2019 06 vrijwilligerswerk uganda 250pxb

Onderstaand artikel hebbe nwij overgenomen nvan de website "In de buurt - Helmond":
Klik hier voor het artikel op die site.

Iets moois doen voor de mensheid. Met die gedachte gaan Lucy Snijders (53), Lis Schuurman (46) en Anouk van Gompel (25) uit Helmond in oktober naar Uganda. Wat ze daar gaan doen? Ervoor zorgen dat de mondhygiëne van de inwoners weer wat verbetert.

Voor Lucy is het niet haar eerste reis naar een derdewereldland, ze was eerder in Kenia en Uganda. “Het is een prachtig land, maar er heerst enorme armoede. Er zijn heel veel sloppenwijken en ze hebben bijvoorbeeld geen elektriciteit. Hulp is daar hard nodig. Soms lopen die mensen daar vijf maanden lang rond met kiespijn, omdat ze een tandarts niet kunnen betalen. Heel triest. Dat is in Nederland echt ondenkbaar.”

Tandartsassistentes

Anouk en Lucy zijn tandartsassistentes in het dagelijks leven en zetten hun expertise in om te helpen via stichting HUG (Help UGanda). Anouk: “Ik vind het heel fijn om iets te doen voor die arme mensen. Toen ik van deze reis hoorde, heb ik geen seconde getwijfeld.” Hoe dat dan voor Lis zit? “Ik heb geen achtergrond in de tandheelkunde, maar je kunt je altijd wel nuttig maken. Ik noem het de ‘assistente van de assistente’ en zal bijvoorbeeld intakes houden met de patiënten.”

Sponsorkindje

Sinds Lucy’s vorige reis hebben zij en Lis een sponsorkindje. “Ik hoorde van die mogelijkheid en wilde dat meteen doen”, zegt Lucy. Lis vult aan: “We betalen nu tien euro per maand en daar krijgt dat jongetje onder andere twee maaltijden per dag voor. Tja, wat is een tientje nu voor ons, terwijl het op een kind zo’n grote impact heeft?”

Dit gaan ze doen

Om hun sponsorkind te ontmoeten, gaan Lucy en Lis de eerste week van hun reis naar zijn school. “We helpen met het opknappen van de school en herstellen ook de speeltuin.” Anouk heeft een ander reisplan: “Ik reis met de stichting mee om zesduizend kinderen te leren tandenpoetsen. Dat lijkt me echt superleuk. En ja, het is een druppel op de gloeiende plaat, maar je moet toch érgens beginnen?! Daarom pakken we het aan bij de basis: het tanden poetsen.”

De tweede (en laatste) reisweek vertrekt het drietal naar een kerkje. Lis: “Die is dan ingericht als ‘tandartsenpraktijk’ met drie stoelen op het altaar. Daar komen honderden bewoners langs om tanden te trekken of om een vulling te krijgen.”


Geld sprokkelen

Zo’n reis naar Uganda kost €1.500,- tot €2.000,- en ja, dat bedrag moeten de vrouwen zelf bij elkaar sprokkelen. Anouk gaat, hoopt ze, iets regelen met een fondsenboek. Lucy en Lis geven op 7 juli een expositie met kunstverkoop in hun binnenplaats. Wil je een steentje bijdragen? Ga dan langs bij de Kromme Steenweg 101: “Alles is te koop, behalve wijzelf en de hond!”