaudia en Marianne klaar voor vertrekAankomst op EntebbeAankomst op Entebbe
Deze dames hebben speciaal voor hun werk in Uganda een eigen actie gestart.
Bekijk hun actie:
Actie tandarts Suzanne en t.a. assistentes Claudia en Marianne

Tandarts Suzanne Timmenga

Suzanne TimmengaSuzanne Timmenga is ruim 25 jaar tandarts en werkzaam bij Centrum Mondzorg Rolde.
Zij heeft ruim 10 jaar een eigen tandartspraktijk gehad in Hoogezand.
Ze werd enthousiast gemaakt voor dit tandarts vrijwilligersproject door collegae.
Haar eigen kinderen zijn nu ouder en is er ruimte en gelegenheid eens iets voor een ander te betekenen.
Het zal haar eerste ervaring worden en ze heeft veel zin om de kinderen bij Noah’s ark blij te maken met mooie tanden en een gezond gebit.Marianne DikkersTandartsassistente Marianne Dikkers
Marianne Dikkers, tandarts-assistente is 51 jaar en moeder van twee jongens van 18 en 15 jaar.
Ze werkt als tandartsassistente bij Mondzorg Rolde.
Een paar jaar geleden is Marianne voor het eerst namens stichting HUG bij Noah's Ark geweest.
Toen is zij helemaal enthousiast geworden en is dan ook erg blij dat ze zich voor de vierde keer nuttig mag maken in de tandartspraktijk van Noah's Ark.
Marianne verheugt zich op het weerzien van alle mensen die haar erg dierbaar zijn geworden.
 

Claudia MulderTandartsassistente Claudia Mulder
Claudia Mulder, tandarts-assistente zal in oktober voor de 2e keer naar Noah's Ark gaan om daar met het tandheelkundig team te werken. Al een aantal jaren werkt ze met zowel Marianne als Suzanne in dezelfde praktijk: Mondzorg te Rolde. Zelf is ze moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 25, 23 en 20 jaar, dus vandaar dat ze nu in de gelegenheid is om dit werk te kunnen doen. Claudia kijkt er naar uit om alle kinderen weer terug te kunnen zien en te bekijken hoe het nu, anderhalf jaar later, met ze gaat.


De twee weken zijn inmiddels voorbij.

Lees alle verslagen via deze link: Verslagen van de twee weken tandartsenpraktijk Noah's Ark
2016 01 koninklijke onderscheidingHet heeft op 15 januari 2016 de koning behaagd Piet en Pita Buitendijk van kindertehuis Noah' Ark in Mukono Uganda te decoreren met de orde van Oranje Nassau!
Stichting Help Uganda (HUG) heeft vanaf 1 aug 2014 alles in het werk gesteld om deze bijzondere mensen te decoreren. Zij hebben met zoveel liefde, energie en doorzettingsvermogen in de afgelopen 15 jaar zovele kinderen van de wisse dood gered, een toekomst gegeven gebaseerd op liefde en warme betrokkenheid. Vrijdag 15 januari jl was het een feit: de heer Hennekes, ambassadeur in Uganda speldde Piet & Pita deze zo verdiende versierselen op. Ze waren er erg blij mee en de kinderen? Die waren super TROTS, net als iedereen die het werk van Piet en Pita kent. Van harte gefeliciteerd!!!

Er werd een speciaal voor hen gecomponeerd lied gezongen door alle kinderen, er werd een ABC met 26 kadootjes voorgedragen en er werd lovend gespeeched. Zo verdiend en zo eindelijk recht gedaan aan alle energie en tegenslagen die ze gegenereerd en geincasseerd hebben in de afgelopen 15 jaar.

Lang leve deze geweldige mensen!pp 2

pp

Arend van den Akker 250pxhTandarts Arend van den Akker
Arend heeft een praktijk in Alphen aan den Rijn. (Tandheelkundig Centrum Vitalis)
Al meer dan dertig jaar is hij tandarts en zijn grote passie is de esthetiek.
Op dat gebied geeft hij lezingen, cursussen en publiceert met enige regelmaat.

Een nieuwe passie op tandheelkundig gebied is ontstaan toen hij in 2014 Uganda gedurende 2 weken controles en behandelingen bij de kinderen van Noah's Ark uitvoerde.
Hij was overgehaald door zijn vriendin Miranda van den Oever om daar ook eens een kijkje te komen nemen.
Wat zijn oog zag, zit nu in het hart en met plezier zal hij op 19 maart a.s. afreizen naar Uganda om daar weer twee weken tandheelkundige zorg te leveren, geassisteerd door Miranda van den Oever.


Miranda van den Oever 250pxhTandartsassistente Miranda van den Oever
Miranda van den Oever is vanaf 2004 werkzaam in de tandheelkunde. Ze is tandarts-en preventie assistente. Het leuke aan dit werk werk vindt zij dat geen enkele behandeling en geen enkel persoon hetzelfde is, dat maakt het werk elke dag weer verrassend. In 2013 is Miranda voor het eerst mee naar Uganda geweest voor poetsinstructie en asssistentie bij het HUG-tandheelkundig team. Het was zo bijzonder dat zij ook in 2014 en 2015 weer heel graag mee ging en daarna nog 2 weken in de Tandheelkundige kliniek van Noah's Ark heeft geholpen, samen met Tandarts Arend van den Akker. Daar kunnen de mensen "echt" behandeld worden, poetsinstrukties, sealen, vullen, en als het echt nodig is ook extracties. Ook dit jaar weer een grote uitdaging voor Miranda: zoveel mogelijk mensen helpen!!


Op 19 maart a.s. vertrokken zij en kwamen op 2 april moe maar voldaan weer thuis!

.
Werkweek van 23 tot 28 oktober 2015.
Het volledige sloppenwijkteam heeft bij Noah's Ark alle kinderen een poetsinstructie en een tandheelkundige controle gegeven.
De gaatjes en pijnklachten werden in deze korte tijd voor een deel direkt behandeld.

Hierbij de foto's die getuigen van een hardwerkend team.[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

De kapsalon op het terrein van Noah's Ark is klaar. De naam the Scissor tussen de 9 meter hoge schaar en 7 m hoge kam staat er op.

We bedanken nogmaals Netty en Ronny de Best voor hun grandioze donatie zodat we Noah's Ark en de kinderen van de middelbare school die voor het vak kapper kiezen deze leerplek hebben kunnen bieden.

{gallery}stichtinghug/projecten/noahs-ark/2015/kapperszaak-02{/gallery}

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Noah's Ark is inmiddels het thuis van 172 kinderen. Helaas komen er nog wekelijks kinderen die 'weggegooid' zijn bij. Ook in de week van 6 t/m 13 juni 2015 werd Pius bij de politie opgehaald, zijn moeder zat in de gevangenis en de arme baby van bijna 8 maanden lag zwaar ondervoed (6 pond) alleen in de hut.
Pita geeft hem dag en nacht iedere 2 uur 30 cc speciale flesvoeding.

{gallery rows=3 cols=3 maxcount=12}stichtinghug/artikelen/noahsark/2015/ondervoed{/gallery}

Tevens werden Piet en Pita opgeroepen om een meisje van 2,5 jaar die achtergelaten was op het ziekenhuisterrein op te halen. Toen we aankwamen bleek het gehandicapte meisje, die door Pita Mirjam werd genoemd, minstens 7 jaar te zijn.
Ze zat in haar eigen urine en lachtte ons stralend tegemoet, alsof ze voelde dat het nu goed zou komen.
Ze werd provisorisch gewassen en van schone kleertjes voorzien. Thuis werd ze in een warm bad gezet en kreeg ze een heerlijke maaltijd voordat ze in een veilig bedje werd gelegd.

{gallery rows=3 cols=3 maxcount=12}stichtinghug/projecten/noahs-ark/2015/2015-06-06 tot 2015-06-13{/gallery}

Het trof ons voor de zoveelste keer hoe liefdevol, warm en met volle overgave Piet en Pita deze kinderen verwelkomen, hen in hun huis en hart opnemen en van alle noodzakelijke zorg voorzien.

Deze mensen en hun heerlijke thuis voor zovele kinderen zijn niet meer weg te denken uit de Ugandese samenleving. Ze worden met een grote regelmaat benaderd door politie, ministerie en overheid voor hun inzicht en probleemoplossend vermogen.

Drs. A. van den Akker en M. van den Oever  

Conclusie

Werken in Afrika  is echt "different  cook"... De eerste dagen dacht ik echt waar ben ik aan begonnen.  Maar na enige  tijd went  dit. Je past je aan de onmogelijkheden  en beperkingen.  Ik heb kwalitatief  goede tandheelkunde  kunnen  doen, doch beperkt van   omvang.  Echter  niet  minder zinvol!  Het lijkt  een druppel  op een gloeiende  plaat, maar je kunt  voor een aantal  mensen  een
enorme  relief  betekenen.  Hun kwaliteit  van leven  neemt  met een paar simpele  ingrepen behoorlijk  toe.
Door dit voorbeeld  te geven,  hopen we dat ze het overnemen  en doorgeven.  Daarbij  zien  we op Noah’s Ark nu echt een verschil   optreden met de mensen  buiten  de muur.  Elke keer een klein stapje beter.
Nu een keer niet  gewerkt  voor geld,  maar voor dank en betekenis.  Het voelde  goed.
 
Met dank aan Wilma  (Stichting  HUG) voor de organisatie  en verzorging!;  dank aan collega  Henk (echtgenote  Wilma)  voor de  bijstand!;  dank aan Miranda  voor de goede assistentie!  Dank aan Ruth  en Sarah voor hun  hulp  en dank aan Piet en Pita voor hun   gastvrijheid.
Last but not least: Dank aan de firma's  Henry  Schein,  Ivoclar  Vivadent  en Voco voor de door hen beschikbaar  gestelde   materialen  voor deze twee weken. Het was absoluut  zinnig  en we zijn  door de materialen  heen.

We verwijderden 64 elementen, maakten 103 vullingen en 72 sealants, deden 4 endo's, en 40 gebitsreinigingen, gaven 15  poetsinstructies; deden 453 controles en 3 preventieve beslijpingen. Er werd 1 operculum vrijgelegd en 1 antrumperforatie gesloten.
Er waren 4 esthetische cases en we maakten 10 x rays. Genoeg gedaan dus.
 
Aldus,  Miranda  van  den Oever en Arend van den Akker.

Roelof MellensRoelof Mellens

Roelof werkt in een algemene praktijk (Oranjebuurt) in Assen en vindt het leuk het vak zo breed mogelijk te beoefenen. Daar hoort ook ontwikkelingswerk bij. Enkele collega`s zijn eerder geweest en hebben hem enthousiast gemaakt om een keer twee weken voor Stichting Help UGanda (HUG) te gaan werken.
20 maart 2015 gaat hij 2 weken samen met zijn vaste assistentes Claudia en Marianne de klus klaren.Marianne DikkersMarianne Dikkers

Marianne Dikkers is 49 jaar en heeft 28 jaar ervaring als tandartsassistente. Een groot deel van haar carrière heeft ze gewerkt in de tandheelkundige zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Ook heeft ze veel ervaring met kindertandheelkunde en angstbegeleiding.
Marianne is in oktober 2013 en in maart 2014 ook voor de stichting HUG bij Noah's ark geweest en was wederom zo enthousiast over dit project dat ze niet kon wachten om opnieuw naar Uganda te gaan.

"Het geeft mij een goed gevoel om iets voor deze mensen te mogen betekenen."

 

Claudia MulderClaudia Mulder

Claudia Mulder is 48 jaar en al ruim 20 jaar tandartsassistente. Ze heeft in verschillende praktijken gewerkt en ervaring opgedaan en is nu al een aantal jaren een collega van Marianne. Ook heeft ze al 8 jaar met Roelof samen gewerkt. Door de verhalen van Marianne is ze enthousiast geworden en zou ze zelf graag met eigen ogen willen zien en ervaren hoe groot de impact van slechte voorzieningen en armoede op de mondverzorging kan zijn. Deze reis naar Uganda ziet ze als een uitdaging om haar bestaande kennis en vaardigheden in te kunnen zetten in dit project en zodoende haar steentje bij te kunnen dragen.
Noah's Ark was, zoals we eerder bekend maakten, voorzien van een nieuwe Tandartsstoel en unit, stoeltjes en toebehoren in maart 2014.
U kunt op de pagina Tandheelkunde van Noah's Ark het verhaal lezen en de foto's zien van tandarts Arend van den Akker en tandartsassistente Miranda van den Oever over hun werkweken in de tandheelkundige kliniek van Noah's Ark van 25 oktober tot 8 november jl.

Noah's Ark is nog steeds groeiende en in het grote kinderhuis worden iedere maand nieuwe gevonden, verlaten, afgestane baby's (onder vaak erbarmelijke omstandigheden) opgenomen. Met grote zorg, liefde en aandacht worden deze kindertjes omringd, ook als dat veel kosten en (nachtelijke) zorg met zich meebrengt. Geen moeite is te veel!
Stichting Help UGanda (HUG) wil hierbij nogmaals benadrukken dat wij Piet en Pita Buitendijk intens dankbaar zijn dat zij zich zoveel moeite, energie, expansie, zorgen etc getroosten om al deze kinderen een veilige, warme en goede toekomst te geven.

Zij lieten voor ondergetekende, zomaar op een schooldag, de volledige big childrens band een optreden voor haar verjaardag verzorgen, als dank voor de reeds jarenlange trouwe en goede, intense band.

Op haar beurt werd er door de HUG-voorzitter voor deze geweldige mamma en pappa van zovele kinderen een toneelstukje opgevoerd. Twee kinderen gaven Piet en Pita een symbool voor hun verbondenheid met de kinderen en werd er stilgestaan bij het geweldige werk dat deze twee mensen samen hebben bewerkstelligd. Wat een KANJERS !!!

aubade-6aubade-6bezinning met P-P-4bezinning met P-P-4bezinning met P-P-7bezinning met P-P-7NA-big bandNA-big bandserenadeserenade

arend2014Arend van den Akker

Arend heeft een praktijk in Alphen aan den Rijn. (Tandheelkundig Centrum Vitalis)
Al dertig jaar is hij tandarts en zijn grote passie is de esthetiek.
Op dat gebied geeft hij lezingen, cursussen en publiceert met enige regelmaat.

Een nieuwe passie op tandheelkundig gebied is vorig jaar ontstaan toen hij in Uganda meedeed met het uitvoeren van controles bij de kinderen van Noah's Ark.
Hij was overgehaald door zijn vriendin Miranda van den Oever om daar ook eens een kijkje te komen nemen.
Wat zijn oog zag, zit nu in het hart en met plezier zal hij eind oktober afreizen naar Uganda om daar twee weken tandheelkundige zorg te leveren, geassisteerd door Miranda van den Oever.

miranda2014Miranda van den Oever

Miranda van den Oever is vanaf 2004 werkzaam in de tandheelkunde. Ze is tandarts-en preventie assistente. Het leuke aan dit werk werk vindt zij dat geen enkele behandeling en geen enkel persoon hetzelfde is, dat maakt het werk elke dag weer verrassend. Vorig jaar is Miranda voor het eerst mee naar Uganda geweest voor poetsinstructie en asssistentie bij het HUG-tandheelkundig team. Het was zo bijzonder dat zij ook dit jaar weer heel graag mee gaat en daarna nog 2 weken in de Tandheelkundige kliniek van Noah's Ark wil helpen, samen met Tandarts Arend van den Akker. Daar kunnen de mensen "echt" behandeld worden, poetsinstrukties, sealen, vullen, en als het echt nodig is ook extracties. Ook dit jaar weer een grote uitdaging voor Miranda, zoveel mogelijk mensen helpen!!

Berthelle Passchier en haar assistentes Marianne Barnsteen en Anne Meijers hebben de primeur om met de door stichting HUG nieuw aangeschafte tandheelkundige unit te werken.
Zij zijn van 22 maart tot 5 april in Uganda en na de controle en poetsinstrukties van alle huis- en school-kinderen zullen zij allen, ook volwassenen, met kiespijn behandelen.

Ieder half jaar (maart en oktober) zendt stichting Help UGanda (HUG) een Tandheelkundig Team naar het kindertehuis Noah's Ark om in deze prachtig geoutilleerde kliniek controle te houden op de gebitsstatus van de kinderen, het personeel en de mensen uit de belendende dorpen.

We zijn er trots op dat we op deze wijze meehelpen aan het verbeteren van de algehele gezondheid van bovengenoemde groep.

Nieuwe tandheelkundige unitNieuwe tandheelkundige unit

Berthelle PasschierBerthelle Passchier

Berthelle is 28 jaar werkzaam als tandarts in haar algemene praktijk. Mensen van 2 tot 90 jaar en in het bijzonder angstige mensen maken haar werk dagelijks boeiend. Tevens werkt ze reeds 16 jaar met heel veel plezier als tandarts voor verstandelijk beperkte mensen, thuiswonend en op de Willem van den Berg te Noordwijk.
Ze heeft 6 keer deelgenomen aan teams van de Stichting Tandheelkunde Kenia in de regio Ukunda, waarvan 2 jaar als bestuurslid. Vorig jaar is ze , samen met Nettie de Best, voor het eerst naar Noah's Ark gegaan......... Het werk aldaar is zeker niet klaar , dus gaat ze met heel veel goede zin in maart , samen met Anne Meijers en Marianne Dikkers, weer aan de slag!.

marianneMarianne Dikkers

Marianne Dikkers is 48 jaar en heeft 27 jaar ervaring als tandartsassistente. Een groot deel van haar carrière heeft ze gewerkt in de tandheelkundige zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Ook heeft ze veel ervaring met kindertandheelkunde en angstbegeleiding.
Marianne is in oktober 2013 ook voor de stichting HUG bij Noah's ark geweest en is toen zo enthousiast geworden over dit project dat ze niet kon wachten om opnieuw naar Uganda te gaan.

"Het geeft mij een goed gevoel om iets voor deze mensen te mogen betekenen."

annemeijers2014Anne Meijers

Anne is 24 jaar, werkzaam als intensive care verpleegkundige en heeft ruim 3 jaar werkervaring als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Ook heeft zij stage- en werkervaring in andere facetten van de gezondheidszorg, zoals thuiszorg en zorg voor verstandelijk beperkte mensen. Werken in het buitenland heeft haar interesse en daarom volgt zij momenteel een tropencursus.

Voor haar is dit de eerste keer dat ze aan een project in het buitenland meedoet en ze heeft heel veel zin om dit samen met Berthelle Passchier en Marianne Dikkers te gaan doen..

Zie hier een staaltje vakmanschap en moederliefde: Nelima en haar broertje 1,5 maand later (zie het Nieuws met foto's uit maart jl. hieronder).
Chapeau voor Pita van Noah's Ark die dit karwei met haar liefde en zorg dag en nacht (!) heeft volbracht!

En herken je ze? Dit zijn Robin en Nelima (rechts), zien ze er niet prachtig uit!<br/>Nelima woog op deze foto op 50gr na 7 kilo. Geweldig hè?!En herken je ze? Dit zijn Robin en Nelima (rechts), zien ze er niet prachtig uit!
Nelima woog op deze foto op 50gr na 7 kilo. Geweldig hè?!

investering-unit-2014-001Stichting Help UGanda (HUG) heeft dit jaar geinvesteerd in een complete nieuwe tandheelkundige unit voor de tandartspraktijk die wij gerealiseerd hebben op het terrein van Noah's Ark.
Een complete tandheelkundige unit houdt in:

 • een tandartsstoel
 • 2 werkkrukjes
 • een operatielamp
 • een boreninstallatie met werkblad
 • een afzuiginstallatie
 • een spitoon
 • een beeldscherm om digitale foto's te maken en te tonen.

De tandartsen zijn blij met deze up-to-date unit en kunnen nog beter alle kinderen, volwassenen van Noah's Ark en haar omgeving behandelen.

Ianthe van der SterrenIanthe van der Sterren wordt de nieuwe tandarts voor Noah's Ark. Ianthe is 7 jaar werkzaam als tandarts. Ze is een gedreven tandarts die naast algemene tandheelkunde een uitdaging ziet in orthodontie, het behandelen van patiënten met tandartsfobie en kinderen. Ze werkt bij Centrum Mondzorg Rolde en 1 dag per week doet ze orthodontie bij Elementen Mondzorg in Borger.

Ianthe heeft 3 keer deelgenomen aan het tandheelkundig scholenproject van DDFI in Lombok. Nu is ze benieuwd naar de tandheelkunde in andere landen en wil graag met Marianne Dikkers haar ervaringen, kennis en kunde inzetten om de tandheelkunde en gebitten in Uganda te verbeteren!

Marianne DikkersMarianne Dikkers is 48 jaar en heeft 27 jaar ervaring als tandartsassistente. Een groot deel van haar carrière heeft ze gewerkt in de tandheelkundige zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Ook heeft ze veel ervaring met kindertandheelkunde en angstbegeleiding.
Voor haar is dit de eerste keer dat ze aan een project in het buitenland meedoet en ze verheugt zich erop om dit samen met tandarts Ianthe te gaan doen.

Het kindertehuis Noah's Ark vangt baby's op die door hun ouders te vondeling zijn gelegd of waarvan de moeder bij de geboorte gestorven is. In het laatste geval blijft het kind contact houden met de vader en zal hij/zij op de daarvoor afgesproken leeftijd teruggaan naar het ouderlijk huis.

Vaak zijn de gevallen van kinderen die gevonden zijn langs de kant van de weg, op een vuilnishoop, in een pit-latrine bijzonder schrijnend, maar in het geval van kleine Nelima en haar broertje Robin is er sprake van een overtreffende trap.
Beide kinderen zijn achtergelaten door hun moeder en haar nieuwe vriend, die haar kinderen uit een vorige relatie niet wilde accepteren. De oma zou voor hun zorgen, maar heeft dit niet gedaan.

Grote vragende oogjes kijken je aan.....Grote vragende oogjes kijken je aan.....Iedere 2 uur krijgt Nelima 45cc.Iedere 2 uur krijgt Nelima 45cc.

Het kleine ventje Robin van 2,5 jaar lijkt niet ouder dan 1 jaar, maar zijn zusje Nelima is met haar 1,5 jaar nog maar 4,5 kg(!) zwaar. Pita, de liefste moeder in Uganda, heeft haar in haar hart en armen gesloten en er is nu na 14 dagen alle hoop dat Nelima dit gaat overleven. Met hele kleine beetjes speciale voeding (aanvankelijk 45 cl) wordt ze iedere 2 uur gevoed. Ze wil dolgraag meer, maar dat zouden haar hartje en andere organen niet kunnen verdragen. Dag en nacht is Pita iedere 2 uur druk met dit kleine meisje, die geen seconde van haar zijde wijkt. Ze lijkt alleen Pita te vertrouwen en geeft haar en Piet inmiddels, als dank, een gulle lach. Iedereen die om haar heen staat en stond houdt het niet droog als je dit vertrouwen van nabij mag gadeslaan.

We wensen kleine Nelima en haar broertje veel gezondheid en geluk in de toekomst en we bedanken - nogmaals - Piet en Pita voor hun warmte en trouw naar deze in de steek gelaten kinderen!

NelimaNelimaZo mager.....Zo mager.....

Berthelle PasschierBerthelle Passchier Berthelle is 27 jaar werkzaam als tandarts in haar algemene praktijk. Mensen van 2 tot 90 jaar en in het bijzonder angstige mensen maken haar werk dagelijks boeiend. Tevens werkt ze reeds 15 jaar met heel veel plezier als tandarts voor verstandelijk beperkte mensen, thuiswonend en in Noordwijkerduin.
Ze heeft 6 keer deelgenomen aan teams van de Stichting Tandheelkunde Kenia in de regio Ukunda, waarvan 2 jaar als bestuurslid. Heel graag wil ze haar ervaring delen met en leren van onze ervaringen op het gebied van tandheelkunde in Uganda binnen Stichting Help UGanda (HUG).
Berthelle vindt het een uitdaging om samen met Nettie de Best, haar assistente, te kijken hoe zij kunnen helpen in en vanuit Noah's Ark!

Nettie de BestNettie de Best Nettie is sinds 1974 werkzaam als tandartsassistente, waarvan 10 jaar in de praktijk van tandarts Passchier. Alle voorkomende werkzaamheden in een tandheelkundige kliniek heeft zij verricht, ook het werken met mensen met een verstandelijke beperking, waarin zij nog steeds samenwerkt met Berthelle.
Ook Nettie is zeer gemotiveerd om de patiënten in Uganda van hun kiespijn af te helpen, niet in de laatste plaats omdat zij de cultuur en het Afrikaanse leven zo goed kent vanuit haar ervaring die zij heeft opgedaan tijdens haar 2-jarig verblijf in Zuid Afrika.

In november 2010 kon u lezen op onze pagina Acties dat tandartsenpraktijk Colmschate, de heren Den Breejen en Van der Veer, een grandioze gift deden aan het Kindertehuis Noah's Ark in Mukono: hun hele tandheelkundige inboedel.
De Deventer tandartsen hebben alles gedoneerd wat nodig is om een goede praktijk te kunnen runnen: van 2 tandartsenstoelen tot röntgenapparatuur, borenunits, operatielampen, afzuiginstallatie, generator, complete wachtkamermeubels, lampen, tafels, wandmeubels en klein instrumentarium.

Behandelkamer.Behandelkamer.Behandelkamer.Behandelkamer.

Inmiddels werd er op het terrein van het kindertehuis hard gewerkt aan het gebouw waar de tandartspraktijk gevestigd zou worden. In september 2011 is dit 2e gebouw officieel geopend door de koning van de Kabaka's: Ronald Muwenda Mutebi II.

OpeningNa een grootscheeps vervoer over land en zee kwam de tandartsenpraktijk in Mukono, Uganda aan en werd aldaar geïnstalleerd door techniker de heer Bertus Jongerius van de Fa. Dental Air.
Eind oktober 2011 was ons Tandartsenteam ter plekke en actief in deze nieuwe praktijk. Alles liep gesmeerd en het voelde als een luxe voor de tandartsen om net zo te kunnen werken als thuis in Nederland.

23 Oktober 2011 werd de tandartspraktijk officieel geopend door de voorzitter van Stichting Help UGanda (HUG) Wilma den Breejen-Buhrs. Omdat deze praktijk het gehele jaar van (Nederlandse en Ugandese) tandartsen gaat worden voorzien, zal onze tandheelkundige expertise 1 maal per jaar niet meer nodig zijn en sloten wij dit project na 5 trouwe jaren af.
Dit was reden voor een inhuldigings/afscheids-feestje: er werd een grote bbq in de tuin van Noah's Ark georganiseerd en de dansers en drummers van het kindertehuis zorgden voor de muzikale omlijsting.

Overhandiging sleutel tandartsenpraktijk bij Noah's Ark.Overhandiging sleutel tandartsenpraktijk bij Noah's Ark.Wachtkamer en behandelkamer.Wachtkamer en behandelkamer.

Dank voor de gulle gaven van de tandartsen Den Breejen en Van der Veer, dank aan Fa. Van der Sluis o.l.v. Ron & Arnet Calis voor de opslag en het gratis vervoer van de complete tandartsenpraktijkinrichting, dank voor het kosteloos monteren van de volledige unit door de heer Jongerius, dank aan alle tandartsen die sinds 2006 binnen Noah's Ark hun tandheelkundige hulp hebben geboden en dank voor het management van Noah's Ark voor hun vertrouwen in onze tandheelkundige zorg aan hun kinderen en personeel.

Binnen de muren van Noah's Ark is altijd beweging, voortgang en ontwikkeling. Naast de bouw van een middelbare school en het voltooien van een serie tilapia-vijvers, wordt er naarstig gewerkt aan de bouw van de boerderij en gespaard voor nieuwe dieren en last but not least is er tijdens onze werkweek begonnen aan de bouw van een Tandheelkundige praktijk, gesponsord en ingericht door Stichting Help UGanda (HUG).

Pita geeft een nieuw kindje de moederliefde die het zo gemist heeft.Pita geeft een nieuw kindje de moederliefde die het zo gemist heeft.Blije aunties.Blije aunties.

Een van de vele baby's van Noah´s Ark.Een van de vele baby's van Noah´s Ark.Onze estates op het terrein van Noah´s Ark.Onze estates op het terrein van Noah´s Ark.

Ook dit jaar streken we met ons team vrijwilligers neer in een van de heerlijke estates (huisjes) om van daaruit alle projecten te bezoeken die binnen Stichting Help UGanda (HUG) opgenomen zijn.

In de 2e week bezette Stichting HUG 2 estates vanwege de komst van het tandheelkundig team. Zij controleerden, behandelden (zonodig) tandheelkundig alle kinderen van het kindertehuis, de kinderen van de New Horizon-Primary School én de mensen uit de village. Complete scholen kwamen in pick-uptrucks en VW-bussen aan met kinderen met pijnklachten.

Ook de kinderen van kindertehuis KAYDA uit Kampala en de kinderen van de invalideschool Sure Prospect Institute lieten zich door onze tandartsen op het terrein van Noah's Ark behandelen. Ieder ging blij weg met een speeltje of een sieraadje, verlost van die nare kiespijn die hen al zo lang uit hun slaap hield.

Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.

De leiding van Noah's Ark heeft ons gevraagd het geld dat Stichting Help UGanda hen jaarlijks doneert, een aantal jaren opzij te zetten zodat de totstandkoming van de tandartsenpraktijk grotendeels door Stichting Help UGanda zal kunnen worden gerealiseerd.

"Tandartsenpraktijk Colmschate" in Deventer heeft het volledige interieur toegezegd aan deze praktijk op het terrein van het kindertehuis in Mukono. Dit houdt in dat men het navolgende doneren zal:

 • 2 tandartsenstoelen
 • 2 units
 • 2 o.k.-lampen
 • 6 rijstoeltjes
 • 2 rijkastjes
 • 2 wandmeubels
 • 2 röntgenapparaten
 • 1 ontwikkelbak
 • afzuigapparatuur
 • administratiekasten
 • wachtkamerstoelen
 • computers
 • airco's

De Tandartsenpraktijk in aanbouw.....De Tandartsenpraktijk in aanbouw.....

Het tandheelkundig team
Werkweek van 26 oktober t/m 9 november 2013.

Bekijk hier ook het verslag van Ianthe van der Sterren (tandarts) en Marianne Dikkers (tandartsassistente) tijdens hun werkweek

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 16 t/m 30 maart 2013.

Bekijk hier ook het verslag van Berthelle Passchier (tandarts) en Nettie de Best (tandartsassistente) tijdens hun werkweek

De eerste tandarts voor Noah's Ark!

Berthelle Passchier, tandarts te Noordwijk, zal van 16 t/m 30 maart 2013 voor Stichting Help UGanda (HUG) werken in de nieuwe Tandheelkundige kliniek van Noah's Ark in Mukono.
Samen met haar vertrouwde assistente Nettie de Best zullen zij de kinderen, het personeel, de schooljeugd en de bewoners van de omliggende dorpen tandheelkundig behandelen. Tevens zullen zij noodhulp verrichten aan de kinderen met kiespijn van de 2 projekten: KAYDA kindertehuis te Kampala en de invalideschool Sure Prospect Institute te Kajansi.

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 22 maart t/m 5 april 2014.

Bekijk hier ook het verslag van Marianne, Anne & Berthelle tijdens hun werkweek

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 25 oktober t/m 8 november 2014.

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 20 maart t/m 3 april 2015.

Subcategorieën

Klik hier voor het online Aanmeldformulier Tandheelkunde Noah's Ark

Noah's Ark groeit en bloeit. Steeds meer kinderen uit de omliggende dorpen weten de lagere - en middelbare school van het kindertehuis  te vinden.
Er is een slaapzalencomplex opgezet om de kinderen die van ver komen onderdak te bieden.
Piet en Pita Buitendijk doen er alles aan om meer kinderen in het arme Uganda van een goede schoolopleiding te voorzien en daardoor hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

De middelbare school-opleiding bestaat uit ('s-morgens) een algemeen lesgedeelte (engels, rekenen, geografie, geschiedenis etc.) en 's-middags praktische lessen, waarvoor ieder kind zijn eigen keuzes mag maken:
o.a. houtbewerking (de babybedjes worden o.a. hier gemaakt en de nachtkastjes van ieder kind)
 • metaalbewerking
 • autotechniek
 • fietsenmaker
 • landbouw
 • veeteelt
 • metseltechniek
en ook:
 • bibliotheek-assistentie
 • opleiding tot onderwijzer
 • verzorging algemeen
 • kinderverzorging
 • ziekenverzorging
 • tandarts-assistente (bij de tandartsen van stichting HUG)

Zoals onze aktie van Nettie en Ronny de Best al heeft aangegeven in het artikel over de actie van Ronny en Nettie, hebben wij hun geweldige donatie ingezet - in overleg met hen - voor de realisatie van een kapsalon op het terrein van het kindertehuis Noah's Ark.
Deze kapsalon wordt, net als alle werkplaatsen, ingezet als leer-werkplek voor de leerlingen van de middelbare school die zich willen bekwamen in het kappersvak.

Stichting HUG heeft in juni en oktober 2015 de vorderingen gezien en het eindresultaat mag er wezen: een prachtige kapperszaak waar veel mensen met plezier hun haren zullen laten stylen.

Er wordt gebruik gemaakt van een container, die volledig ingericht zal worden met kastjes, kappersstoel, washoek, etc.
De buitenkant kreeg een lik verf en ziet er straks, met de aanduiding Barbershop Noah's Ark, aantrekkelijk uit.
Omdat de kapperszaak ook voor mensen uit de omgeving bezocht kan worden ligt deze aan de rand van het terrein van Noah's Ark, aan de openbare (zand)weg.

Deel dit:

FacebookTwitterLinkedin
Terug naar boven